Akne u menopauzi: Zašto mi se javljaju i kako da ih se rešim?

by | avgust 23, 2022
akne u menopauzi

Valunzi i povećanje kilograma – ako pričamo o menopauzi, uglavnom se dotičemo ovih tema. Ali, akne u menopauzi su vrlo dosadna, istrajna i neprijatna pojava

 

Koža u menopauzi počne da se ponaša na zbunjujući način – pojavi se osip, akne, rozacea, hormonske akne i bubuljice… Akne kod odraslih, generalno gledano, dovoljno su loše same po sebi, ali ceo komplet promena jednostavno vas matira – ne znate ni kuda ni kako.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Kako se koža menja tokom menopauze?

U suštini, ono što se dešava sa kožom tokom menopauze je savršena oluja životnih događaja, koji, kada se kombinuju, izazivaju velike promene. Prva od njih je promena u našim hormonima. Tokom menopauze opada nam naglo nivo kolagena, a sa njom i elastičnost kože. Koža postaje tanja i suva, pore se proširuju.

Pad estrogena izaziva više od suvoće i finih bora. Testosteron, hormon koji je kod žena odgovoran za akne i pojačanu maljavost, sada ima otvoren put da ispolji svoj uticaj na kožu. Zahvaljujući divljanju testosterona počinje stanjivanje i gubitak kose, pojava dlaka na licu…

Članak se nastavlja posle reklama

Kao rezultat toga, naša preosetljiva, suva koža je sklona upalnim stanjima: osip, rozacea, perioralni dermatitis, kontaktni dermatitis i — za neke od nas — povratak akni iz tinejdžerske ere.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Akne u menopauzi

 

Kako  da ih tretiram?

Lokalni antibiotici koji ne isušuju, kao što su klindamicin, metronidazol i azitromicin, zajedno sa retinoidima, korisni su u lečenju akni na starijoj koži. Ipak, oni nikako ne smeju da se koriste bez konsultacija sa dermatologom. Od pomoći je, tvrde dermatolozi i lokalo primenjeni sumpor, najbolje u obliku sapuna.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Dnevna rutina kada imate akne u menopauzi

Vaša dnevna rutina je od kritične važnosti. Najbolja nega kože za kožu u menopauzi zasniva se na tri osnovna principa: budite nežni, zadržavajte vlagu i sprečite gubitak vlage i dalja oštećenja. Čišćenje lica trebalo bi da radite više puta u toku dana.

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Dnevna rutina: Sredstvo za čišćenje kože mora istovremeno da radi piling i hidrira kožu. Odlična je glikolna kiselina.
  2. Nakon čišćenja lica trebalo bi primeniti tretman sa retinodiima ili drugim antioksidativnim serumima koji se bore protiv slobodnih radikala.
  3. Sledi sloj hidratantne kreme i onda one za sunčanje sa SPF faktorom. Može da posluži i neka sa dvostrukim dejstvom
  4. Kada je u pitanju noćna rutina, oni sa suvom kožom treba da koriste mleko za čišćenje
  5.  Odlična ideja je da koristite micelarnu vodu i pamučne jastučiće
  6.  Završite svoju noćnu rutinu hidratantnom kremom sa hijaluronskom kiselinom, glicerinom ili ceramidima

Akne na telu

Nažalost i one se javljaju tokom menopauze. Ako ih imate, koristite nežne kupke bez mirisa, tuširajte se najduže do 8 minuta i koristite mlaku, nipošto vrelu vodu. Nakon što se obrišete, na celo telo nanesite hidratantnu kremu.

 

Koje životne navike treba da menjam?

Kožu u menopauzi želite da zaštitite od dodatnih oštećenja, tako da pređite na peškir od mekog pamuka i koristite hipoalergene deteržente.

Dermatolozi preporučuju da pijete više vode i da pazite na unos kofeina i alkohola.

Kako starite, lakše ćete dobijati  modrice jer je koža tanja, a rane će sporije zarastati – obratite pažnju na to.

Članak se nastavlja posle reklama

Dosta vežbajte i opustite se: stres može da naškodi koži. Visoki nivoi kortizola su štetni; oni su proinflamatorni, mogu izazvati akne i starenje — sve što ne želite.

Nemojte se odreći seksa: vođenje ljubavi izaziva lučenje nekih supstanci koje su vam sada itekako dobrodošle.

 

Članak se nastavlja posle reklama
Jackob WackerHause/GettyImagesPlus