Hiperpigmentacija i sunce: Leto bez tamnih fleka – moguće je!

by | avgust 14, 2022

Prošetajte bilo kojom parfimerijom i bićete bombardovani kremama i korektorima koji obećavaju da će izjednačiti ton vaše kože, smanjiti pojavu nesavršenosti i sprečiti hiperpigmentaciju — na koju je naša koža posebno osetljiva tokom leta. Ali da biste zaista bili u stanju da se borite protiv hiperpigmentacije, važno je da dobro razumete šta je to, šta je izaziva, kako je možete sprečiti.

Šta je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacija su neujednačene mrlje na koži i uglavnom se javlja nakon izlaganja suncu. Nije trajno stanje, ali može trajati prilično dugo, ponekad mesecima ili čak godinama, posebno ako provodite vreme napolju.

Iako je nazivaju  „pegama od sunca“ hiperpigmentacija može da ima i druge uzroke. Ona može da se razvije zbog stresora iz okoline, kao što je nedostatak sna ili hormonalne promene.

Da li su neke osobe sklonije hiperpigmentaciji od drugih?

Nažalost, odgovor je da. Nestabilnost melanocita je glavni razlog zbog kojeg razvijamo hiperpigmentaciju. Ove ćelije koje proizvode pigment i žive na dermo-epidermalnom spoju i bazalnim slojevima naše kože mogu postati hiperaktivne ako se pokrenu i počnu da proizvode prekomerno melanin, što dovodi do hiperpigmentacije i sunčevih pega. Što više osnovnog melanina imate u svojoj koži (tj. što je tamniji ton vaše kože), to je veći rizik od razvoja hiperpigmentacije.

Kako sprečiti pojavljivanje hiperpigmentacije?

Beta – karoten

Nova istraživanja pokazala su da je ishrana bogata karotenoidima, među kojima je svakako najpopularniji beta karoten, izuzetno korisna ako želite da izbegnete oštećenja kože, prevremeno starenje  i razna stanja. Oni su pouzdan način da zaštitite kožu od UV zračenja i sunčevog uticaja. Pokazalo se da ishrana bogata beta karotenom pomaže da se ujednači ten tokom leta i spreči izbijanje belih fleka po koži izloženoj suncu.

L&Z preporuka

BiVits Beta Carotene

Predstavlja formulu koja u jednoj tableti obezbeđuje 6mg beta-karotena, prekursora (provitamin) vitamina A koji je neophodan za održavanje normalnog čula vida, zaštitu i zdravlje kože i sluzokože i normalnu imunološku funkciju.

Nosite zaštitnu odeću

Pored nanošenja SPF-a, nošenje zaštitne odeće je ključno za izbegavanje hiperpigmentacije izazvane suncem. Šeširi i naočare za sunce su obavezni, kao i da vodite računa o ograničenju vremena koje provodite na suncu.

Neka nega bude adekvatna tipu kože

Izbegavanje iritacije je prvi korak u borbi protiv ovog stanja. Ako imate akne, tretirajte ih redovno. Isto važi i za suvu kožu: dobro je hidrirajte i ne dajte da se stanje pogorša tokom leta.

Ne preskačite SPF

Nanesite kremu za sunčanje pre nego što izađete napolje, čak i ako je oblačan dan. Preporučeno je nanošenje SPF 15 ili 30 svakih nekoliko sati kako bi se koža zaštitila od štetnih sunčevih zraka. I, SPF je i dalje koristan čak i ako već imate hiperpigmentaciju, jer će sprečiti stvaranje novih pigmenata.

Ne zaboravirte da nanesete SPF na uši i vrat.

Biserka Stojanovic/iStock/Getty Images Plus via Getty Images