Serum sa vitaminom C: 7 mitova o ovom sastojku u koje svi veruju!

by | april 7, 2023
Serum sa vitaminom C

Jedan je od najtraženijih sastojaka jer sjajno deluje protiv fleka na licu i bora. Zato nije ni čudo da serum sa vitaminom C ima toliko mitova.

Da biste izabrali najbolji serum za svoju kožu, neophodno je da se upoznate sa ovim sastojkom malo dublje. Tako ćete pronaći baš onu bočicu koja najefikasnije deluje na nesavršenosti na licu.

Otkrivamo vam sedam zabluda o vitaminu C u nastavku.

Serum sa vitaminom C: 7 mitova o ovom sastojku u koje svi veruju!

Mit 1: Svi oblici vitamina C su isti

Na vašoj prednjoj strani seruma može pisati da serum sadrži vitamin C. Ali u listi sastojaka se on uglavnom pojavljuje kao L-Ascorbic Acid (čist vitamin C). Postoje i brojni derivati vitamina C, kao što su Ascorbyl Glucoside, Magnesium Ascorbyl Phosphate, Ascorbyl Tetraisopalmitate i drugi.

Svaka vrsta vitamina C se blago razlikuje i ima drugačiji efekat na vašu kožu, što se tiče moguće iritacije i efikasnosti.

Dakle, ako ste probali serum sa vitaminom C i niste primetili efekat ili vam je izazvao iritaciju, pogledajte koji oblik vitamina C sadrži. Takođe, obratite pažnju i na procenat i ostatak formulacije. Ako želite siguran izbor proizvoda sa vitaminom C koji neće oksidirati i manje je verovatno da će izazvati iritaciju, odlučite se za stabilan derivat, kao što je Ascorbyl Tetraisopalmitate.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kozmetika Afrodita | Srbija (@afroditacosmetics_rs)

Mit 2: Serum sa vitaminom C čini kožu osetljivijom na sunce

Vitamin C u svom čistom obliku je kiselina, zbog čega mnogi veruju da ga treba koristiti samo uveče. Ali za razliku od nekih drugih kiselina, pokazalo se da vitamin C ne čini kožu osetljivijom na sunce. Zapravo, studije pokazuju da ovaj moćni antioksidant zapravo može pomoći u zaštiti od oštećenja slobodnih radikala.

To ne znači da ne treba da koristite SPF, već da je kombinovanje vitamina C sa SPF-om odlična ideja. Bez ikakvog ustručavanja svoj serum sa vitaminom C možete koristiti i ujutru i uveče. Koristite ga u rutini kada vašoj koži to najviše prija.

Mit 3: Serum sa vitaminom C nije za osetljivu kožu

Zapravo, dobra vest je da vitamin C može biti pogodan za sve tipove kože. Trik je da pronađete pravi oblik vitamina C za vas. Na primer, L-Ascorbic Acid je jedan od najefikasnijih oblika ali je, sa druge strane, najveća šansa da će izazvati iritacije.

Ako imate osetljivu kožu, odlučite se za derivat vitamina C. Magnesium Ascorbyl Phosphate Ascorbyl Tetraisopalmitate pogodni su za osetljivu kožu i poznato je da bolje apsorbuju za vidljive rezultate.

L&Z preporuka

SKIN SPECIALIST VITAMIN C Anti-age serum

Superheroj među antioksidansima koji posvetljuje i ujednačava ten!

  • vitamin C nove generacije: Ascorbyl Tetraisopalmitate
    (poreklo: Japan)
  • sa 25 puta jačim efektom delovanja
    u poređenju sa često upotrebljavanim vitaminom C (L-Ascorbic Acid)
  • visokokoncentrovana »LIGHTENING« formulacija
  • podstiče nastanak koži svojstvenog kolagena
  • smanjuje hiperpigmentacije koje uzruokuju UV zraci

Mit 4: Što viša koncentracija vitamina C, to bolje

Formula koja sadrži visok procenat vitamina C, ali nije pravilno formulisana da ostane stabilna i efikasna može izazvati iritacije i pružiti ne tako dobre rezultate. Pored toga, bitna je i sposobnost upijanja. To ne znači da je viša koncentracija nužno i bolja.

Na primer, 5% čistog vitamina C nije isto što i 5% derivata. Zato se prethodno dobro informišite ili pitajte proizvođača, ako ste u nedoumici koja koncentracija je za vas.

Mit 5: Vitamin C izaziva fleke na koži

Možda ste primetili da nakon upotrebe nekih proizvoda sa vitaminom C vaše ruke i lice mogu postati malo narandžasti. Pa, ovde ne zamišljate stvari. L-Ascorbic Acid može vrlo brzo da oksidira, ukoliko nije dobro formulisan, i promeni boju u narandžastu. Iako je i dalje bezbedan za korišćenje, gubi na svojoj efikasnosti.

Da biste sprečili narandžaste fleke na koži, koristite vitamin C serum dok ne oksidira. Takođe, možete se odlučiti za serum koji sadrži derivat vitamina C jer su oni stabilniji.

Poslednji metod možete primeniti je da pokušate da nanesete ulje preko vašeg seruma sa vitaminom C kako biste sprečili oksidaciju na koži.

Mit 6: Posle nekog vremena, vitamin C prestaje da deluje

Kao što telo ne može postati otporno na zdravu hranu koju jedete, tako ni koža ne postaje otporna ni na jedan aktivni sastojak. Ne postoji studija koja dokazuje da koža može da se „zasiti“ nekog proizvoda. Takođe nije neophodno da pravite pauzu u korišćenju između bočica.

Zato se ne plašite: ako ste pronašli formulu koja vam odgovara, koristite je koliko god vašoj koži to prija.

Mit 7: Vitamin C ne sme da se kombinuje sa retinolom, kiselinama i niacinamidom

Zapravo, kombinacija vitamina C i nekih sastojaka može biti dobitna. Počnimo sa vitaminom C i niacinamidom. Definitivno ih možete koristiti u istoj rutini, posebno ukoliko želite da posvetlite hiperpigmentacije na koži i ujednačite ten. Prvo nanesite vitamin C serum, pa zatim niacinamid.

S druge strane, kada su u pitanju retinol i kiseline, možete ih koristiti zajedno sa vitaminom C ali ne u istoj rutini. Dakle, možete vitamin C serum koristiti ujutru nakon čišćenja lica, a kiseline ili retinol u večernjoj rutini. Ne zaboravite na SPF u jutarnjim časovima.

Ako ste se dvoumili u izboru seruma sa vitaminom C, detaljnija analiza sastojaka vam može biti od velike pomoći da izaberete serum koji će vašoj koži pružiti maksimalne rezultate.

Miljana MomirovićProstock-Studio/GettyImagesPlus