Hijaluronski fileri za atraktivnije lice – sve o ovom tretmanu protiv bora i tajni savršenih usana

by | novembar 9, 2023
hijaluronski fileri

Kada se govori o povećanju atraktivnosti lica ili načinima za usporavanje pojave znakova starenja kože poput bora, tamnih ili upalih podočnjaka ili gubljenja potpore jagodica i istanjivanja usana, hijaluronski fileri su postali neizbežna tema razgovora među ženama koje teže da očuvaju mladolik izgled.

Hijaluronska kiselina, od koje su napravljeni hijaluronski fileri, značajna je za očuvanje zdave, mladalačke kože bez bora koja ima zadržanu jedrinu i glatkoću.

Kozmetička industrija danas nudi brojne proizvode koji sadrže hijaluron, uključujući kreme i serume. Međutim, u odnosu na hijaluronske filere, njihov način delovanja i efekti su bitno različiti.

Hijaluronski fileri su popularna metoda estetske medicine jer pruža trenutno vidljive rezultate i privlači pažnju svojom sposobnošću da brzo i efikasno obnovi volumen i svežinu kože. A šta sve treba znati pre nego što se odlučite za ovaj korak?

Ali za početak, koji su načini za povećanje atraktivnosti lica i kako koža stari, te zašto joj je potrebna hijaluronska kiselina?

Kako se postiže atraktivnost lica?

Visoke lepo definisne jagodice, pravilna kontura brade i dolje vilice uz pune senzualne usne daju ženstven i harmoničan izgled lica. Nekada je to već definisano genetikom i potrebno je sve samo diskretno naglasiti, a nekada je potrebno konturirati jagodice jer nisu prirodno naglašene ili korigovati malu bradu  ili tanke i asimetrične usne. Sve se to veoma jednostavno može postići hijaluronskim fierima i efekat je vidljiv odmah.

Preporuka je da se ova procedura radi preventivno, jer kada se već prodube bore, izgubi volumen u srednjem delu lica i pojave izraženi podočnjaci, teže ih je korigovati.

Šta utiče na starenje kože?

Kako vreme prolazi, koža počinje da gubi svoju mladalačku elastičnost i čvrstinu, što je proces koji je prirodan i neizbežan. Ovo starenje kože uglavnom je posledica kombinacije genetskih faktora i spoljašnjih uticaja.

Starenje kože na ćelijskom nivou

Na ćelijskom nivou, starenje kože rezultat je smanjene produkcije kolagena i hijaluronske kiseline – dva ključna elementa koji koži pružaju strukturu i hidrataciju. Dodatno, fibroblasti, ćelije zadužene za proizvodnju ovih vitalnih proteina, sa vremenom postaju manje efikasne.

Spoljašnji faktori koji utiču na starenje kože

Spoljašnji faktori kao što su UV zračenje, zagađenje i životne navike (kao što su pušenje i nezdrava ishrana) mogu ubrzati ovaj proces, dovodeći do prevremenog starenja kože. Kao rezultat, pojavljuju se fine linije – bore i gubitak volumena, zbog čega koža izgleda starija. Srećom, postoje različiti tretmani i proizvodi koji mogu pomoći u usporavanju ovog procesa i obnovi izgleda kože.

Šta je hijaluronska kiselina i zašto je važna za kožu?

Hijaluronska kiselina je prirodno prisutna supstanca u ljudskom telu, s najvišom koncentracijom u koži, vezivnim tkivima i očima. Njena glavna funkcija je zadržavanje vode, što joj omogućava da hidrira kožu.

Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj sposobnosti da privuče i zadrži višestruko veću količinu vode u odnosu na svoju masu, hijaluronska kiselina je ključna za održavanje hidriranosti, volumena i elastičnosti kože.

Kada koža gubi hijaluronsku kiselinu?

Kako starimo, već oko 25. godine života, prirodna proizvodnja hijaluronske kiseline u našem telu počinje da opada, što dovodi do smanjenja hidratacije i elastičnosti kože, čime postaje podložnija stvaranju bora i opuštanju.

Njena primena u estetskoj medicini, naročito u obliku hijaluronskih filera, može efikasno da „popuni“ bore i vrati koži izgubljeni volumen, pružajući joj mladalački i osveženi izgled.

Osim toga, hijaluronska kiselina igra važnu ulogu u zaceljivanju rana i regeneraciji tkiva, što je čini esencijalnom ne samo za estetiku već i za opšte zdravlje kože.

Šta su hijaluronski fileri?

Hijaluronski fileri su biorazgradivi prozirni gelovi specijalno dizajnirani da efikasno smanje znakove starenja tako što popunjavaju bore i vraćaju volumen licu. Sastoje se od hijaluronske kiseline, koja je biokompatibilna i lako se razgrađuje u telu, što ih čini bezbednim izborom za većinu pacijenata.

Kada se injektuju ispod površine kože, hijaluronski fileri deluju kao „jastučići“ koji podržavaju oslabljene strukture tkiva, pružajući trenutne rezultate poput uklanjanja borica, oblikovanja kontura lica i povećanja usana.

Zbog svoje sposobnosti da privlače vodu, oni takođe doprinose poboljšanju hidratacije kože, što rezultira svežijim i podmlađenim izgledom. Tretmani su prilagođeni individualnim potrebama i željama pacijenata, što ih čini veoma popularnim u svetu estetske medicine.

Hijaluronski fileri vs. hijaluronska kiselina u kremama i serumima

Kreme i serumi sadrže hijaluronsku kiselinu u mnogo manjim koncentracijama i molekulska veličina u ovim proizvodima je obično prilagođena tako da omogući prodiranje samo u površinske slojeve kože. Oni hidriraju kožu tako što privlače vlagu iz okoline i vezuju je u epidermu, pružajući privremene rezultate u pogledu mekoće i hidratacije. Ovi proizvodi su dobri za svakodnevnu upotrebu i mogu doprineti osveženju kože.

Hijaluronski fileri, s druge strane, su injekcije koje se primenjuju direktno u srednji ili duboki sloj kože, u zavisnosti od potreba pacijenta i dovode hijaluronsku kiselinu direktno na mesto gde je volumen izgubljen. Fileri su veće gustine i mogu pružiti odmah vidljive rezultate u smislu popunjavanja bora, obnavljanja volumena i redefinisanja kontura lica.

Koliko traju rezultati hijaluronskih filera?

Rezultati mogu trajati od nekoliko meseci do godinu dana ili više, zavisno od filera koji se koristi, tipa kože i godina pacijenta.

Prednosti hijaluronskih filera

Hijaluronski fileri imaju niz prednosti koje ih čine privlačnim izborom za mnoge ljude koji traže proverene estetske procedure sa odličnim rezultatima:

 • Brzo vidljivi rezultati:
  Nakon tretmana hijaluronskim filerima, rezultati su odmah vidljivi.
 • Dugotrajnost:
  U poređenju sa kremama, fileri nude rešenja koja traju duže, često više meseci.
 • Prilagodljivost:
  Hijaluronski fileri se mogu prilagoditi specifičnim potrebama i željama pojedinca, te tako omogućavaju personalizovan pristup lepoti.
 • Minimalna invazivnost:
  Za razliku od hirurških procedura, hijaluronski fileri su manje invazivni.
 • Bez potrebe za dugim oporavkom:
  Hijaluronski fileri osim što daju instant vidljive efekte, zahtevaju manje vremena za oporavak, tek par sati.
 • Podstiču prirodnu proizvodnu kolagena:
  Stimulišu telo da proizvodi svoj kolagen, doprinoseći poboljšanju kvaliteta kože.
 • Poboljšavaju hidrataciju kože:
  Hijaluronska kiselina u pomaže u održavanju hidratacije kože iznutra.
 • Retko izazivaju alergijske reakcije:
  S obzirom na to da ih organizam ne prepoznaje kao strano telo, izuzetno retko dolazi do bilo kakvih reakcija.
 • Rezultati su reverzibilni:
  Imajući u vidu činjenicu da je reč o biorazgradivim gelovima, nakon nekoliko meseci tope se u tkivu. Ujedno, ukoliko je potrebno istopiti ih to je moguće uraditi specijalnim enzimom.

Pre nego što se odlučite za hijaluronske filere, razmislite o vašim estetskim ciljevima, diskutujte o opcijama sa specijalistom i razmotrite sve aspekte tretmana, uključujući potencijalne rizike i troškove. Specijalizovani estetski lekari ili dermatolozi mogu vam pružiti stručne savete i pomoći vam da odaberete tretman koji je najprikladniji za vašu kožu.

Za šta se sve mogu koristiti hijaluronski fileri?

Korišćenjem hijaluronskih filera nadomeštaju se prirodne zalihe hijaluronske kiseline koje vremenom opadaju.

Takođe, popunjavaju se praznine koje nastaju kao rezultat postupnog smanjenja površinskog masnog sloja kože, što je uobičajeni deo procesa starenja.

U protekle dve decenije, hijaluronska kiselina postala je, zajedno sa laserima za pomlađivanje, prestižni standard u dopunjavanju izgubljenog volumena, brisanju bora i revitalizaciji izgleda kože i vraćanju volumena lica, vrata, dekoltea i ruku.

Dodatno, modeliranjem kontura lica, posebno u području jagodica, brade i donje vilice, kod mlađih osoba postiže se estetsko unapređenje izgleda.

Zato se hijaluronski fileri koriste za:

 1. Popunjavanje borica
 2. Povećanje i oblikovanje usana
 3. Uklanjanje podočnjaka
 4. Lifting lica
 5. Uklanjanje nazolabijalnih i marionetskih bora
 6. Lifting jagodica i oblikovanje obraza
 7. Korekciju brade i vilice
 8. Poboljšanje atraktivnosti lica
 9. Podmlađivanje vrata
 10. Podmlađivanje dekoltea
 11. Podmlađivanje šaka
 12. Popunjavanje ožiljaka

Prirodni rezultati sa hijaluronskim filerima i kako ih postići?

Cilj hijaluronskih filera nije samo popunjavanje bora ili povećanje usana, već i postizanje prirodnog, osveženog izgleda koji odražava vašu unutrašnju lepotu.

Najvažnije je da lekar specijalista razume anatomiju lica svakog pacijenta, kao i individualne karakteristike kako bi postigao rezultate koji izgledaju besprekorno i skladno.

Ključ prirodnog izgleda leži u umerenosti i veštini stručnjaka koji aplicira hijaluronske filere. Ponekad manje znači više, a naglasak treba da bude na obnavljanju, a ne prekomernom povećanju ili promeni vaših facijalnih karakteristika.

Koliko traje procedura sa hijaluronskim filerima?

Tretman traje oko 25 minuta.

Da li je procedura sa hijaluronskim filerima bolna?

Obično je veoma komforna, zbog toga što se prethodno nanosi anestetik u obliku kreme.

Koliko traje oporavak?

Kada se koristi specijalna tehnika sa pixel kanilom period oporavka je veoma kratak. A šminka se može nanositi u dogovoru sa lekarom veoma brzo nakon tretmana.

Hijaluronski fileri sa pixel kanilom – kakva je to tehnika?

Tehnika sa Pixel kanilom je savremena, maksimalno precizna tehnika ubrizgavanja hijalurona koja koži vraća mladalački izgled uz veoma smanjen – skoro zanemarljiv – rizik od komplikacija. A iskustvo stručnog tima poliklinike Diva dr Bogdanović pokazuje da su podlivi i modrice ekstremno retka pojava nakon ovog tretmana.

Ova tehnika tretman čini komfornim. Dovoljan je samo jedan ubod za apliciranje hijalurona, nema potrebe za oporavkom jer nema podliva niti modrica i s obzirom na to da se radi o kanili sa tupim vrhom, zanemarljiv je rizik od oštećenja krvnih sudova i drugih struktura.

U skladu sa tim, svi vodeći svetski edukatori za hijaluronske filere su poslednjih godina prešli na aplikaciju hijalurona kanilom. Iako su se do sada sve njihove procedure zasnivale na ubrizgavanju iglicom – po poznatom konceptu lifting u 8 TAČAKA – 8 points lifting.

Poliklinika Diva dr Bogdanović – edukativni centar za hijaluronske filere i tehniku sa pixel kanilom

Od 2010. godine, poliklinika Diva dr Bogdanović je jedinstveni regionalni centar za obuku ove sofisticirane tehnike.

Pixel kanila je zaštitni znak stručnog tima poliklinike Diva dr Bogdanović zbog maksimalne preciznosti i bezbednosti.

Nega kože nakon procedure tokom koje se koriste hijaluronski fileri

Nakon tretmana, od ključnog je značaja da sledite upustva lekara kako bi rezultati bili dugotrajni i kako bi se minimizirao rizik od neželjenih efekata.

Ovo uključuje i izbegavanje određenih aktivnosti, kao što su intenzivno vežbanje i ekstremne temperature, kao i primenu preporučene post-tretmanske nege.

Kakvi su rezultati hijaluronskih filera?

Iako je rezultat vidljiv odmah, on se poboljšava i stabilizuje tokom naredne 3 sedmice. U tom periodu se ubrizgani hijaluron integriše u sastav tkiva.

Dugotrajnost efekata i održavanje

Iako hijaluronski fileri nisu trajno rešenje, kvalitet korišćenih filera i stručnost primene mogu znatno produžiti njihov efekat. Redovne kontrole i po potrebi dopune tretmana pomažu u očuvanju željenih rezultata.

Od čega zavisi rezultat procedure?

 • Iskustvo i veština lekara:
  Odabir pravog stručnjaka je ključan za postizanje prirodnog izgleda.
 • Kvalitet filera:
  Postoje različite vrste hijaluronskih filera, svaki sa različitom gustinom i trajnošću.
 • Tehnika primene:
  Dubina i način injektiranja utiču na krajnji rezultat.
 • Prirodna anatomija pacijenta:
  Svako lice je jedinstveno i zahteva individualizovani pristup.
 • Nega nakon tretmana:
  Poštujući savete lekara nakon tretmana sa hijaluronskim filerima, pacijent direktno utiče na rezultat i trajnost.

Kombinacija ovih faktora će odrediti kako će se koža odazvati na tretman i koliko će rezultati trajati.

Da li su hijaluronski fileri bezbedni?

Kada ih aplikuje lekar specijalista sa iskustvom uz korišćenje proverenih preparata, tada je odgovor da!

Budući da je hijaluronska kiselina supstanca koja se već prirodno nalazi u našem telu, a hijaluronski fileri koje primjenjuju lekari specijalisti estetske hirurgije i dermatologije u poliklinici Diva dr Bogdanović imaju strukturu molekula koja se tek minimalno razlikuje od prirodnog hijalurona u koži, što je distinktivna prednost Brenda Restylane iz Švedske koji koriste i preporučuju, tretman je vrlo siguran. Drugim rečima, naše telo ne identifikuje ga kao strani element, stoga je verovatnoća neželjenih reakcija veoma niska.

Stoga je od presudne važnosti da se upotrebljavaju samo hijaluronski fileri koji su sertifikovani, temeljno testirani, registrovani i odobreni, jer sigurnost pacijenata mora da ima apsolutni prioritet.

Ovo postaje još bitnije kad se uzme u obzir da je na globalnom tržištu prisutno više od 100 različitih vrsta hijaluronskih filera, od kojih mnogi nisu prošli adekvatnu kontrolu kvaliteta i mogu prouzrokovati neželjene efekte.

Takođe, sigurnost primene hijaluronskih filera značajno zavisi od načina njihove aplikacije. Tehnika koju koriste u poliklinici Diva dr Bogdanović je pixel kanila, koja se dokazala kao izuzetno sigurna i minimizira mogućnost komplikacija.

Hijaluronski fileri koje koriste u poliklinici Diva zadovoljavaju Evropski CE standard, što znači da su u skladu s evropskim direktivama o zdravlju, sigurnosti i kvalitetu. Pored toga, odobreni su i od strane Američke agencije za hranu i lekove (FDA), što daje dodatnu garanciju kvaliteta. To stavlja hijaluronske filere koje koristi poliklinika Diva dr Bogdanović u retku kategoriju onih koji imaju obe vrste sertifikata.

Da li postoji razlika kada je reč o filerima?

Različite su vrste dermalnih filera, ali su hijaluronski fileri najčešće korišćeni i preporučeni zbog njihove bezbednosti i rezultata koje daju. Silikonski fileri – odnosno biopolimer su trajni i često dovode do naknadnih komplikacija.

Zato ih lekari specijalisti u poliklinici Diva dr Bogdanović NE KORISTE I NIKADA NISU.

Oni preporučuju isključivo korišćenje hijaluronskih filera naspram trajnih silikonskih filera, zbog benefita za kožu, o čemu govore i brojne studije.

Stručni tim poliklinike Diva dr Bogdanović za lep i prefinjen izgled lica

U poliklinici Diva, na čelu sa dr Svetlanom Bogdanović, specijalistom estetske hirurgije, očekuje Vas 9 lekara specijalista estetske hirurgije i dermatologije koji sofisticiran i lep izgled lica postižu suptilnim korekcijama hijaluronom, obraćajući pažnju na skladne proporcije i uz poštovanje prirodne fizionomije lica.

Upotrebljavaju isključivo hijaluronske preparate vodećih svetskih brendova koji su zvanično registrovani i kod nas.

U toj medicinskoj ustanovi hijaluron apliciraju tehnikom sa pixel kanilom. A više od 30 godina rada poliklinike Diva je garancija kvaliteta, iskustva i bezbednosti.

Za više informacija, posetite polikliniku Diva ili zakažite pregled, besplatne konsultacije ili proceduru na telefone +381 63 338 334 i 011 32 42 841.

Poliklinika Diva na 3 adrese:

Kosovska 34,

Njegoševa 19a, Vračar – Slavija i

Bulevar Zorana Đinđića 125d, Novi Beograd.

Andreja Damnjanović.