Laserska epilacija bikini zone: Šta sve treba da znate

by | mart 12, 2024
Laserska epilacija bikini zone: Šta sve treba da znate

Privlači vas laserska epilacija bikini zone ali ne znate mnogo o tome i brinete se da li je bezbedna? U ovom tekstu otkrićete najvažnije stvari o ovoj proceduri. 

Lasersko uklanjanje dlaka brzo je postalo popularno među pripadnicama lepšeg pola zbog svog dugotrajnog efekta. Ova metoda uklanjanja dlaka znatno olakšava život onima koji žele da se otarase dlaka na tako delikatnom mestu kao što je bikini zona. Korišćenje brijača izaziva iritaciju, a šećerna pasta ostavlja urasle dlake.

U ovom slučaju, lasersko uklanjanje dlaka je pravi spas – 10-12 sesija je dovoljno da zaboravite na dlake na telu u narednim godinama. Međutim, koliko god ova procedura bila popularna i efikasna, postavlja se pitanje sigurnosti njenog uticaja na zdravlje žena. Posebno u osetljivoj zoni.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako funkcioniše laserska epilacija bikini zone

Lasersko uklanjanje dlaka izmišljeno je u prošlom veku potpuno slučajno: fizičar Teodor Mejman je sproveo eksperiment sa laserskim snopom. Slučajno je stavio ruku ispod izvora svetlosti, a nekoliko nedelja kasnije primetio je da je deo dlaka ispao sa područja zahvaćenog laserom.

Savremeni laseri su prešli dug put i rade na sledeći način: pigment melanin, koji daje boju kosi i koži, apsorbuje svetlosne talase koje emituje laserski uređaj. Ovaj pigment, kada se zagreje, uništava ćelije zone rasta dlake i sudove koji ih okružuju. Posle nekoliko nedelja, folikul dlake slabi i ona ispada.

Veoma je važno kod koga idete na lasersku epilaciju

U rukama nesposobnog tehničara koji nije obučen za korišćenje laserskog uređaja, uklanjanje dlaka može dovesti do sledećih posledica:

Članak se nastavlja posle reklama

Opekotine: uprkos činjenici da su savremeni uređaji opremljeni sistemom za hlađenje kako bi postupak bio što udobniji, rizik od opekotina je i dalje prisutan. Posebno u delikatnom području, ako odaberete neodgovarajuće parametre i dozvolite da se tkivo pregreje.

Alergijska reakcija: laserski uređaj ne može izazvati alergije jer sami zraci svetlosti nisu alergeni za telo. Međutim, ako ste ranije iskusili fotodermatitis (povećana osetljivost na sunčevu svetlost), onda se povećava rizik od alergija.

Članak se nastavlja posle reklama

Folikulitis: neželjeni efekat u vidu folikulitisa može nastati usled pojačanog znojenja, kao i prilikom posete saunama i bazenima.

Hiperpigmentacija: Prekomerna proizvodnja melanina, što dovodi do potamnjivanja delova kože. Reakcija se javlja kod ljubitelja sunčanja, pa se preporučuje da odbijete lasersko uklanjanje dlaka ako ste česti posetioci solarijuma ili planirate putovanje na more.

Članak se nastavlja posle reklama

Laserska epilacija bikini zone: Strpljenje se isplati

Prve pozitivne promene mogu se primetiti 2-3 nedelje nakon prve procedure. Sam broj sesija se kreće od 8 do 12. Broj ponavljanja zavisi od individualnih karakteristika: boje kože, boje i debljine kose. Neke srećnice zaborave na sve svoje probleme sa brijačem nakon šestog tretmana. Ali treba zapamtiti da tretmani laserske epilacije bikino zone moraju biti redovni. Pošto su folikule dlake u različitim fazama rasta, veoma je važno osigurati da svaka od njih ima šansu da bude pogođena.

Šta i šta ne treba raditi pre i posle procedure

Nakon procedure postoje određena ograničenja. Pošto „toplota” lasera ​​ostaje u vašoj koži naredna 24 sata, tokom tog vremena morate striktno izbegavati teretanu, saunu i hidromasažnu kadu. Ako zanemarite ovaj savet, postoji rizik od stvaranja divnog toplog okruženja za razmnožavanje bakterija i pojavu fleka na koži.

Članak se nastavlja posle reklama

Ali što je najvažnije, nakon laserskog uklanjanja dlaka moraćete ozbiljno razmišljati o suncu.
Dermatolozi savetuju izbegavanje sunčanja i izlaganja suncu što je više moguće pre i posle tretmana. Ako do trenutka kada odlučite da se zauvek rešite neželjenih dlačica, već imate preplanuli ten, onda je bolje sačekati da malo izbledi i tek onda početi sa tretmanima.

Laseri su veoma kompatibilni sa bleđim tipovima kože, pa čak i ako preplanulost izgleda sjajno, ponekad smanjuje efikasnost mašine blokirajući energiju da dopre do korena dlake. Nakon završetka kursa, moraćete da koristite kremu za sunčanje s visokim SPF-om svaki dan. Nakon procedure, tkiva postaju osetljivija na ultraljubičaste zrake, pa je neophodno sprečiti pojavu hiperpigmentacije.

Uprkos nekim manama, lasersko uklanjanje dlaka ima mnogo prednosti. Ne samo da rešava problemu korenu, u bukvalnom smislu te reči, već čini kožu savršeno glatkom i svilenkastom. Nijedan drugi metod uklanjanja dlaka ne daje takav rezultat.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako održati normalan nivo šećera u krvi

YakobchukOlena/gettyimages.co.uk