Koja je najbolja nega za kombinovanu kožu?

by | februar 28, 2024
kombinovana koža

Kombinovana koža zahteva posebnu negu jer ona u sebi krije osobine oba tipa: i problematične i suve kože. Naučite kako da je prepoznate i kako da negujete kombinovanu kožu

Kakva je kombinovana koža?

Ako vas zanima da li imate kombinovanu kožu, pratite sledeće znake:

  1. Vaša T-zona (čelo, niz nos do brade) je masna, dok su vam obrazi suvi
  2. Vaša koža je leti masnija, a zimi suva. U proleće i jesen, vaša T-zona je masna, dok su vam obrazi suvi
  3. Kada imate menstruaciju, izbijaju vam bubuljice ili akne zbog čega ste možda do sada mislili da vam je koža masna ili problematična. Ali kada se menstruacija završi, vaše lice se iščisti

Šta uzrokuje kombinovanu kožu?

Postoji mnogo faktora koji utiču na vaš tip kože. Genetika je jedan od glavnih faktora jer reguliše metabolizam ćelija, a samim tim i proizvodnju sebuma. Prekomerno aktivne lojne žlezde dovode do masne kože.

Članak se nastavlja posle reklama

Hormoni su još jedan faktor koji treba uzeti u obzir i mogu dovesti do toga da vaša koža previše proizvodi masnoću u nekim oblastima, dok se u drugim suši. Masna koža na T zoni direktno je povezana sa testosteronom. Dobre vesti: kako se budete bližili menopauzi, koža će postajati sve suvlja.

Još jedna velika stvar su faktori okoline kao što su toplota i vlažnost, jer koža vam postaje masnija u ovakvim okolnostima, na toplom i vlažnom vremenu. Ovo je ujedno razlog zbog koga vam je koža drugačija leti i zimi.

Kako negovati kombinovanu kožu?

Tajna kombinovane kože je u pronalaženju ravnoteže između tretiranja masnih i suvih područja. Jedan od najvećih problema je to što se ljudi sa kombinovanom kožom često plaše hidratantne kreme i kreme za sunčanje, jer ih uglavnom povezuju sa stvaranjem dodatne masnoće. Ovo, u stvari, nije tačno, i odabir pravih proizvoda, a njihova pravilna upotreba može zapravo pomoći u kontroli proizvodnje sebuma.

Članak se nastavlja posle reklama

Zbog toga poštovanje odgovarajućeg režima nege kože može biti jako važno ako imate kombinovanu kožu.  Često je najbolje da se opredelite za minimalističku rutinu i da uvek vodite računa o osetljivosti svoje kože kada pravite režim nege. Koristite što je  moguće nežnije proizvode.

Korak 1: Počnite sa sredstvom za čišćenje i hidratantnom kremom

Jako je važno da pokupite višak ulja dobrim sredstvom za čišćenje lica. Potražite ono koje ima salicilnu kiselinu kako biste smanjili nakupljanje ulja i začepljenje pora. I dalje ćete morati da koristite hidratantnu kremu bez obzira na tip kože. Takođe, pronađite dobar nekomedogeni hidratant bez ulja na bazi vode koji je najbolja opcija za vašu kožu.

Članak se nastavlja posle reklama

Korak 2: Nežni piling

Dok neki proizvodi mogu pomoći u hidrataciji, drugi mogu isušiti vašu kožu, pa budite oprezni kada je u pitanju isprobavanje nečeg novog. Nežni piling se preporučuje da smanji masnoću ili perutanje kože, ali to zavisi i od proizvoda koji koristite, godišnjeg doba i vaših ličnih potreba.

Pokušajte da koristite jastučiće ili maske sa alfa i beta hidroksi kiselinama koje će pomoći da se oslobodite viška nečistoća i nakupljenih masnoća. Nemojte koristiti ovo sredstvo više od dva puta nedeljno. A, ako imate bubuljice ili akne, onda je vaš izbor nežni tonik sa AHA i BHA kiselinama. Birajte opciju bez alkohola.

Članak se nastavlja posle reklama

Korak 3: Tretirajte svoju kožu retinolima

Retinoli su takođe odlični za smanjenje proizvodnje ulja, lečenje akni i drugih problema sa kožom poput tamnih mrlja i finih bora.

Maske za kombinovanu kožu

U zavisnosti od toga koliko je vaša koža osetljiva, možda ćete želeti da koristite različite maske na različitim delovima lica. Koristite masku od gline—koja treba da pomogne u sprečavanju stvaranja mitesera—na Vašoj T-zoni s vremena na vreme, ili se odlučite za nežniju masku od kaolinske gline koja obećava da će sprečiti suvoću i upravljati prekomernom masnoćom u T-zoni.

Članak se nastavlja posle reklama

Najbolja šminka za kombinovanu kožu

Najbolje je da se držite lakih proizvoda kako biste sprečili začepljenje pora. Uvek pripremite kožu hidratantnom kremom pre nego što nanesete podlogu bez ulja, toniranu hidratantnu kremu ili podlogu na bazi minerala. Proizvodi na bazi minerala mogu pomoći u sprečavanju iritacije i takođe imaju efekat matiranja. Zgodan proizvod za žene sa kombinovanom kožom jeste prajmer za matiranje.

 

 

Članak se nastavlja posle reklama
JLco - Julia Amaral/GettyImagesPlus