Moringa ulje za negu kože – sve njegove prednosti

by | 5 oktobra, 2022
moringa ulje za negu kože

Da li je vaš ormarić pun različitih bočica i posudica sa kozmetičkim proizvodima? Imate li svoj omiljeni za hidrataciju, izbeljivanje, protiv bora, za izgradnju kolagena… A sada zamislite da sve ove efekte dobijete iz jedne jedine bočice. Moguće je – to je moringa ulje.

Šta je moringa ulje?

To  je ulje koje se dobija iz biljke moringe zastupljene na visokim Himalajima. Ulje je bogato omega masnim kiselinama i antioksidansima, koji umiruju i štite kožu. Antioksidansi deluju kao prirodni konzervansi, čineći ga stabilnim uljem otpornim na toplotu što mu daje duži rok trajanja. Seme drveta moringe takođe je bogato oleinskom kiselinom, još jednom masnom kiselinom, a bogat je i palmitoleinskom i linolnom kiselinom vitaminima A i C.

Semenke mornige sadrže oko 40 odsto ulja, koje ima puno triglicerida oleinske kiseline i zbog toga se često poredi sa maslinovim uljem. Ono, tvrde dermatolozi poboljašava teksturu kože jer sadrži i moćne antioksidativne tokoferole – poput vitamina E. Moringa ulje se nalazi u brojnim kozmetičkim proizvodima zbog svojih hidratantnih, purifikujućih  i emolijentnih svojstava.

 

Prednosti ulja moringe za kožu

 

Hidrira kožu: Moringa ulje sadrži 40 procenata mononezasićenih masnih kiselina, od čega je 70 procenata oleinske kiseline. To ga čini odličnim za podršku barijeri kože i dobrim hidratantnom. Pogodan je za suvu i osetljivu kožu.

Antiage efekat: Pod uslovom da se proizvod sastoji od relativno svežeg ulja, biće efikasan u popunjavanju finih bora.

Lekovita svojstva: Zbog svojih emolijentnih svojstava, moringa je dobar izbor za nanošenje na manje posekotine, opekotine i ogrebotine.

Balansira prirodna ulja: Po sastavu je slično uljima koje luči naša koža, što samim tim znači da pomaže da se ona uravnoteži.

Antimikrobno: Ima antimikrobna i antiinflamatorna svojstva, a zbog visokog sadržaja vitamina E takođe ima moćna antioksidativna svojstva. Zbog toga je dobro za rešavanje problema sa kožom kao što su pigmentacija, fine bore, pa čak i akne.

 

Neželjeni efekti ulja moringe

 

Nažalost, ne postoje naučni dokazi koji bi potvrdili sve njegove potencijalne neželjene efekte. Profesionalci tvrde da neželjenih efekata skoro da nema, ali iza ove tvrdnje ne stoje klinička istraživanja.

Zato, stručnjaci preporučuju pacijentima da urade spot test: nanesu malu količinu ulja iza uha i ostave ga 24 sata. Ako dođe do bilo kakve reakcije, prestanite da koristite.

 

Kako koristiti moringa ulje?

Može se koristiti kao hidratantna krema ili tretman za kosu. Ulje moringe možete koristiti ujutru i uveče, ali je najbolje da ga koristite na završnom koraku vaše noćne rutine ili pre kreme za sunčanje ujutru.

 

Moringa ulje: važna pitanja

 

Može li ulje moringe začepiti pore?

Moringa ulje mitira prirodni sebum naše kože i neće začepiti pore.

 

Da li je ulje moringe dobro za lečenje tamnih mrlja?

Moringa ulje je bogato vitaminom C (u stvari, ima sedam puta više vitamina C od pomorandže), što može pomoći u posvetljavanju hiperpigmentacije.

 

Da li je ulje moringe dobro za suvu kožu?

Moringa ulje je solidna opcija za ljude sa suvom kožom. Pošto ima visok sadržaj oleinske kiseline, odličan je hidratant i savršen za zaptivanje vlage i popravku vaše barijere protiv vlage.

zsv3207/gettyimagesplus