Tražite proverenog kozmetičara: 5 načina da razlikujete dobrog kozmetičara i amatera

by | 19 avgusta, 2022
kako razlikovati dobrog kozmetičara i amatera

Ovoj osobi poveravamo nešto veoma važno … Naše lice! Živimo u svetu lažnih preporuka na internetu pa je jako važno kako razlikovati dobrog kozmetičara i amatera

Izabrati dobrog kozmetičara ili dermatologa je izuzetno važno. To će sprečiti da postanete žrtva neprofesionalizma i zažalite već u skoroj budućnosti. Danas se kozmetičke i estetske procedure izvode svuda: od kozmetičkih salona, preko zubarskih ordinacija, do velikih klinika. Nije ni čudo što su žene zbunjene i što nisu sigurne kome treba da poklone poverenje.

Pre svega, važno je da znate ko stoji ispred vas: kozmetolog-estetičar (kozmetičar) ili kozmetolog. To su ljudi suštinski različitog obrazovanja i nivoa kompetencija.

Estetičar ne mora da ima medicinsko obrazovanje. Reč je o specijalistima trajne šminke, maserima i spa terapeutima koji obavljaju procedure kao što su masaže, pirsing uha, korekcija obrva, laminiranje i nadogradnja trepavica. Odnosno, sve što ima estetski pravac.

Ali sve ostalo zahteva temeljno poznavanje anatomije (lokacija mišića, nerava, krvnih sudova). To znači da bilo kakve injekcione procedure može da sprovodi samo lekar, ali ne i kozmetičar. Odnosno, ako su vam potrebne ozbiljne tehnike: lasersko podmlađivanje, botoks, bilo kakvi liftinzi, vama treba neko ko ima dva vrlo značajna obrazovna pravca: dermatolog i kozmetičar u jednoj osobi.

Zato, nemojte da se stidite, već sa punim pravom tražite diplome i sertifikate osobe kojoj planirate da poverite svoje lice. Ozbiljne klinike učinile su dostupnim i svoju i licence svojih lekara i kozmetičara još na sajtu, pa ih možete naći jednostavnom pretragom.

No, bilo da vam je potrebna pomoć estetičara ili lekara, važno je da odaberete onog koji tačno zna šta radi. Kako to izvesti?

 

Kako razlikovati dobrog kozmetičara i amatera?

 

Kozmetičar se žuri da „pređe na posao“

Prvo poznanstvo sa kozmetičarem je slično sastanku. Potrebno je vreme da se „pogleda bliže“, da se uoče individualnosti i potencijalni problemi.  Ako kozmetičar nema vremena za razgovor i žuri da započne procedure, a da vam pritom nije objasnio njihovu suštinu – crvena zastava upozorenja!

U idealnom slučaju, na prvoj konsultaciji on će vas detaljno pitati o vašem zdravlju, problemima sa kojima ste se susreli, pa čak i o vašim životnim planovima. Vredi obratiti pažnju na činjenicu da je kozmetičar temeljno proučio vašu istoriju: alergijske reakcije, da li su slične procedure sprovedene u prošlosti, da li postoje kontraindikacije i tako dalje.

Rezultat bi trebao da bude predog procedura i dugotrajnog lečenja, pri čemu će vam kozmetičar za svaku od njih reći čemu služi, koliko tretmana predlaže i kakve efekte da očekujete.

 

Ne govori o posledicama procedura i intervencija

Ako se pitate kako razlikovati dobrog kozmetičara i amatera zapamtite ovo: Čuvajte se onog kozmetičara ili lekara koji vam predlaže intervencije, a da vam pritom govori samo o  pozitivnim efektima. Svaka moderna procedura ima svoje neželjene efekte i osoba koja je stručna i poznaje profesionalnu etiku upozoriće vas na njih.

Takođe, ako ste kod plastičara i spremate se za neku veću intervenciju, nemojte se iznenaditi ako vas posavetuje da odustanete od nje i kaže vam da to možda ne odgovara vašim crtama lica. Pravi stručnjak će ovo obavezno učiniti, neće slepo slediti vaše želje.

 

Koristi manipulativne tehnike:  „u tvojim godinama je vreme“

Izjave tipa: „kako ste se zapustili, ali ništa, sve ćemo popraviti“ nisu baš karakteristične za profesionalce. On ne sme da kritikuje način na koji ste do sada održavali kožu, niti sme da kritikuje vaš izgled. Osoba koja to radi, najverovatnije će vam odmah nakon ovakve rečenice ponuditi neku proceduru od čije ćete se cene okrenuti oko ose.
Svaki pritisak na pacijenta, a još više zastrašivanje, znak je „stručnjaka“ od koga treba bežati.

 

Ne izgleda baš negovano

Ne mora da prati trendove, niti da ima super frizuru, ali… ako sam ne veruje u kozmetičke procedure, kako će vama pomoći? Pravilo je jednostavno: kozmetičarka ne može izgledati loše i neuredno. Makar samo zato što je lice njegna/njegova vizit karta.

Isto važi i za kozmetičare i lekare koji izgledaju veštački i na kojima je očigledno da su radili određene korekcije. Da li i vi želite da izgledate tako?

Čistoća salona je takođe važna. Vredi obratiti pažnju na prisustvo lampi za dezinfekciju, žutih kontejnera za otpad…

 

Nudi usluge kod kuće

Da, kod nas baš i nije jednostavno steći novac za pokretanje salona. I možda tamo negde ima odličnih kozmetičara koji rade na vašoj adresi. Ali, ipak… Trčite bez osvrtanja! Ovde nema računa, nema dokaza o korišćenju usluge, nema ordinacije ili firme na koju možete upreti prstom ako pođe po zlu. Osim toga, nijedna kućna „ordinacija“ ne može da obezbedi sterilne uslove kakvi su neophodni čak i za najobičnije čišćenje lica.

Sheryl Bobik/GettyImagesPlus