Antirid: Ova dva sastojka bi trebalo da sadrži vaša okoloočna krema

by | 26 januara, 2023
antirid

Pravi antirid čini „čuda“: pomaže u smanjenju bora na licu, deluje protiv tamnih podočnjaka i hidrira kožu. Da bi pružio najbolje rezultate, neophodno je da sadrži dva ključna sastojka.

Dva sastojka koja vaš antirid treba da sadrži

Klinički dermatolozi sproveli su čitavu studiju kako bi došli do saznanja koji sastojci su neophodni da se nađu u okoloočnoj kremi. Dakle, prema njihovom istraživanju, u sastavu okoloočne kreme, pre svega bi trebalo da potražite retinoide (vitamin A i njegove derivate) i vitamin C. Idealno je da koristite čist retinol ali i njegovi derivati mogu pružiti rezultate uz nešto više strpljenja.

Kako deluju retinoidi?

U studiji koju su sproveli, učesnici su koristili svake večeri antirid sa retinoidima. Posle nekoliko nedelja, većina učesnika primetila je značajne promene: smanjenje finih bora, kesica ispod očiju i tamnih kolutova. Međutim, imajte na umu da retinoidi ne deluju odmah: potrebno je 10 do 12 nedelja za vidljive rezultate.

Kakav efekat pruža vitamin C?

Što se tiče vitamina C, on podstiče proizvodnju kolagena, što kožu čini elastičnijom. Vitamin C je takođe izvor antioksidanasa koji su neophodni za borbu protiv UV zračenja. Poznato je da UV zračenje izaziva prevremeno starenje kože.

Važno je znati da retinoidi, vitamin C i drugi aktivni sastojci mogu izazvati neželjene reakcije. Zbog toga savetujemo da antirid prvo obavezno testirate na maloj površini kože. Takođe, neophodno je da koristite kremu sa zaštitnim faktorom jer ovi sastojci čine kožu osetljivijom na sunce (fotosenzitivnijom).

Pored pravilno izabrane okoloočne kreme, da biste smanjili vidljivost podočnjaka i bora, vredi raditi i na načinu života. Prvo smanjite unos alkohola i slane hrane jer zadržavaju tečnost u organizmu. Drugo, potrudite se da imate dovoljno sati sna i spavajte na leđima – ovo pomaže da smanjite oticanje podočnjaka i tamne kolutove. I, naravno, ne zaboravite na redovnu fizičku aktivnost jer se odlično bori protiv zadržavanja tečnosti.

Miljana MomirovićRidofranz/GettyImagesPlus