Fine bore oko usana: 10 načina kako ih smanjiti

by | jun 28, 2022
Fine bore oko usana

Fine bore oko usana nastaju usled pomeranja usana, tokom pričanja, smejanja, hranjenja… A ukoliko vam smeta to što se vide, postoje načini kako da ih umanjite.

Kao što već znamo, bore nastaju usled sazrevanja kože i neminovno je da ćemo ih svi, pre ili kasnije, dobiti. Način života uveliko utiče na to kada će se one pojaviti i u kojoj meri, a izlaganje suncu, nenanošenje SPF kreme, pušenje samo su neki od faktora koji utiču na preuranjeno starenje kože. Kako biste umanjili vidljive bore oko usana, otkrivamo vam čak 10 načina.

Fine bore oko usana i kako ih umanjiti

Hidratacija

Dermatolozi savetuju da usne hidriramo tokom celog dana, bez obzira na doba godine. Koristite hranljive balzame ili grožđane masti nekoliko puta dnevno.

Članak se nastavlja posle reklama

Retinol

Ovaj sastojak utiče na smanjenje bora, jer poboljšava sintezu kolagena. Stoga, koristite preparate na bazi retinola prilikom nege usana i kože oko usana. Pored toga što će smanjiti bore, retinol će smanjiti hiperpigmentaciju te će usne učiniti punijim.

Zaštita od sunca

Generalno, ne postoji bolji način da sprečimo prerano sazrevanje kože od korišćenja krema sa zaštitnim faktorom. A tu spada i koža na i oko usana. Na našu sreću, danas postoje brojni balzami s SPF faktorom, a za prva pomoć može biti i obična krema za zaštitu.

Hijaluronska kiselina

Još jedan sastojak koji se pokazao efikasnim u uklanjanju bora jeste hijaluron. Potražite kreme na bazi hijalurona ili pak balzame koji sadrže ovaj sastojak.

Članak se nastavlja posle reklama

Fine bore oko usana i piling

Uz pomoć pilinga, uklanjamo mrtvi sloj kože, a u isto vreme, poboljšavamo cirkulaciju. Možete koristiti kupovne pilinge, ili ih napravite sami od šećera i kokosovog ulja. Lagano masirajte usne i predeo oko usana.

Fine bore oko usana i masaža

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели GLOW SKIN BAR (@glowskinbar)


Masaža lica, radi sprečavanja bora, veoma je popularna tehnika u poslednje vreme. Istu tehniku možete primeniti i na kožu na i oko usana. Koristite palac i kažiprst i masirajte kožu svakodnevno.

Članak se nastavlja posle reklama

Krema protiv bora

Tokom dnevne nege kože lica, posvetite pažnju i usnama. Nanesite uobičajenu kremu protiv bora i na predeo oko usana kao i na same usne.

Kolagen

Još jedan magični sastojak koji umanjuje bore jeste kolagen. Potražite preparate koji sadrže ovaj sastojak.

Članak se nastavlja posle reklama

Fine bore oko usana i antiejdž proizvodi

Isti proizvodi koji se koriste za negu kože lica mogu poslužiti i za negu usana. Stoga, dnevna rutina nege neka jednako bude usmerena i na kožu oko i na samim usnama.

Fileri

Za kraj, tu su i fileri poput botoksa i hijalurona, ukoliko vam je prijatno da primate injekcije. Raspitajte se u vašoj okolini i potražite sertifikovane stručnjake.

Članak se nastavlja posle reklama

 

lepotaizdravlje.rsProstock-Studio, heckmannoleg / iStock via Getty