Kako odabrati savršen parfem, prema savetima eksperta iz Channela

by | jul 23, 2022
Kako odabrati savršen parfem

Evo kako odabrati savršen parfem, prema preporukama stručnjaka. Otkrijte svoju mirisnu notu.

Skoro pa svakog meseca, na policama u prodavnicama pojavljuju se novi parfemi. I cela ta potraga za „onim pravim“ može biti skoro pa uzaludna, a da ne pričamo o tome koliko je iscrpljujuća. Ipak, odabir savršenog parfema ne mora biti stresan, ukoliko znamo šta tražimo.

Jacques Polge, stručnjak za mirise iz Chanela, otkrio je neke savete kako izabrati i nositi parfem koji je zaista za nas. Evo o čemu se radi.

Kako odabrati savršen parfem

Otkrijte svoje note

Miris bi trebalo da bude što jednostavniji. Počnite s osnovama- izaberite parfem koji volite. Identifikujte omiljene mirisne note. Obratite pažnju na sve ono što vam prija. Kada pronađete iste ili slične mirise koji vam prijaju (to može biti i miris sveće, šampona, sapuna, losiona, omekšivača za veš…), u pitanjuje miris koji vam prirodno „leži“. I već ste odradili najveći deo posla.

Testirajte na koži

Sledeći korak jeste odlazak u parfimeriju. Izaberite mirise koji vam se dopadaju i testirajte ih na koži. Parfem reaguje drugačije na svačijoj koži. Stoga, potrudite se da vam koža bude čista i ne nanosite na nju kreme i losione.

Kako odabrati savršen parfem- tip mirisa

Nakon što ste odredili koji parfem najbolje pristaje vašoj koži, vreme je da se odlučite da li želite veću ili manju koncetraciju mirisa. Parfemi su uglavnom intenzivniji i dugotrajniji, dok su toaletne vode nešto blaže i ne traju ceo dan. Ovaj odabir zavisi od ličnih preferencija.

Mesto nanošenja parfema

Parfem se uglavnom nanosi na najtoplije delove kože (zglob, između grudi i iza vrata, kod ušiju). Kada temperatura tela raste, tako se i aroma intezivira. Ukoliko volite više da vam odeća ili kosa mirišu, birajte nežnije formule koje neće oštetiti materijal, a ni samu kosu.

Kako odabrati savršen parfem i doba dana i godine

Leti i tokom proleća, savet je da nosimo laganije tonove, dok su na jesen i u zimu dozvoljeni nešto teži i intenzivniji mirisi. Isto tako, preko dana savetuju se nežnije i neupadljive varijante, dok za veče možete koristiti jače mirise.

Još pravila pri odabiru parfema

Važno je samo pratiti nekoliko osnovnih pravila.

– Prilikom jedne posete parfimeriji, ne bi trebalo probati više od četiri parfema.

– Parfeme najpre isprobajte na papiriću. Tek ukoliko vam se dopadne, probajte ga na svojoj koži.

– Kada probate parfem, uvek to činite na nadlanici, otprilike gde vam je tačka pulsa.

– Pre nego što pomirišete nadlanicu, sačekajte nekoliko minuta.

– Ako vam se dopao, sačekajte 15 minuta i proverite ponovo.

Razlikujte oznake na bočicama parfema

Svaka bočica sadrži određenu koncentraciju mirisa. Nije isto da li birate parfem ili kolonjsku vodu. U principu, kolonjske vode su najmanje koncentracije, najslabijeg mirisa i postojanosti, ali im je i cena najpristupačnija. Parfemi su najjači i najpostojaniji, ali njihova cena je prilično visoka

Evo šta znače oznake na bočicama parfema:

Eau de Cologne: Koncetracija — 2%—4%, traje oko 2 sata

Eau de Toilette: Koncetracija — 5%—15%, traje do 4 sata

Eau de Parfum: Koncetracija — 15%—20%, traje do 5–6 sati

Parfum: Koncetracija — 20%—30%, traje do 10 sati

Da li je parfem original?

U našoj zemlji ovo je jedno od čestih pitanja koje postavljaju žene, pre svega zbog toga što mnoge parfeme nabavljaju „ispod ruke“, a ne u parfimerijama. Provera serijskog broja, za kojom mnoge posežu, ipak nije najpouzdaniji način provere originalnosti parfema, jer je ovaj kod najlakše kopirati. Ono na šta bi trebalo obratiti pažnju je ambalaža.

Originalan parfem mora imati kutiju obmotanu tankim, urednim celofanom. Pređite rukom po njemu – ne biste smeli nigde osetiti neravninu. Takođe, sve kutije originalnih parfema imaju kartonske uloške i bočice čiji su čepovi simetrično rađeni.

Kako da znam kako će parfem mirisati kasnije?

Svi proizvođači parfema koriste mirisnu piramidu. To znači da su note parfema raspoređene u tri osnove grupe:

Gornje note – njih ćete prve osetiti i one nestaju već nakon petnaestak minuta nošenja

Srednje note – ovo je miris koji ćete, ako malo sačekate, osetiti još u parfimeriji. Koliko će on trajati zavisi od koncentracije i kvaliteta mirisa koji ste odabrali

Donje note – ovo je baza parfema i to je miris koji će najduže osetiti

Kako odabrati savršen parfem i nijanse u mirisnim notama

U svetu parfema postoje stotine mirisnih nota koje se pažljivo kombinuju. Većina parfema ima bar pet osnovnih mirisa u sebi.

Citrusne note garantuju vam parfem koji je lagan i osvežavajući. One se biraju za dnevne parfeme. Ovi se parfemi smatraju aktivnim i poslovnim.

Cvetni mirisi variraju od najslabijih do najjačih i mogu biti parfemi za dan, ali i za noć. Ovi se parfemi smatraju romantičarskim.

Drvenasti parfemi su obično jaki i vrlo često pripadaju uniseks segmentu. Mogu se nositi i danju i noću. Ovi se parfemi smatraju poslovnim.

Orijentalna nota obično je prilično jaka i ovo su parfemi koje treba pažljivo dozirati. Oni se povezuju sa senzualnošću.

Mošusne note su izrazito jake i čuvaju se za posebne prilike. Ovi se parfemi smatraju zavodljivim.

Lepota i zdravljeWhite Bear Studio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images