Istina o laserskoj epilaciji: Ne verujte u ove mitove

by | avgust 27, 2023
Istina o laserskoj epilaciji

Pred jesen lasersko uklanjanje dlačica dobija na popularnosti ali često zbog mitova ili „lažnih“ reklama dobijate pogrešna očekivanja. Ovo je istina o laserskoj epilaciji.

Uprkos činjenici da je laserska epilacija jedna od najčešćih procedura, i dalje postoji veliki broj netačnih informacija oko nje, kojima mnogi veruju.

U nastavku otkrivamo najpopularnije mitove.

Članak se nastavlja posle reklama

Istina o laserskoj epilaciji: Ne verujte u ove mitove

Da li laser izaziva rak?

Neki ljudi greškom veruju da lasersko uklanjanje dlačica izaziva opasno zračenje koje može dovesti do razvoja raka. Naravno, ovo je mit. Takve ideje nastale su iz neznanja o principima laserskog uklanjanja dlaka.

Tokom laserskog postupka uklanjanja dlačica, u interakciji sa blicem lasera su naše dlačice i koža. Ali dlačice su tamne, a koža svetla. Dlačice upijaju energiju i zagrevaju se, koža odražava veći deo i ostaje relativno hladna.

U skladu sa tim, laser deluje samo na dlake, bez uticaja na kožu i unutrašnje organe. Štaviše, dubina prodora laserskog zraka je zanemarljiva – samo 1,5 milimetara, tako da je rizik od zračenja ravan nuli.

Članak se nastavlja posle reklama

Mit: Dlačice će nestati nakon nekoliko tretmana

Sigurno ste naišli i na reklame salona „samo 5 tretmana i dlačice će zauvek nestati“, „savršeno glatka koža u samo nekoliko poseta“, itd.

Nažalost, ima i onih koji veruju ali to nije istina. Dlačice u našem telu su istovremno u nekoliko faza rasta: anagen, katagen, telogen. Laser je u stanju da ukloni samo dlačice koje su u fazi zrelog anagena.

Članak se nastavlja posle reklama

Međutim, procenat takvih dlačica na našem telu nije veći od 15% u isto vreme. U skladu sa tim, u najboljim okolnostima klijentu će biti potrebno najmanje 7 tretmana da ukloni sve neželjene dlačice.

Ako uradite 3-5 procedura bez završetka serije tretmana do kraja, onda će se „uspavane“ dlačice uskoro izbiti, što će imati veoma negativan efekat.

Članak se nastavlja posle reklama

Da li se laserska procedura isplati?

Da, jedan tretman lasera za uklanjanje dlačica može biti prilično skup u poređenju sa depilacijom ili brijanjem.

Kratkoročno gledano, laserske procedure uklanjanja dlaka zaista mogu delovati nerazumno skupo. Međutim, ako izračunate koliko novca potrošite na depilaciju i mašine, za nekoliko godina troškovi će premašiti troškove laserske epilacije. U budućnosti možete uštedeti ne samo novac, već i vreme na brzi o dlačicama.

Članak se nastavlja posle reklama

Da li je lasersko uklanjanje dlačica bolno?

U to vreme kada su postojale IPL tehnologije umesto laserskog uklanjanja dlačica, to je zaista bio slučaj. Uređaji prethodne generacije nisu imali normalan sistem hlađenja.

Dobro je da su ti užasi prošlost. Savremeni uređaji imaju moćan sistem hlađenja na kristalu safira, koji hladi kožu tokom procedure na -4 stepena. To omogućava da se procedura sprovodi udobno i bezbolno.

Pored toga, ako imate nizak prag bola, u dobrom kozmetičkom salonu će vam biti ponuđena anestetička krema kako bi procedura bila što udobnija.

Članak se nastavlja posle reklama

Istina o laserskoj epilaciji kod kuće: Da li je bezbedna?

Ne, ne i ponovo ne! Laserska epilacija je neinvazivna medicinska procedura. To znači da je lasersko uklanjanje dlačica moguće bezbedno uraditi samo u kozmetičkim salonima koji su sertifikovani, kao i na uređajima koji imaju potvrdu o registraciji.

 

Miljana Momirović photokool/GettyImagesPlus