Gua sha masaža: Da li ćete se zaista rešiti podbratka?

by | mart 3, 2023
gua sha masaža

Ako ste natečeni u licu kada se probudite i imate izražen podbradak, verovatno se pitate da li vam gua sha masaža može pomoći u tome. Saznajte u nastavku.

Prvo da razjasnimo: gua sha je tehnika masaže lica, a ne kamen sa kojim se obično povezuje. U istočnoj i jugoistočnoj Aziji koristi se decenijama unazad, a kod nas se gua sha masaža nedavno pojavila i izazvala brojna pitanja. Kako se koristi? Da li stvarno radi? Hoće li pomoći da se rešite podbratka. Otkrivamo sve u nastavku.

Gua sha masaža: Da li će pomoći da se rešite podbratka?

Gua sha masaža: benefiti

Prema rečima dermatologa, prednosti uključivanja gua sha masaže u vašu negu lica su brojne. Osim limfne drenaže i masiranja mišića lica, gua sha masaža takođe može stimulisati proizvodnju kolagena u koži. To se postiže zbog pokreta istezanja i pritiska u isto vreme“, kaže on. Dermatolozi ističu da vremenom može pomoći u suptilnom oblikovanju lica i borbi protiv opuštene kože.

@ringaround.id natural stone vs plastic guasha #fyp #fypシ #ringaroundid #foryou #foryoupage #guasha #fypp #skincare #fypdong #racunshopee #racunintiktok #fypdonggg ♬ Woman – Doja Cat

Na TikToku-u ova tehnika masaže lice je posebno ekspolidrala zbog navodne činjenice da može pomoći da se rešite podbratka. Osim što je uglavnom genetski uzrokovan ili postaje izraženiji kada dobijete nekoliko kilograma više, podbradak može biti posledica zadržavanja vode.

Istorija i poreklo gua sha masaže

Ono što treba napomenuti je da je gua sha medicinska tehnika koja se koristi već vekovima u Kini. Pre svega, glavna funkcija je ublažavanje bolova, poboljšanje cirkulacije i jačanje imuniteta. Uglavnom se primenjivala na telu i nije imala za cilj „brisanje“ podbratka ili isticanje jagodica na licu.

Kada se poslože kockice, gua sha može pomoći da suptilno istaknete vilicu, smanjite naduvenost i vizuelno zategnete kožu. Međutim, to je samo nuspojava poboljšane cirkulacije i oslobađanja napetosti mišića u bradi, vratu i vilici. Deluje protiv zadržavanja vode u koži, zbog čega vaše crte lica mogu izgledati definisanije, a koža blistavije.

@mpaum whoever is reading this, please integrate this to your night routine 🤍 #guasha #guashatutorial #nightroutine #guashafacelift #guashafacial ♬ Hrs and Hrs – Muni Long

I za kraj, da li gua sha masaža stvarno deluje?

Dakle, fotografije pre i posle koje vidite možete videti na internetu možda nisu baš tako lažne — gua sha masaža može, zaista, pružiti definisaniji izgled vilice. Ali treba napomenuti da će pomoći u boljem izgledu podbratka samo ako je rezultat zadržavanja tečnosti, a ne masno tkivo. Gua sha ne može, međutim, da promeni strukturu kostiju.

Miljana Momirovićtriocean/GettyImagesPlus