Davno je položio test vremena, ali u kozmetici je i dalje neprevaziđen

by | oktobar 5, 2020
Micelarna voda

Od zaista brojnih sastojaka za negu kože, malo njih je položilo test vremena, a vitamin C je, bez sumnje, jedan od njih. Ovaj antioksidans nudi višestruke prednosti za kožu. Pored ostalog, štiti je od uticaja slobodnih radikala, smanjuje mrlje i hiperpigmentaciju, a pomaže i u stimulisanju proizvodnje kolagena. Sve u svemu, vitamin C je jedan od stubova bez koga je savremena kozmetika nezamisliva.

Za početak, dobro je podsetiti se šta je uopšte vitamin C. To je neophodan hranljivi sastojak koji naše telo ne proizvodi. Umesto toga, dobijamo ga kroz ishranu (citrusi, jagode, zeleno lisnato povrće…) i korišćenjem kozmetičkih preparata koji ga sadrže. Svoj kultni status vitamin C ima zato što pomaže koži na različite načine. (Pročitaj: Verovatno niste čuli za njega, ali ovaj sastojak je sve traženiji kada je u pitanju nega lica)

Antioksidativna zaštita
Kada se nanese na kožu, vitamin C deluje kao antioksidans. Bori se protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, a koji nastaju pod dejstvom UV zraka i drugih faktora.

Ujednačava boju kože i smanjuje pojavu fleka i hiperpigmentacije
Vitamin C sadrži supstance koje sprečavaju prekomernu proizvodnju melanina. To ga čini dobrim izborom ako se borite protiv fleka i drugih vrsta hiperpigmentacije. Prema rečima dermatologa, vitamin C čini da koža postane svetlija, a ten ujednačen. Kod ljudi sklonih aknama, on pomaže da ožiljci budu manje upadljivi.

Stimuliše proizvodnju kolagena
Vitamin C je ključan faktor za proizvodnju kolagena, a zahvaljujući njemu, koža je zategnuta, čvrsta i jedra. (Pročitaj: Akne – dermatolozi otkrivaju zašto ponovo vodite ovu bitku (video))

kozmetika vitamin c

Kozmetika: vitamin C je jedan od najvažnijih sastojaka

Ko (ne) bi trebalo da ga koristi?
Vitamin C je univerzalni sastojak koji odgovara skoro svim tipovima kože. Pa ipak, predostrožnost je neophodna ako imate osetljivu kožu. U tom slučaju, koristite ga postepeno i izbegavajte formule sa visokim koncentracijama.

Kako da ga uvedete u svoju rutinu?
Iako se može pronaći u različitim tipovima proizvoda (sredstva za čišćenje, toneri, hidratantne kreme…), dermatolozi se slažu da je vitamin C najbolje upotrebljavati u obliku seruma. Tako ćete iskoristite sve prednosti koje nudi. Serumi koji sadrže ovaj sastojak štite kožu od oksidativnog stresa i zato najbolje deluju ujutro. 

Na šta posebno obratiti pažnju?
S obzirom na to da vitamin C ima izuzetno nestabilan molekul, moraju se preduzeti posebne mere predostrožnosti kako ne bi izgubio efikasnost. Pored ostalog, mora biti zaštićen od ultraljubičastog svetla. Potražite preparate u tamnim, hermetički zatvorenim kutijicama i flašicama, a ako primetite da proizvod menja boju ili miris, najbolje je da ga bacite. (Pročitaj: Korak po korak do savršene šminke – Selena Gomez otkriva kako se našminkati za samo 10 minuta)

Postoji više oblika vitamina C, a koji će se koristiti zavisi od formule i teksture kozmetičkog proizvoda. L- askorbinska kiselina je čisti oblik vitamina C, ali ona je vrlo nestabilna, što znači da brzo oksidira i gubi delotvornost. Zbog toga je proizvođači kombinuju sa drugim antioksidansima (tako je stabilizuju) ili umesto čistog vitamina C koriste njegove derivate.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images