Marionetske bore: Zašto zbog njih možete izgledati 10 godina starije

Marionetske bore čine da izgledate i deset godina starije. Pročitajte savete kozmetičara koji se bavi analizom, uzrokom i metodama korekcije.

by | februar 4, 2023
marionetske bore

Marionetske bore ili bore tuge čine da izgledate i do deset godina starije. Pročitajte savete kozmetičara koji se bavi njihovom analizom, uzrokom i metodama korekcije.

Marionetske bore nazivaju se i dubokim naborima kože koji se spuštaju nadole od uglova usana. Nastaju od labiomentalnih kožnih nabora i počinju da se primećuju nakon tridesete. Glavni uzrok marionetskih bora je starenje. Mišići na licu se opuštaju, dok koža i potkožna tkiva postaju tanji. Marionetske bore mogu biti povezane sa mimikom, kao i sa stalnom napetošću mišića brade i mišića na uglovima usana. U nekim slučajevima, mišići vrata su takođe povezani sa nastankom ovih bora. Zbog toga su marionetske bore nekada vidljive i u mladosti.

Zbog čega nastaju marionetske bore

Pre svega, pojavi marionetskih bora doprinose emocije kao što su tuga i melanholija. Negativni izrazi lica pomažu ovoj vrsti bora da se pokažu na licu. Loša i tužna iskustva doslovno doprinose starenju vašeg lica. Zbog toga, trudite se da proredite zatezanje mišića oko usana.

marionetske bore

Inside Creative House/GettyImagesPlus

Sa ovim problemom često se susreću muzičari, svirači duvačkih instrumenata. Osim njih, skloni su im ljudi koji imaju naviku da često grizu usne. Marionetske bore mogu nastati i kao posledica gubitka zuba. Tada koža gubi okvir i pada na prazan prostor.

Još jedan uzrok nastajanja marionetskih bora je veliki gubitak težine kod žena između 35 i 40 godina. To je doba kada koža postaje manje elastična i zbog toga se prilikom gubitka težine koža na uglovima usana može naborati.

Kakvim tretmanima se marionetske bore mogu ispraviti

Najefikasniji način za smanjenje ove vrste bora jeste tretman konturisanja. Treba ga uraditi uz pomoć filera na bazi hijaluronske kiseline. Marionetske bore mogu se popuniti i proizvodima na bazi kalcijum hidroksiapatita. Kod ovog tipa korekcije dobro je što se koža prirodno zadebljava. Lek sadrži aktivni sastojak koji stimuliše sintezu kolagena. Kalcijum hidroksiapatit ne privlači vodu na mesto gde je udarena injekcija, već efikasno isptavlja bore uz podizanje konca. Ovu korekciju mogu praktikovati dame čije bore su nastale zbog starenja. Tehnike zagrevanja nisu loša opcija jer pomažu da se promene manje vide. Najbolji rezultat postiže se ultrazvučnim SMAS liftingom (površno mišićni aponeurotik sistem ili Superficial Muscular Aponeurotic System).

marionetske bore

macniak/GettyImagesPlus

Prevencija marionetskih bora

Prva tačka prevencije je korišćenje botoksa u predelu donje trećine lica. On vam daje priliku da opustite mišiće koji su u dobroj formi ali i da smanjite mišićnu aktivnost u ovoj oblasti.

Trebalo bi da prevencija uključi i masažu i vežbe za mišiće lica. Ručna masaža je od velike pomoći jer omogućava rad na mišićima i ligamentima. Masaža poboljšava snabdevanje kože krvlju što je dobro za njeno obnavljanje.

Kućna masaža za prevenciju bora:

Masaža fokusirana na oralnu sluzokožu pokazala se kao najbolja. Akcenat je na uglovima usana. Pokreti kojima ćete izmasirati kožu bilo bi dobro da budu lagani i spori. Vrom jezika uz blagi britisak krećite se duž kružnog mišića usana. Ovo ponovite desetak puta.

Stavitr vrh jezika na ugao usana, a zatim ga pomerajte napred i nazad. Ponovite 10 puta.

Koristite tri prsta da masirate kružni mišić usana. Palac neka bude sa strane sluzokože, a kažiprst i srednji prst sa strane kože. Ponovite i to deset puta.

Dakle, kada su u pitanju marionetske bore, koristite prevenciju kako bi sporije nastajale, a ukoliko su već nastale, nađite pravo rešenje da ih uklonite ili sakrijete.
Jovana JevtićDmitry Belyaev/GettyImagesPlus