Najefikasniji načini za negu problematične kože

Verovale ili ne i vaša koža može da bude besprekorna

by | jul 22, 2022
nega problematične kože

Glatka i besprekorna koža. Svi to želimo, ali postizanje čistog tena je izuzetno teško kada imate masnu i problematičnu kožu. Bilo da su vaš problem začepljene pore, gnojanice, mitiseri, akne ili neka kombinacija ovih problema – vrlo dobro znate koliko vam je teško da negujete svoju kožu.

Srećom, ni za vas nije nedostižna besprekorna koža! U stvari, ako odvojite vreme da upoznate svoju kožu i ispratite ovih nekoliko saveta, imaćete sjajno lice pre nego očekujete.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Šta je problematična koža?

Kao što smo već pomenuli, manifestacije problematične kože su proširene pore i mnoge vrste bubuljica. Ali, to su samo manifestacije. Ono što je vaš pravi problem jesu zapušene pore i čitave naslage mrtvih ćelija, ostataka nečistoća i bakterija koje se kriju pod vašom kožom.

Upravo tako se i prepoznaje problematična koža: ako prevučete nežno rukom preko lica i osetite da je tekstura vaše kože neravna i neujednačena na dodir – to je to.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto imate problematičnu kožu?

Postoji nekoliko faktora koji izazivaju ovakve probleme: loša ili nepravilna nega kože, nedovoljna ili loša rutina čišćenja, korišćenje komedogenih sastojaka u proizvodima za kožu, kosu i šminku i neredovan ili loš piling. Sa druge strane, uzroci su i unutrašnji: preterano aktivne lojne žlezde što je obično posledica hormonalnog disbalasna, lošeg zdravlja probavnog sistema ili lošom ishranom.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Najbolji načini za lečenje problematične kože

Prvo i osnovno : redovno je čistite i radite piling proizvodima koji su namenjeni upravo vašem tipu kože.

Od vitalnog je značaja da imate temeljnu rutinu čišćenja koja uključuje dvostruko čišćenje uveče. Izbegavajte formule na bazi sapuna koje smanjuju vlažnost kože. Najbolja kombinacija za dvostruko čišćenje su ulje za čišćenje a potom gel bez sapuna.

Članak se nastavlja posle reklama

čišćenje problematične kože

Pored čišćenja, preporučuje se piling kože dva do tri puta nedeljno. Preporuka kozmetologa je da koristite proizvode koji sadrže hidroksi kiseline – posebno salicilnu kiselinu jer one pomažu čišćenje pora.

Članak se nastavlja posle reklama

Za vas je neophodna i upotreba hidratantnih tonika, maski i drugih hidratantnih proizvoda u rutinu nege kože. Dehidracija može dovesti do pojačavanja problema i daljeg zagušenja pora.

Ukoliko ste u godinama kada vam treba i antiejdž kozmetika, posegnite za retinolom. Retinol, zajedno sa drugim oblicima vitamina A, u velikoj meri pomaže u borbi protiv zapušenja pora, a može da smanji i lučenje žlezda. Ipak, morate biti obazrivi, jer agresivna sredstva mogu da vam oštete kožu.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Šta da izbegavate kada imate problematičnu kožu?

Izbegavajte komedogenu šminku i proizvode za negu kože i izbegavajte sastojke kao što su mineralno ulje, lanolin, alkohol i veštačke boje.

Što se tiče ishrane, izbegavajte prerađenu hranu gde je to moguće češće i ograničite unos rafinisanog šećera.

deniskomarov, maridav/gettyimagesplus