Vrste pirsinga koje najbrže zarastaju: Vodič kroz svet ukrašavanja tela!

by | april 11, 2023
Koji pirsing najbrže zarasta?

Koji pirsing najbrže zarasta otkrivamo vam do detalja u nastavku. Uz to, saznajte i kako da vodite računa o novim pirsinzima.

Pirsing može biti odličan način da odmah nadogradite svoj izgled, ali takođe zahteva posvećenost. Pošto pravite novu rupu u svom telu, moraćete da je očistite i da budete pažljivi oko tog područja dok zarasta, što može potrajati nekoliko meseci, a to varira u zavisnosti od lokacije pirsinga i osobe. Bez obzira da li odlučujete kako da nadogradite svoju ušnu školjku ili razmatrate opcije za lice i telo, vreme zarastanja može da igra važnu ulogu u vašoj odluci.

Koji pirsing najbrže zarasta?

Većina pirsinga se može grupisati u nekoliko različitih vremena zarastanja. Na primer, kada je reč o ušima, njegovo pravilo je da pirsing na režnju traje oko tri meseca, a na drugim delovima uha obično oko šest. Isto važi i za pirsing na licu, sa nekim izuzecima. Pirsinzi septuma (tkiva između nozdrva) najbrže zarastaju oko osam do deset nedelja. Većina pirsinga na usnama zarasta za oko tri meseca, a nozdrvama (hrskavica) treba otprilike šest meseci.


Iako su referentna vremena zarastanja važna, ne idu uvek po planu. Vreme zarastanja može da varira za svakoga, zavisi od faktora kao što su anatomija uha, postavljanje pirsinga i režim nege nakon toga. Ako dobijate novi pirsing, budite spremni da period zarastanja varira i nastavite neophodnu naknadnu negu sve dok ne izgleda i ne bude potpuno zalečeno—čišćenje i nežni boravak u tom području malo duže može vam samo pomoći.
Još jedan faktor koji može da zakomplikuje vreme zarastanja je ako se razvije pirsing, keloid ili infekcija. Iritacije se često javljaju u prvih nekoliko meseci, kada je pirsing još uvek osetljiv. Ako doživite nešto od ovoga, poželećete da budete nežni, strpljivi i da područje održavate čistim da biste se vratili na pravi put.

Koji pirsing najbrže zarasta- vrste

Septum

Pirsing septuma (poznat i kao pirsing kroz meko tkivo između nozdrva) je jedna od zona pirsinga sa najbržim zarastanjem i najmanjom iritacijom. Za razliku od nozdrva, septum je izložen manjem broju bakterija i poznato je da brzo isceljuje. Preporučuje se da ovoj oblasti date osam do deset nedelja da se izleči.

Ušna resica

Vaše ušne resice su možda najčešće mesto za pirsing zahvaljujući njihovom brzom vremenu zarastanja i praktično bezbolnom iskustvu. Pircingi koji prolaze kroz meko tkivo imaju tendenciju da zarastaju brzo i bez komplikacija. Pircingi koji se postavljaju u oblastima gde postoji trenje ili znojenje takođe imaju veću verovatnoću da se inficiraju. S obzirom na lokaciju režnja, ovo pomaže procesu.

Vreme zarastanja ušne resice kao šest do osam nedelja, mada u zavisnosti od toga gde to radite, može potrajati i duže. Kada tražite pirsing na ušnoj resici,  posetite profesionalnog pirsing majstora. Ako ušna resica postane traumatizovana netačnim tehnikama, biće potrebno više vremena da zaraste.

Koji pirsing najbrže zarasta- Obrva

Uprkos svojoj smeloj lokaciji, pirsing obrva se relativno brzo zaceljuje. Kod obrva je manje uključena koža, jer se radi o površinskom pirsingu. Ovim pirsinzima obično je potrebno dva do tri meseca da se zacele. Tanje tkivo je mač sa dve oštrice: ako se previše dira, pirsing se može pomeriti, a u nekim slučajevima koža može čak i da odbije pirsing. Obavezno redovno dezinfikujte područje, posebno tokom procesa zarastanja.

Jezik

Iznenađujuće, jezik je jedno od bržih mesta za zarastanje pirsinga. Jezik se sastoji od dva mišića i omotan je sluzokožom. Kada pirsing na jeziku pravilno zaceli, telo tretira ranu kao ožiljak. Pored toga, sluzokoža na vašem jeziku i obrazima se razlikuje od tipičnih ćelija kože jer imaju jednostavniju strukturu koja im omogućava lakši pristup dotoku krvi.

Verovali ili ne, oralne bakterije prisutne u ustima pomažu u smanjenju upale rane. Kao rezultat toga, predviđa se da će vreme zarastanja biti dva do četiri meseca kada se o njemu pravilno brine.

Ušna hrskavica

Kao i ušna školjka, hrskavica ima tendenciju da brzo zarasta, ali nije baš tako bezbolna. Bol je različit za svakoga, ali pirsing hrskavice prolazi kroz centar uha, koje je mnogo deblje tkivo od režnja. Vreme zarastanja oko šest meseci, ali može potrajati malo duže u zavisnosti od vašeg ponašanja.

U periodu zarastanja preporučuje se izbegavanje nošenja slušalica, i u nekim slučajevima naočara. Tokom lečenja želimo da ograničimo određena ponašanja; međutim, kada se pirsing potpuno zaleči, ništa od toga ne bi trebalo da predstavlja nikakav rizik, Što se tiče održavanja, lagano navodnjavanje sterilnim fiziološkim rastvorom nekoliko puta dnevno ublažava svaki iscjedak sa mesta pirsinga.

Koji pirsing najbrže zarasta- bušenje nozdrve

Pirsingu nozdrva potrebno je duže da zaraste od septuma, ali se ipak našao na listi. Nos je prekriven mekom hrskavicom, a ovaj pirsing se može postaviti bilo gde. Stručnjaci se slažu da vreme zarastanja u proseku traje otprilike šest meseci, ali to vreme se lako može poremetiti jer se područje može inficirati ili iritirati ako ga previše dodirnete.

Pre nego što uradite pirsing, neka vaš pirsing majstor koristi marker da stavi tačku na oblast koju želite da probušite, tako da možete biti sigurni gde će biti.

Unutrašnji nabor hrskavice ušne školjke

Ova oblast spada u kategoriju „napredne hrskavice“. Smeštena na unutrašnjoj hrskavici uha, pirsing u ovoj oblasti je postao sve popularniji. Većina pirsinga iznad režnja ima slična vremena zarastanja, a ovaj nije izuzetak. Planirajte najmanje šest meseci (ili do devet, u zavisnosti od osobe) da ovo područje zaceli.

Prednji deo hrskavice uha

Smešten tačno iznad vašeg tragusa (rupe uha), prednji heliks je moderno mesto za pirsing. Hrskavica u ovoj oblasti je malo deblja od ostalih delova uha, pa očekujte malo više bola nakon pirsinga. Kao i ostali pirsingi na ovoj listi, možete očekivati da će i ovaj zarasti za oko šest do devet meseci, ali može biti duže u zavisnosti od osetljivosti i koliko dobro se brinete o tome.

Vodič za naknadnu negu

Ne dirajte svoj isceljujući pirsing
Najbolji način da se olakša zarastanje izbegavanje dodirivanja i uvrtanja nakita na mestu pirsinga. . Za pirsing u ušima, predlaže se izbegavanje spavanja na zahvaćenoj strani.

Izaberite nakit visokog kvaliteta
Nakit za pirsing treba da bude napravljen od metala za implantaciju radi sigurnosti i zarastanja.

Redovno čistite pirsing
Ključ za brzo i pravilno zarastanje je da područje bude čisto. Za režim čišćenja koji se lako prati, ispirajte sterilnim fiziološkim rastvorom nekoliko puta dnevno – nema potrebe da se stvari prate sa sredstvom za čišćenje ili dezinfekcionim sredstvom.

 

Lepota i zdravljeChristelle Leuvennink/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Medioimages/Photodisc/iStock/Getty Images Plus via Getty Images