Da li treba da nanosite SPF na kožu glave?

SPF

SPF je jedna od ključnih beauty reči – i u hair segmentu!

Eksperti za negu kože reći će vam da nijedna jutarnja rutina nije potpuna bez upotrebe SPF-a. Između rizika od preranog starenja i daleko ozbiljnijeg rizika od raka kože, nošenje SPF-a tokom dana nešto je o čemu se zaista ne bi smelo polemisati. I, dok ujutru stavljamo kremu za zaštitu od sunca na lice, pitamo se da li to treba da učinimo i na liniji rasta kose. Lice je svakako prvo na udaru sunca, ali i koža na skalpu izložena je njegovim zracima. Uprkos tome, koži ove regije često se posvećuje vrlo malo pažnje. Stručnjaci se slažu da je upravo ona sledeća “granica lepote”, dok je pružanje SPF zaštite koži skalpa ključno za održavanje njenog zdravlja. No, da bismo bolj razumeli kompletnu priču, obratili smo se za pomoć ekspertima.

SPF za skalp: Bez dilema!

Može li vlasište da izgori na suncu?

Naravno! Koža na skalpu podjednako je podložna riziku od opekotina, kao i koža na svim drugim delovima tela. Oblasti koje su posebno “osetljive” na opekotine od sunca zapravo su područja koja su manje pokrivena vlasima, zadnji deo vlasišta/vrata, kao i spoj između čela i vlasišta. Opekotine kože glave posebno su učestale kod riđokosih osoba s pegicama, onih koje boluju od autoimunih oboljenja (kao što je lupus), kod ljudi koji uzimaju određene lekove (za visok krvni pritisak ili određene antibiotike, na primer), kao i kod onih koji se suočavaju sa gubicima vlasi. Generalno, na mestima gde vaše vlasište ima manju fizičku zaštitu od strane vaše kose mogućnost za pojavu oštećenja je veća. Kod većine žena, to je linija rasta kose i mesto gde je ona podeljena. A pošto mnogi ne pomišljaju da nanesu SPF na kožu glave, ne postoji adekvatna zaštita za izložena područja.

Koliki je rizik od raka kože na skalpu?

Nažalost, rak kože na izloženim delovima vlasišta zaista je učestao. Prema statistikama, 80% karcinoma kože na godišnjem nivou javlja se na glavi i vratu, što takođe uključuje i izložena područja na vlasištu. Stručnjaci kažu da je većina karcinoma kože posledica hroničnog izlaganja suncu i mogućih DNK mutacija. Kod mnogih pacijenat koji su izgubili kosu, a koji su mnogo vremena provodili na suncu ( i to u kontinuitetu), rak kože verovatnije će se pojaviti na koži glave nego na drugim delovima tela. Stručnjaci takođe upozoravaju da su melanomi, koji se otkriju na koži glave, smrtonosniji u poređenju sa melanomima otkrivenim na drugim delovima tela. Ono što rak kože glave čini tako opasnim jeste to što se on zanemaruje. Zapravo, skalp se često izostavlja tokom samopregleda, pa čak i tokom pregleda u dermatološkoj ordinaciji. Ipak, eksperti se slažu da su frizeri naši najveći saveznici kada je o raku kože glave reč. Prilikom naredne posete frizerskom salonu, slobodno zamoliti svog frizera da pogleda vaš skalp i ukaže vam na bilo šta što bi moglo biti sumnjivo. Verovali ili ne, nekim pacijentima upravo je frizer spasao život!

PROČITAJTE I…3 frizure koje će ovog leta svi nositi

Da li je i skalpu zaista neophodan SPF?

Apsolutno, posebno ukoliko ćete dugo boraviti na otvorenom! Dok vaša kosa, posebno ukoliko je gusta, obezbeđuje određeni vid zaštite, određeni delovi (linija rasta kose/razdeljak) ipak ostaju direktno izloženi sunčevim zracima. Posebno je važno “pokriti” skalpove beba i dece jer je njihova kosa fina, a koža “ranjiva”. Gusta kosa može donekle sprečiti sunčeve zrake da direktno “udare” u kožu glave, ali UV zračenje je moćno, te i tamo pronalazi svoj put. Stručnjaci takođe upozoravaju da je važno da i osobe sa gustom kosom prekontrolišu svoj skalp, jer melanom nije uvek direktno povezan sa izlaganjem suncu.

Kako naneti SPF na kožu glave?

Pomisao na nanošenje kreme za sunčanje na vlasište možda ne deluje prijatno, ali – na svu sreću – stručnjaci imaju nekoliko preporuka kako biste bili sigurni da ćete ostati zaštićeni, a ne “masni”. Upravo zbog toga oni preporučuju kreme za sunčanje u prahu (Jedva čekamo da se pojave i na našem tržištu!). Ove kreme pružaju odličnu zaštitu za kožu glave i deluju kao suvi šampon, ne ostavljajući masne tragove u kosi, što ih čini odličnom opcijom. Još jedna sjajna alternativa su sprejovi za kožu glave. Možete ih naprskati na liniju rasta kose, kao i po celoj kosi, bez bojazni od masnih tragova. Osim toga, možete koristiti i običnu kremu za sunčanje, iako ćeteverovatno osetiti da je masna i teška na kosi. SPF treba naneti na kompletno vlasište samo ukoliko je vaša kosa tanka ili ako su određeni delovi nepokriveni vlasima. Za zaštitu kože glave, osobama sa malo kose, kao i onima koji su pod visokim rizikom od raka kože, preporučuju se kreme za sunčanje na bazi cinka ili titanijuma, namenjena zaštiti kože tela.

Nakon svega, i dalje ne želite da nanesete zaštitnu kremu na kožu glave?

Šeširi su odlična alternativa, i to oni sa širokim obodom!

 

lepotaizdravlje.rs JohanJK/iStock via Getty Images