Kozmetika budućnosti: Prirodni sastojci koji brišu bore

Kozmetika budućnosti ima moćno anti-age dejstvo i uklanjaja nepravilnosti kože.

by | jul 30, 2023
Kozmetika budućnosti: Prirodni sastojci koji brišu bore

Ovi najnoviji trendovi uzimaju najbolje iz prirode. Kozmetika budućnosti ima moćno anti-age dejstvo i uklanjaja nepravilnosti kože.

Kozmetička industrija nam uvek donosi nešto novo. Inspirisani prirodom, stručanjici nam otkrivaju savršene sastojke namenjene za svaki tip kože, naročito za osetljivu. Otkrijte dragocene moći ovih sastojaka koje je na svom spisku uvrstila kozmetika budućnosti i koji se nalaze u pojedinim kozmetičkim proizvodima.

Kozmetika budućnosti donosi najbolje iz prirode

Donosimo vam nekoliko predloga koji su namenjeni za negu mlade, zrele i problematične kože.

Kozmetika budućnosti: Anti-age efekti

Novoretin

Ovaj sastojak je prirodna alternativa retinolu. Dobija se iz aromatične smole drveta mastike s grčkog ostrva Hios. Novoretin povećava količinu retinoične kiseline u koži što pospešuje elastičnost i čvrstinu kože. Pored toga, sprečava nastanak bora i „pegla“ postojeće. 

Silimarin

Prirodni ekstrakt iz smena čička. Inače je veoma zastupljen u medicini kao lek za jetru (hepatoprotektor). Međutim, naučnici su nedavno otkrili i njegovo blagotvorno desjtvo za kožu: smanjuje fleke na licu, a zahvaljujući antioksidativnim svojstvima ima i anti-age efekat.

HPR retinoid

Retinol i njegovi derivati su „zlatni standard“ za podmlađivanje kože. Međutim, mana mu je što može da izazove iritaciju kože. Naučnci su rešili ovaj problem inovativnom komponentom koja se zove HPR retinoid. Iako se njegovi efekti podmlađivanja kože još uvek proučavaju,  naučnici tvrde da će nas prijatno izenaditi. 

Kolostrum

Kozmetika budućnosti je na svom spisku uvrstila i goveđi kolostrum. On je izuzetno bogat esencijalnim aminokiselinama, mineralima, vitaminima i citokinima. On je aktivan je antioksidans i prebiotik koji podstiče regeneraciju i zaštitu kože. Takođe, naučne studije su pokazale povećanje aktivnosti fibroblasta (ćelija koje proizvode kolagen i elastin) u kolostruma. 

Morski komorač

Ova biljke je bukvalno je „napunjena“ mineralima,  vitaminima, kao io drugim korisnim svojstvima za kožu. Ima odlična anti-age svojstva, poboljšava tonus i elastičnost kože. Ima slično dejstvo kao retinol jer popunjava gornje slojeve kože, a ne iritira kožu. 

Za uklanjanje staračkih pega

Astaksantin

Kozmetika budućnosti ne bi bila potpuna bez ovog sastojka. Astaksantin je moćan antioksidans i u pitanu je prirodni pigment koji se nalazi u morskim algama. Ova supstanca je poslednjih godina stekla veliku popularnost kao alternativa vitaminu C i karotenoidima iz šargarepe.
Budući da ova supstanca sadrži astaksantin, snažni antioksidansa iz grupe karotenoida, ubrzava zarastanje rana i uklanja staračke pege. Naročito je dobar za osobe koje su alergične na 
vitamin C.

Za osetljivu kožu i bogatu hidrataciju

Sensitil

Prirodni ekstrakt morskih mikroalgi. Ovaj sastojak smiruje smiruje preosetljivu kožu sklonu iritacijama i poboljšava stanje kože. Postoji još jedna zanimljiva činjenica u vezi s ovom sastojkom: pozitivno utične na raspoloženje što je i načuno dokazano. Ovaj ekstrakt se primenjuje u kremama, serumima, šamponima, kremama namenjenim posle sunčanja, kao i depilacie.

Madekasosid

Kozmetika budućnosti je prepoznala i madekasosid. Ovaj aktivni sastojak iz gotu kole prvobitno je korišćen za zarastanje rana, a kasnije je svoju primenu našao i u kozmetičkoj industriji. Madekasosid je moćan antioksidans koji smiruje osetljivu kožu, kao i opekotine od sunca. 

Plavo esencijalno ulje

Blue Tansy uesencijalno ulje je dragoceni biljni ekstrakt biljke Tanacetum Annuum iz Maroka. Prvobitno se koristio u onkologiji za lečenje kožnih lezija nakon terapije zračenjem. Sada se njegova dragocena umirujuća svojstva koriste i u kozmetičkoj industriji.

Kada se radi o smirivanju iritacije kože, ovom ekstraktu nema premca! Neophodan za redovnu negu kože sklone crvenilu.

Ledena gljiva

Tremela ili ledena pečurka je ozbiljan konkurent hijaluronskoj kiselini. Ekstrakt ove gljive sadrži nekoliko komponenti koje sumoćnije od hijaluronske kiseline kada je o zadržavaju vlagu na površini kože reč. Pored toga, ova jedinjenja imaju i snažna antioksidativna dejstva. Krema za lice s tremelom je namenjena za suvu kožu, kao i osobama s rozaceom. 

Dijana ŠkorićLightStock / gettyimages.com