Kako izgladiti bore na čelu: Najbolji kućni i trikovi iz salona

by | jul 6, 2024
kako izgladiti bore na čelu

Kako izgladiti bore na čelu? Otkrivamo najbolje kućne, ali i kozmetičke tretmane u koje vredi uložiti

Možda jesu prirodan deo starenja, ali to ne znači da smo oduševljene kada se pojave bore na čelu. Stare nas, utiču na samopoštovanje, menjaju naš odraz u ogledalu…Ipak, bore na čelu se mogu rešiti, a mi smo tu da otkrijemo i najbolje kućne trikove, ali i novitete iz salona.

Prve, jedva primetne bore mogu početi da se pojave vrlo rano, već sa 20-25 godina. Kada će to tačno da se desi, određuju brojni razlozi: genetika, način života, temperament, u kombinaciji sa navikom da se često prave grimase i živopisno izražavaju bilo kakve emocije.
Žene koje žive u mediteranskim državama stare brže od svojih vršnjakinja iz Skandinavije, jer su izložene štetnom UV zračenju koje uništava vlakna kolagena i elastina. Bilo bi suvišno govoriti o uticaju loših navika kao što je pušenje na kožu uopšte: apsolutno svi znaju za ovo.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako izgladiti bore na čelu kod kuće?

Ovakve kućne procedure delotvorne su dok bore još nisu jako izražene, ili kao dopuna kozmetičkim tretmanima.

Masaža lica

Masaža opušta kožu, povećava protok krvi i stimuliše procese obnavljanja ćelija. Uz njenu pomoć možete smanjiti težinu bora (ali ne i potpuno ih eliminisati) i sprečiti pojavu novih.

Očistite kožu i nanesite malo ulja ili kreme na nju, krećući se od centra čela ka periferiji. Najpre zagrejte prste trljajući šake, a potom: da biste zagladili horizontalne bore, postavite prste leve ruke tako da bora bude između njih, pritisnite prste na čelo, „fiksirajući“ ga, a zatim izgladite žlebove masiranjem i trljanjem. Pravite pokrete ne u pravcu bora, već okomito na njih. Isto radite i sa predelom obrva: prstima leve ruke fiksirate područje i onda trljate desnom rukom, ovoga puta praveći horizontalne pokrete.

Članak se nastavlja posle reklama

Roler od žada

U kombinaciji sa ručnom masažom, možete koristiti valjak od žada da zagladite bore na čelu. Ovo je veoma prijatan postupak, a što je najvažnije, uređaj poboljšava cirkulaciju krvi i opušta kožu, boreći se sa prvim znacima starenja. Za najbolji efekat ostavite valjak preko noći u frižideru da se ohladi pre početka masaže. Pokrećite ga preko čela, prvo odozdo prema gore, a zatim s leva na desno. Možete se spustiti do jagodica: valjak se koristi za različite oblasti lica.

Kreme za bore na čelu

Prvo koristite SPF kremu. Generalno, zaboravite na izlazak na sunce bez kreme za zaštitu od UV zračenja. Što je sunce jače, nivo zaštite treba da bude veći. Leti izaberite SPF 50. Drugo, izaberite dobru hidratantnu kremu. Suva koža je preteča pojavljivanja bora na čelu. Kreme na bazi hijaluronske kiseline odlično se nose sa ovim zadatkom. A što se tiče aktivnih sastojaka protiv starenja, bilo bi sjajno ako vaša krema sadrži ove komponente:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Ceramidi zadržavaju vlagu u koži i obnavljaju njen hidrolipidni omotač.
  • Vitamini C, E i A, resveratrol i antarkticin su moćni antioksidansi.
  • Peptidi ili glikopeptidi daju signale ćelijama za podmlađivanje i povećanje sinteze kolagena.

Eksfolijanti

U borbi protiv bora pomažu i pilinzi na bazi voćnih kiselina, poput glikolne kiseline (iz šećerne trske). Čak iu maloj koncentraciji, savršeno piling, obnavlja kožu i podstiče proizvodnju kolagena. Takvi pilinzi se ne koriste najčešće dva puta nedeljno. Kada ih uvodite u svoju kućnu negu, zapamtite da čine kožu podložnijom UV zracima, tako da nikada ne zaboravite na kremu za sunčanje.

Kako se rešiti bora na čelu kod kozmetičara?

Ako kućna nega nije dovoljna, idite kod kozmetologa. Postoji mnogo salonskih tretmana sa različitim nivoima efikasnosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Hemijski piling

Agresivniji od voćnog, ali i efikasniji. Uklanja promene vezane za starenje, eliminiše akne i daje koži blistav izgled.

Laser

Laserski zrak stvara mikroskopske zone toplotnog šoka, uništavajući stare ćelije i stimulišući rast novih. Lasersko obnavljanje daje primetne rezultate i zaista izglađuje ne baš duboke bore.

Članak se nastavlja posle reklama

Injekcije botoksa

Možda najpopularnija metoda zbog svoje efikasnosti. Botulinum toksin vam omogućava da uklonite čak i duboke bore na radost svih žena, ali ima nedostatak: paralizirajući mišiće čela, briše izraze lica i čini lice manje „živim“. Problem se rešava ili barem smanjuje pravilnim odabirom doze leka. Rezultat je primetan u roku od 3-4 meseca, a zatim se postupak mora ponoviti.

Fileri sa hijaluronskom kiselinom

Reč je o viskoznim preparatima nalik gelu koji popunjavaju bore, ostavljajući kožu čela glatkom i mladalačkom. Efekat traje prilično dugo: 1-2 godine. Ali postupak može izazvati komplikacije, pa ga shvatite što je moguće ozbiljnije.

fizkes/istock/gettyimagesplus