Tipovi starenja: Kako da prepoznate šta vam je namenila genetika i tome prilagodite negu kože?

by | mart 14, 2023
tipovi starenja

Kako lepo ostariti, poznavajući svoju genetiku? Dovoljno je da odredite svoj tip starenja i da mu prilagodite dnevnu negu kože.

Morfološke karakteristike, a u skladu sa njima, način na koji nam godine ostavljaju trag na licu, drugačije su za svaku od nas.

Ipak, nije tako teško pretpostaviti na koji način ćemo stariti i kako će nam se menjati lice tokom ovog procesa. Najpre zavirite u porodične albume: ako ste kopija svoje bake po ocu, vrlo je verovatno da ćete za 40 godina izgledati kao ona danas.

Članak se nastavlja posle reklama

Tipovi starenja: Šta vam je spremila genetika?

Umorni morfotip

Češći je kod evropskih žena. Smatra se najlepšim načinom starenja, jer vam garantuje dugu mladolikost.

Prvi znaci starenja mogu se lako zameniti sa tragovima blagog večernjeg umora. Ujutro, lice izgleda još sveže i mlado, a na kraju dana izgleda kao da vam se raspoloženje pogoršava: uglovi očiju i usana blago padaju, a javlja se i blagi otok.

Ove promene su ponekad toliko neuhvatljive da, kada priča sa kozmetičarom, žena čak i ne zna šta joj se tačno ne sviđa na njenom licu. Čini se da nema očiglednih promena, a opet nešto nije u redu…

Članak se nastavlja posle reklama

Vremenom, potkožna mast počinje da se proređuje i lice počinje da izgleda kao da je izduvano. Sa druge strane, koža zadržava elastičnost, pa na licu praktično nema bora. Za žene umornog morfotipa važno je da održavaju stabilnu težinu. Kada dobijaju na težini, što se često dešava sa godinama, na njih mogu uticati promene karakteristične za edematozno-deformacioni tip starenja.

Kako da negujete kožu?

Posle 25 godina, svaka tehnika koja ima za cilj održavanje mišićnog tonusa i poboljšanje limfnog toka je dobra. Kada se pojave prve bore, prikladan je lagani piling, uključujući laserski piling na niskim parametrima. Možete razmisliti o plazma terapiji, biorevitalizaciji ili mezoterapiji. Prilikom odabira proizvoda za negu kože treba tražiti proizvode sa antioksidansima (vitamini C i E), kao i kreme i serume dizajnirane za dubinsko vlaženje kože.

Članak se nastavlja posle reklama

tipovi starenja, nega kože

Deformacioni morfotip

Upravo on je karakterističan za slovenske narode.  Njega ima oko 60 odsto žena sa ovog područja.

Članak se nastavlja posle reklama

U mladosti, takve žene izgledaju bucmasto: krupne crte lica, rumena koža. Bore na takvom licu pojavljuju se kasno. Međutim, zbog jako razvijene potkožne masti, vremenom lice počinje da „pada“ nadole, što u velikoj meri menja crte lica. Koža gubi volumen, pojavljuje se podbradak.

A ako pogledate fotografije žene sa deformacionim morfotipom koje su snimljene u razmaku od 15 godina, činiće vam se da su na njima dve različite osobe.

Članak se nastavlja posle reklama

Zbog preraspodele masnog tkiva, pate i krvni sudovi. Oni su komprimovani, što često uzrokuje rozaceu. U isto vreme, struktura kože ostaje veoma dobra – prilično gusta bez izraženih finih bora.

Kako negovati kožu?

O prevenciji starenja u slučaju deformacionog morfotipa treba razmišljati jako rano, već u dvadesetim. Ako sa negovanjem počnete kada sz već jasno izraženi znaci starenja, onda je prilično teško popraviti situaciju uz pomoć kozmetologije.

U mladosti je važno raditi na jačanju mišićnog okvira. Da bismo to uradili, možemo pribeći određenim procedurama na kozmetičkim aparatima. Ako imate višak potkožne masti, njegov volumen se može podesiti mezoterapijom.

Članak se nastavlja posle reklama

Za rutinsku negu preporučuje se odabir proizvoda sa retinoidima koji odgovaraju vašem tipu kože. Oni će pomoći da se koža obnovi, ujednači njen tonus i elastičnost.

Fino naborani morfotip

Ova vrsta starenja je tipična za predstavnike zapadne Evrope. To su žene sa delikatnim crtama lica i vitke građe. Glavni problem je promena stanja kože. Ona je genetski predisponirana da proizvodi malo masti  zbog čega kožu ništa ne štiti od gubitka vlage. Sa godinama, koža će početi da se suši, a lice će biti prekriveno borama, poput pečene jabuke.

Međutim, zbog male količine potkožne masti, lice zadržava jasne crte. Ovo vam omogućava da izgledate mlado i elegantno dugo vremena.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako negovati kožu?

Pažljiva kućna nega od najranijeg uzrasta pomoći će da se promene povezane sa starenjem odlože na duže vreme. Glavni fokus treba da bude na kozmetičkim preparatima, koji vlaže i neguju kožu.

Važno je koristiti sredstva koja održavaju integritet hidrolipidnog omotača. Za održavanje kvaliteta kože odlični su postupci laserskog resurfacinga i fototerapije – kod fino naboranog tipa starenja povećava se sklonost pigmentaciji i rozacei.

Mišićni morfotip

Ovaj tip starenja je svojstven Azijatkinjama. Njihova lica karakteriše dobro razvijen mišićni sloj, gusta koža, često sklona masnoći. Istovremeno, svi slojevi kože su međusobno čvrsto povezani. Žene mišićavog tipa zadržavaju jasan oval lica prilično dugo. Ali, to ne znači da znaci starenja nisu izraženi naborima na čelu, usnama i donjim kapcima.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako negovati kožu?

Glavni fokus treba da bude na održavanju kvaliteta kože. Za prevenciju pigmentacije dobro je imati pri ruci preparate sa visokom koncentracijom vitamina C, za piling i obnavljanje kože – kozmetiku sa retinolom.

Od kozmetičkih procedura može se preporučiti biorevitalizacija za održavanje elastičnosti i sjaja kože, fototetarpija za lečenje i prevenciju pigmentacije. Velike nabore na licu možete ispraviti uz pomoć konturne plastike.

Pene za čišćenje lica: Zašto su pene sjajni proizvodi za čišćenje lica?

Pene za čišćenje lica su savršen izbor kada je nega lica u pitanju. One imaju nekoliko prednosti u odnosu na ostale proizvode ovog tipa.

deniskomarov/gettyimagesplus