Botoks ili fileri: Koja je razlika i kako odabrati?

by | mart 30, 2023
botoks ili fileri

Čudesni svet injekcija nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ni one koji ih oduševljeno primenjuju, ni one koji odmeravaju prednosti i mane. Vaša prva lekcija pokriva osnove: botoks ili fileri?

Botoks i fileri su poput dve strane iste medalje. Oba tretmana vam pružaju glatku kožu lica i podmlađen izgled. Ipak, deluju na različite načine: botoks deluje na bore koje su nastale zahvaljujući dugom nizu godina na planeti i pravljenju grimasi, dok fileri vraćaju volumen koji prirodno gubimo dok starimo. To znači da možete da birate: botoks ili fileri, a možete da uradite i oba tretmana. Sve zavisi od toga koje rezultate želite i koji su vaši problemi.

Šta je botoks?

Prva i možda najvažnija lekcija jeste da botoks uopšte nije tretman – to je brend. Pravi estetski tretman se zove neuromodulator i on se može uraditi sa nekoliko različitih brendova – Botox, Dysport, Xeomin ili Jeuveau. Botoks je postao sveobuhvatni termin za tretman, bez obzira na to koji tačno predno koristi vaš kozmetolog.

Članak se nastavlja posle reklama

Dakle, kada smo to razjasnili, da proverimo šta je to tačno botoks. Botoks je neuromodulator koji privremeno opušta pokrete mišića inhibirajući oslobađanje acetilholina – organske hemikalije, neurotransmitera koji je odgovoran za izglađivanje finih bora ili stezanje određenih mišića. Kada se strateški ubrizgava oko lica — pomoći će u izglađivanju postojećih bora i inhibirati kretanje koje može ostaviti dublje bore tokom vremena. Može se koristiti i iz nekozmetičkih razloga kao što je lečenje hroničnih migrena, spastičnosti ili prekomernog znojenja.

Botoks je zapravo brend botulinum neurotoksina koji je usvojen kao sveobuhvatni termin za tretmane zatezanja lica. Dakle, iako možete zakazati termin za „Botoks“, možda ćete dobiti drugu marku kao što je Dysport, Xeomin ili Jeuveau. Svi su odobreni za upotrebu, a koji ćete tačno dobiti zavisiće od toga šta vam dermatolog preporuči na osnovu vaše anatomije, potreba ili ciljeva.

Šta očekivati na botoks tretmanu?

Tretman za botoks obično počinje konsultacijom na kojoj razgovarate o svojim ciljevima i fotografišete svoje lice „pre”. Možda će vam biti dat i paket leda kako bi vam lice lagano otupelo pre same procedure.

Članak se nastavlja posle reklama

Najčešća područja na kojima se primenjuje kozmetički botoks su čelo, područje između očiju i nazolabijalni deo. Ali može da se koristi i za ‘zečje linije’ na nosu, okretanje uglova usta nagore, sužavanje nozdrva ili čak podizanje vrha nosa opuštanjem mišića koji ga vuče nadole.

Nakon što vi i dermatolog dopgovorite područja koja će biti tretirana botoksom, dermatolog ili asisten će dezinfikovati vašu kožu i rasporediti niz malih injekcija na predviđenu oblast lica. Dermatolozi tvrde da je brzo i bezbolno. Možda ćete videti na licu nekoliko sitnih izbočina pre nego što se sav botoks upije. Dermatolozi preporučuju izbegavanje bilo kakve naporne aktivnosti nekoliko sati nakon tretmana kako bi se molekul u potpunosti vezao.

Članak se nastavlja posle reklama

Dobar praktičar će verovatno upotrebiti manju dozu botoksa nego što se čini potrebnim i sačekati nedelju do dve nakon tretmana za puni rezultat. Ovo je vreme kada se uradi i korekcija ukoliko je potrebna.  Kada budete zadovoljni rezultatom, znaćete da imate tri ili četiri meseca mira pre nego bore ili linije počnu ponovo da se pojavljuju.

Rizici kod botoksa

Kao i sa bilo kojom intervencijom ili tretman, postoje određeni rizici. Otok, modrice, crvenilo i glavobolja su manje nuspojave, a u nekim slučajevima moguća je i privremena ptoza (ili spušteni kapak).

Članak se nastavlja posle reklama

 

Šta su fileri?

Dermalni fileri i fileri za povećanje volumena su kozmetički gelovi koji se obično prave od hijaluronske kiseline, supstance koja se vezuje za vodu i na taj način vraća volumen koži. Lice se, u suštini podiže, a samim tim se popunjavaju sitne linije, a opšutena koža izgleda zategnutije i mlađe.

Članak se nastavlja posle reklama

Upravo zbog toga fileri su najbolje rešenje ako je vaš ključni problem gubitak volumena kože i nabori na licu. Pomažu kod nazolabijalnih bora ili marionetskih bora — i pomažu u vraćanju strukture obraza, sredine lica ili usana. Fileri se koriste i za definisanje određenih karakteristika lica, kao što su nos, linija vilice ili brada, ili za omekšavanje senki ispod očiju.

Šta očekivati na tretmanu filerima?

Slično kao i botoks, fileri se daju u nizu injekcija, u zavisnosti od područja koje tretirate. Igle su prilično male i bol treba da bude blag, ali možda ćete posle imati modrice ili otok. Neki fileri sadrže lidokain, lokalni anestetik, tako da su naknadne injekcije u istom području obično manje bolne. U slučaju osetljivosti na bol, kao i u slučaju posebno osetljivih područja lica, primenjuje se lokalni anestetik pre tretmana.

Sa filerima, odmah ćete videti rezultate. 0Može doći do otoka u prvi dan ili dva, ali bi trebalo da se smiri  već za nekoliko dana. Rezultati bi trebalo da traju između devet meseci i godinu dana.

Članak se nastavlja posle reklama

Rizici filera

Ne bi trebalo da postoji veći rizik ako posetite dermatologa ili medicinskog stručnjaka sa sertifikatom i znanjem, ali morate znati da nenamerno ubrizgavanje u filera krvni sud može izazvati nekrozu kože iznad. Drugi rizici su manje infekcije, otok, modrice i asimetrija.

 

Botoks ili fileri: Koja je razlika?

Glavna razlika između botoksa i filera je ono na šta ciljaju. Botoks je najbolji za rešavanje dinamičnih bora na licu, a fileri fileri su najbolji za rešavanje gubitka volumena i nabora na licu. Ukupan efekat oba tretmana, međutim, trebalo bi da bude glatkija, puna koža.

Članak se nastavlja posle reklama

Uz to, vaši ciljevi će takođe diktirati koji tretman treba da pokušate. Fileri obično rešavaju postojeći gubitak volumena, dok botoks može da reši postojeće bore ili da bude preventivni tretman za mlađe pacijente .

Posvećenost je takođe čini veliku razliku. Dobijanje botoksa je kao da koristite so kada kuvate. Uvek možete dodati još, ali ne možete ukloniti. Neurotoksin će  morati da se razgradi u vašem sistemu tokom vremena. Međutim, fileri se mogu rastvoriti određenim enzimom. Kada se ubrizga u područje filera, ovaj enzim može razbiti hijaluronsku kiselinu, omogućavajući joj da se rastvori.

Šta stručnjaci preporučuju: botoks ili fileri?

Postoji mnogo zabluda o botoksu i filerima. Mnogi veruju da će botoks učiniti da izgledate smrznuto i nesposobno da osećate, a fileri će vas učiniti natečenim ili neprirodnim. To ne bi trebalo da bude slučaj, ako imate dobrog lekara i ako su  vaši ciljevi prirodan izgled. Važno je da vaš lekar počne sa manjom količinom i povećava je samo po potrebi. Najbolje injekcije ne bi trebalo da budu primetne niko osim vas samih.

Članak se nastavlja posle reklama

Zato, najbolje je da nađete obučenog dermatologa ili plastičnog hirurga koji će tačno znati šta radi, koju količinu koristi i kakve efekte očekuje.

macniak/gettyimagesplus