Otečeno lice ujutru: Rešite problem za par minuta

by | jul 9, 2024
Otečeno lice ujutru: Rešite problem za par minuta

Ako je i vama otečeno lice ujutru kad se probudite, znajte da i za to postoji rešenje. Vrlo brzo i vrlo jednostavno. 

Svi želimo da se probudimo ujutri sveže i odmorne, bez podočnjaka i bez otečenosti. I dok se „efekat pande” i  može kamuflirati šminkom, natečeno lice se ne može sakriti. Ali postoji rešenje i za to – i to vrlo jednostavno.

Zašto nam je otečeno lice ujutru

Natečenost i oticanje tkiva lica, njegova „opuštenost“ i nezdrava siva boja uvek ukazuju na lošu cirkulaciju. Da bi koža dugo ostala elastična i mlada, potrebno je da krv u telu može slobodno da cirkuliše, a da pritom ne nailazi na bilo kakve prepreke.

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto se otok na licu najčešće primećuje nakon spavanja? Jednostavno: kada se nalazimo u horizontalnom položaju, prirodno oticanje tečnosti iz glave je otežano jer su glava i telo horizontalno, u istom nivou. A ako snabdevanje krvlju nije u redu, onda se situacija ujutru još više pogoršava. Ponekad je otečeno lice posledica bolesti bubrega ili endokrinog sistema. Ali u ovom članku nećemo razmatrati takve slučajeve.

Kako ukloniti otok?

Sami možete značajno poboljšati situaciju ako ujutru izvedete nekoliko jednostavnih vežbi koje efikasno eliminišu oticanje lica.

1. Pokrenite se

Najjednostavnija vežba koju radimo svakog jutra je da ustanemo iz kreveta i krenemo u akciju. Vertikalni položaj stvara prirodne uslove za odliv viška tečnosti sa lica, a aktivnim kretanjem stimulišemo kretanje tečnosti po celom telu. Stoga, ako želite da se brže oslobodite otoka, započnite jutro aktivno. Jutarnje vežbe su odličan način da se ne samo probudite, već i poboljšate svoj izgled.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Opustite vrat

Otok lica uvek ukazuje na prepreke koje su na putu odliva tečnosti sa lica, odnosno napetost vrata. Da biste uklonili blokade na putu krvotoka, potrebno je da ispružite vrat što je moguće pravilnije i efikasnije u svim mogućim pravcima:

  • Prste jedne ruke naslanjamo na ključnu kost, a drugu na donju vilicu. Lagano istegnite mišiće, menjajući položaj ruku i istegnite prednje i bočne mišiće vrata sa obe strane.
  • Jednom rukom fiksiramo mišiće ispod potiljka, drugom se spuštamo prema leđima. Zamislite sebe kako „cedite“ tečnost iz glave u telo.
  • Za oticanje lica najčešće su „krivi” mišići potiljka, pa im treba posvetiti posebnu pažnju. Nagnemo glavu nadole, spojimo ruke, stavimo ih na potiljak i lagano pritisnemo na glavu. Istežemo mišiće pritiskom na potiljak rukama, lagano okrećući glavu ulevo i udesno. Važno je ne preterati. Da ne biste fiksirali glavu u tako nagnutom položaju, morate slediti sledeći korak.
  • Stojeći istovremeno povlačimo obe ruke nadole i blago napred, a glavu zabacujemo unazad i ispružimo bradu prema gore.
  • Legnemo da što više opustimo vrat. Pomoću srednjih prstiju krećemo se od rupice, koja se nalazi direktno u centru ispod potiljačne kosti. Istežemo mišiće u različitim pravcima uz primetan napor. Moguće su bolne senzacije. Ovo je dobro.

Ne zaboravite da pazite na ishranu i pijte više čiste vode tokom dana. Pre spavanja izbegavajte slanu i začinjenu hranu i, naravno, slatkiše. Obezbedite sebi najudobniji jastuk koji možete pronaći. Da biste to uradili, možda ćete morati da isprobate 6-7 različitih opcija. Ne zaboravite i na dobar dušek. Tada će vam ujutru lice zahvaliti na trudu svežinom i elastičnošću kože.

Članak se nastavlja posle reklama
Ridofranz/gettyimages.co.uk