Sastav kozmetičkih proizvoda: 5 komponenti koje su veoma loše za kožu

Setite se da uvek pre kupovine okrenete pakovanje i pogledajte sastav kozmetičkih proizvoda. U suprotnom možete raditi protiv svoje kože.

by | februar 7, 2023
sastav kozmetičkih proizvoda
sastav kozmetičkih proizvoda

golubovy/GettyImagesPlus

Paraben

Parabeni su sastojci kozmetičkih proizvoda sintetičkog porekla. Prepoznaćete ih na etiketi proizvoda po tome što uvek počinju prefiksima metil-, etil-, propil-, butil-… Uglavnom se koriste kao konzervansi. Parabeni mogu izazvati alergijske reakcije, ali i kožne bolesti.

Fenoksietanol

U pitanju je konzervans vrlo popularan u proizvodnji kozmetičkih proizvoda. Zahvaljujući ovoj komponenti, kozmetički proivodi se smeju upotrebljavati i do dve godine od otvaranja. Može iritirati kožu i može izazvati alergijske reakcije.

Sastav kozmetičkih proizvoda: Mineralna ulja

Mineralna ulja dobijaju se od prerade nafte i uglavnom su osnova svih ulja za podmazivanje. Ovo je jeftina baza koju koriste mnogi kozmetički brendovi, čak i oni koji spadaju među najskuplje. Mineralna ulja zapušavaju pore i na taj način sprečavaju kožu da diše. Spisak ovakvih proizvoda uglavnom se nalazi na početku sadržaja sastva kozmetičkih proizvoda.

Sintetičke verzije prirodnih supstanci

Sastav kozmetičkih proizvoda poželjno je uvek pročitati. Ukoliko na njemu vidite sastojak koji počinje na E ili PEG sa brojem, kao što su na primer E-120 ili PEG-8, znajte da su u pitanju sintetičke verzije prirodnih supstnci. One kožu čine tankom i propustljivom za druge supstance iz kozmetike i okoline.

Sulfati

Sulfati se nalaze u svim penušavim proizvodima, ali mogu se naći i u sastavu drugih kozmetičkih proizvoda. Oni izazivaju iritaciju i sušenje kože, zbog toga je najbolje kupovati i koristiti proizvode koji ne sadrže sulfate.

Sastav kozmetičkih proizvoda: Lista najopasnijih sastojaka za kožu

sastav kozmetičkih proizvoda

nicoletaionescu/GettyImagesPlus

Aluminijum sulfat

U pitanju je sastojak sintetičkog porekla koji snižava pH nivo. Aluminijum sulfat smanjuje znojenje, takođe, ima i antiseptički efekat. Toksičan je za unutrašnju upotrebu. Već mnogo ljudi zna da je ovaj metal deo većine antiperspiranata, ali samo nekolicina ga izbegava jer je svesna uloge koju on može odigrati u telu. Aluminijum sulfat prodire u ćelije kože i izaziva nestabilnost gena tkiva dojke, što može dovesti do stvaranja ćelija raka.

Amonijum lauril sulfat

Amonijum lauril sulfat je sintetički deterdžent, penušava komponenta. Odobren je za upotrebu i u prirodnoj kozmetici, ali uz ograničenja. Ovaj sastojak može izazvati iritaciju kože, alergijske reakcije i od njega koža može biti preterano suva.

Sastav kozmetičkih proizvoda: Natrijum lauril sulfat (SLS)

Kada je sastav kozmetičkih proizvoda u pitanju, natrijum lauril sulfat veoma je popularan. Može biti različitog porekla: može se proizvesti od naftnih derivata, ali i od prirodnih sirovina. Upotreba prirodnog natrijum natrijum lauril sulfata uglavnom je dozvoljena. Međutim, ovaj sastojak kozmetičkih proizvoda iritira kožu i sluzokožu, a osim toga zagađuje i životnu sredinu ukoliko se dobija iz naftnih derivata.

Natrijum lauret sulfat (SLES)

Ovo je takođe sredstvo sintetičkog porekla. Koristi se za penušavost proizvoda, ima funkciju i emulgatora i surfaktanta. Derivat je toksilovanog lauril alkohola. Izaziva iritaciju kože, isušuje kosu i kožu. Uglavnom sadrži toksične elemente koji mogu biti kancerogeni, a osim toga i zagađuju životnu sredinu.

Sastav kozmetičkih proizvoda je važno proveriti. Komponente sastava mogu uticati na zdravlje vaše kože i vaše celokupno zdravlje. Ukoliko ste na preparatima koje često koristite pronašli neke od gore navedenih proizvoda, bilo bi dobro da spanjite upotrebu ili da prestanete da ih koristite tako što ćete ih zameniti preparatima proizvedenim od prirodnih komponenti.

Jovana JevtićJacob Wackerhausen/GettyImagesPlus