Izbegavajte je kada idete na plažu: Kozmetika zbog koje koža postaje osetljiva na sunce

by | jul 8, 2024
koža osetljiva na sunce

Vreme je za plažu! Ako ste primetili da vam je koža iznenada postala osetljiva na sunce, krivac je verovatno kozmetika koju koristite

Ukoliko nikada niste imali problem da postignete bronzan ten, a ovoga leta vam koža jako crveni, iritirana je i sklona opekotinama – onda je najverovatnije krivac određena supstanca koju uzimate kroz suplemente, lekove ili hranu ili je primenjujete spolja, preko kozmetike.

U našim kozmetičkim torbicama često se kriju kremice sa specifičnim supstancama poput retinoida ili antibiotika, koje nas čine fotosenzitivnim. Zbog njih koža postaje osetljivija na sunčevu svetlost i veštačke izvore ultraljubičastog zračenja.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovakva povećana osetljivost na sunčeve zrake znači da čak i kratko izlaganje suncu može izazvati opekotine i crvenilo i povećati rizik od razvoja melanoma. Fotoosetljivost može izazvati opekotine od sunca sa pojavom plikova, ljuštenjem, osipom koji svrbe, ljuskavim izbočinama i promenom boje kože.

Kozmetika zbog koje koža postaje osetljiva na sunce

Evo koje preparate treba da izbegavate kada idete na plažu:

Benzoil peroksid

Ova komponenta se često preporučuje za lečenje blagih do umerenih akni. Benzoil peroksid ima snažno antimikrobno dejstvo, ublažava upale i reguliše proizvodnju sebuma. Uvršten je u liniju kozmetičkih proizvoda za negu problematične kože i nalazi se u krem gelovima, losionima, emulzijama i proizvodima za pranje. Stručnjaci savetuju da izbegavate jaku sunčevu svetlost kada koristite proizvode koji sadrže ovaj sastojak i da koristite kremu za sunčanje bez ulja sa SPF 30 ili više.

Članak se nastavlja posle reklama

Retinoidi

Ove komponente su često uključene u proizvode protiv starenja. Dostupni u obliku kreme ili gela, oni podstiču obnavljanje kože uklanjanjem mrtvih ćelija sa površine i stimulisanjem unutrašnjih procesa regeneracije. Pored toga, retinoidi se preporučuju i problematičnoj koži, jer su važni i za obnavljanje, piling i regulaciju proizvodnje sebuma, što ove komponente rade. U ovom slučaju, takođe je bolje da se uzdržite od dugog boravka na suncu.

Antibiotici

Oralni antibiotici, baš kao i kreme sa antibioticima, se obično propisuju kao dodatak lokalnom lečenju akni. Stručnjaci upozoravaju da neki od njih, poput tetraciklina, doksiciklina ili eritromicina, iako efikasni u uništavanju bakterija koje izazivaju akne, mogu istovremeno učiniti kožu osetljivom na sunčevu svetlost i ultraljubičasto zračenje.

Članak se nastavlja posle reklama

AHA kiseline

Treba obratiti pažnju na prisustvo mlečne, vinske ili glikolne kiseline u listi sastojaka. Ako su takve komponente prisutne, obavezno nanesite kremu za sunčanje i ograničite izlaganje suncu nedelju dana nakon upotrebe.

Kako zaštititi kožu osetljivu na sunce?

Ako morate da izađete na sunce dok ste na tretmanu ili koristite supstance koje izazivaju fotosenzitivnost, vodite računa o optimalnoj zaštiti. Pre svega, koristite dovoljnu količinu SPF-a (za lice dovoljno kreme pokriva jastučiće kažiprsta i srednjeg prsta) i obnavljajte je na svaka dva sata. Bolje je izabrati proizvod koji ne sadrži ulja.

Članak se nastavlja posle reklama
privetik/gettyimagesplus