Hijaluronska, mlečna, voćna? Koja je kiselina najbolja za vaš tip kože?

by | novembar 20, 2020
Nega zrele kože, Lepota i zdravlje

Kiseline su čest sastojak proizvoda za lice i neizostavne su u nezi kože. Postoje dve glavne grupe: alfa hidroksi kiseline (AHA) i beta hidroksi kiseline (BHA). Prve su rastvorljive u vodi i uglavnom deluju površinski, što ih čini dobrom opcijom za piling, smanjenje bora i poboljšanje teksture kože, ali mogu i stimulisati proizvodnju kolagena. BHA, s druge strane, duboko prodiru u pore i stoga su korisne u lečenju i prevenciji akni.

U okviru ove dve kategorije (AHA i BHA) nalaze se različite kiseline sa različitim prednostima za kožu. (Pročitaj: Davno je položio test vremena, ali u kozmetici je i dalje neprevaziđen)

AHA kiseline

Glikolna kiselina
Dobija se iz šećera i jedna je od najčešćih koje se koriste u nezi kože. Ima najmanji molekul od svih kiselina, pa prodire najdublje, što je čini izuzetno efikasnom. Regeneriše kolagen, zgušnjava tkivo i ujednačava tonus. Pored svih prednosti, ima i nedostatke – budući da prodire tako duboko i rezultira intenzivnim pilingom, često izaziva iritacije.

Članak se nastavlja posle reklama

Mlečna kiselina
Nežnija je od glikolne i privlači vlagu, čineći kožu hidriranom. Stvorena od šećera ili fermentisanog mleka, dovoljno je nežna za ljude sa osetljivom kožom. Prednosti mlečne kupke otkrivene su još u starom Egiptu, a i sama Kleopatra je negovala kožu na taj način. Svi koji imaju grubu, suvu ili kožu sklonu perutanju, treba da isprobaju preparate na bazi mlečne kiseline. (Pročitaj: Jednostavna pravila za negu zrele kože)

Voćne kiseline
Još nežnije su voćne kiseline poput limunske (koja se obično dobija od limuna ili grejpa) i jabučne (dolazi iz jabuka). One deluju na gornji sloj kože i često se kombinuju sa glikolnom ili mlečnom kiselinom da bi se povećala njihova efikasnost.

kiseline za lice

Članak se nastavlja posle reklama

BHA kiseline za lice

Salicilna kiselina
To je jedan od najpopularnijih sastojaka za prevenciju i tretiranje akni. Ona prodire u dubinu kože i rastvara ulje koje začepljuje pore, a istovremeno uklanja mrtve ćelije. Najbolje od svega je što ne iritira već upaljenu kožu jer ima antiinflamatorna svojstva.

Hijaluronska kiselina
Najpoznatija je po svojim hidratantnim svojstvima. Njen molekul je u stanju da upije do 1000 puta veću težinu od sopstvene i sprečava odlazak vode na površinu kože. Tako se sprečava isušivanje kože i ublažava pojava bora.

Članak se nastavlja posle reklama

Kiseline ne dolaze samo u obliku pilinga, već se mogu pronaći i u sastavu krema, seruma i maski. Pre nego što ih nanesete na lice, testirajte formulu na unutrašnjoj strani ruke i sačekajte 48 sati da vidite hoće li biti reakcije. Kada pronađete proizvod koji vam odgovara, možete ga koristiti jednom do dva puta nedeljno. (Pročitaj: Želite kožu kao Viktorijin anđeo? Rouzi Hantington otkriva šta treba da radite)

lepotaizdravlje.rsGetty via Guliver