Kako sprečiti prevremeno starenje?

Postoje neki znaci starenja koji se pojavljuju mnogo ranije nego što se to očekuje i to je moguće sprečiti. Kako sprečiti prevremeno starenje?

by | maj 4, 2023
Sprečiti prevremeno starenje kože

Starenje je prirodni proces koji ne pravi izuzetke. Organizam stari i to se može primetiti i na našem telu i na našoj koži. Međutim, postoje neki znaci starenja koji se pojavljuju mnogo ranije nego što se to očekuje i to je moguće sprečiti. Kako sprečiti prevremeno starenje?

Starenje kože podrazumeva brojne promene: proređivanje epidermisa dovodi do pojave bora. Smanjuje se elastičnost tkiva i smanjuje se zapremina potkožne masti što dovodi do opuštanja i zamućenja ovalnog lica. U toku starenja usporavaju i proces proizvodnje supstanci neophodnih za održavanje mladosti. To dovodi do stvaranja pigmentacije, paučinastih vena, suve kože. Kako usporiti ove pojave?

Kako sprečiti prevremeno starenje?

Kod nekih ljudi ove pojave se ne dešavaju u pedesetim, već odmah posle tridesete. To se zove prerano ili prevremeno starenje kože. Kozmetičari nas stalno podsećaju na tu mogućnost i na to koliko je važno znati koji sve faktori utiču na proces prevremenog starenja.

Članak se nastavlja posle reklama

Razlozi za prerano starenje

Naslednost i hormonski problemi

Prerano ili prevremeno starenje moguće je unapred predvideti. Ukoliko se u vašoj porodici već javljala pojava prevremenog starenja, vi možete imati isti problem. Razgovarajte sa vašim mamama i bakama i drugim starijim članovima porodice i otkrijte kada su se oni susreli sa prvim znacima starenja. Tako možete saznati kada je najbolje vreme da počnete sa preventivnim merama.

Osim genetskog faktora, na prerano starenje veliki uticaj imaju fluktuacije hormonskog statusa i pad hormona u pre- i menopauzi. Redovne posete ginekologu i endokrinologu trebalo bi da postanu obavezne da bi stvari ostale pod kontrolom.

Loše navike

Pušenje, alkohol, stres, loš položaj za spavanje, odnosno držanje lica u jastuku, loše utiču na kožu i pogoršavaju njeno stanje. Kako koža ne bi dehidrirala, njen metabolizam ne bi smeo biti poremećen, cirkulacija krvi i limfni tok treba da rade ispravno. Zbog toga loše navike treba zameniti dobrim. Budite više na otvorenom, šetajte, vežbajte, spavajte na leđima.

Članak se nastavlja posle reklama

Ekologija

Zagađen vazduh negativno utiče na izgled. Koža je manje oksigenisana i istovreeno se aktivno oštećuje slobodnim radikalima. Zagađenje izaziva oksidativni stres. Kao rezultat, zaštitna barijera je oštećena što može izazvati upale. Zrela koža i koža sa dermatološkim problemima su posebno ugrožene jer su njihovi odbrambeni mehanizmi oslabljeni.

Loša ishrana

Koži su neophodne hranljive materije. Samo u slučaju da ona dobije dovoljno hranljivih materija, svi metabilički procesi će se odvijati pravilno i to će vas zaštititi od starenja. Najveći broj problema sa kožom rešavaju se prilagođenom ishranom, unošenjem više tešnosti, voća, povrća, ribe, vitamina i minerala.

Članak se nastavlja posle reklama

Neadekvatna nega

Pravilna i redovna nega kože je veoma važna. Svakoj osobi potreban je kozmetičar koji će s vremena na vreme pregledati kožu i utvrditi šta joj je potrebno. Dobro isplanirana nega daje dobre rezultate i omogućava vam da dugo održite zdravu, mladalačku kožu.

Sunčevo zračenje

Slobodni radikali igraju veoma važnu ulogu u prevremenom starenju. Oni razgrađuju ćelije kože i slabe zaštitnu barijeru. Njihova prekomerna količina i prekomerno izlaganje ultraljubičastim zracima sigurno dovode do preranog starenja. Zbog toga se krema za sunčanje nikada ne sme zaboraviti. Ona štiti kožu od oksidativnog stresa i oštećenja.

Članak se nastavlja posle reklama

Prevencija

Sprečiti prevremeno starenje

Lacheev/Getty Images Plus

Kada je u pitanju prevremeno starenje, mnogi kozmetički tretmani i procedure dobro deluju na kožu. Među njima su kiseli pilinzi koji pomažu da se koža obnavlja i poboljšavaju ćelijsku ishranu. Osim toga, niz tehnike ubrizgavanja poput biorevitalizacije i mezoterapije – unošenja hijaluronske kiseline ili koktela sa vitaminima i mikroelementima u kožu mogu biti od ogromne koristi. Ovi postupci omogućavaju da intenzivno navlažite tkiva, ujednačite ten, povećate elastičnost i čvrstoću. Plazma terapija se takođe pokazala kao dobra za regeneraciju kože i poboljšanje njenog kvaliteta.

Članak se nastavlja posle reklama
Jovana JevtićVLG/Getty Images PLus