Verovatno niste čuli za njega, ali ovaj sastojak je sve traženiji kada je u pitanju nega lica

by | 29 septembra, 2020
izbeljivanje kože

Pored akni i bora, hiperpigmentacija je jedan od najčešćih problema kada je reč o koži. Ako su tamne mrlje nakon sunčanja vaše redovno stanje, sigurno ste već isprobali vitamin C i niacinamid, dva najpopularnija sredstva za uklanjanje tamnih mrlja. Međutim, ta dva sastojka nisu jedine opcije za tretiranje kože koju prekrivaju fleke. Arbutin je nešto za šta možda nikada niste čuli, ali daje impresivne rezultate kada je u pitanju izbeljivanje kože. Sasvim je moguće da se taj delotvorni sastojak nalazi u nekom od vaših seruma, a da vi to i ne znate. (Pročitaj: Hipohlorasta kiselina je pouzdan i bezbedan zaštitnik vaše kože)

Arbutin je prirodni sastojak za posvetljavanje tamnih fleka dobijen iz biljaka poput medveđeg grožđa, kruške i pšenice, ali se takođe može napraviti sintetički.

Za razliku od nekih drugih, efikasnijih sredstava (hidrohinon), arbutin nema neželjene efekte, pa predstavlja dobru alternativu manje bezbednim preparatima. On postoji u različitim oblicima, a najčešće se koristi alfa-arbutin. (Pročitaj: Večernja nega kože prema savetu dermatologa (video)

Izbeljivanje kože

Izbeljivanje kože pomoću arbutina

Koje su prednosti arbutina? On može posvetliti i smanjiti postojeće tamne mrlje i pege (uključujući one od sunca), ali uspešno spečava i njihov nastanak. Poput vitamina C, arbutin je  na toploti nestabilan, što mu daje kraći rok trajanja.

Za optimalne rezultate, treba ga koristiti i u dnevnoj i u večernjoj nezi kože. Odlične efekte daje i kada se koristi zajedno sa drugim sastojcima za posvetljivanje kože, kao što su vitamin C, niacinamid i glikolna kiselina.

Pa ipak, željene rezultate nećete dobiti preko noći. Potrebno je od 8 do 12 nedelja pre nego što uočite poboljšanje bilo koje hiperpigmentacije. (Pročitaj: Kokosovo ulje – spas za kožu ili izvor problema?)

Da li postoje neželjeni efekti? Iako je arbutin bezbedan za sve tipove kože, preporučljivo je da uradite probni test, kao kada prvi put koristite neki kozmetički preparat. To je posebno važno ako je vaša koža osetljiva. Alergijske reakcije mogu da uključe crvenilo, perutanje, svrab ili peckanje.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images