Kako se rešiti celulita na butinama?

by | jun 17, 2024
kako se rešiti celulita na butinama

Čarobno sredstvo protiv celulita na butinama možda ne postoji, ali kombinacijom određenih pristupa možete ga se rešiti. Postoje kreme i proizvodi za lokalnu aplikaciju koji mogu pomoći, a mi otkrivamo najefikasnije

Ako nam zima i dozvoli da ih zaboravimo, kasno proleće nas suoči sa svim promenama na našem telu. Celulit je svakako jedna od onih koju najmanje volimo. Medicinski nevažna, ali estetski…

 

Šta je celulit?

Celulit je estetski uznemirujuće stanje kože koje se manifestuje kao rupice i udubljenja, neravna površina kože. Javlja se kod 80% do 90% žena, uglavnom na butinama, zadnjici i bokovima, povezan je sa lošim životnim stilom. Celulit izazivaju nakupine masnoće, a njegovo uklanjanje zahteva svestran pristup i upornost.

 

Zašto najviše celulita ima na butinama?

Butine su područje gde i inače ima najviše masnog tkiva, pa je stoga pogodno tlo za razvoj celulita. Uz to, pojavljivanje celulita na butinama utiču:

  • starost
  • estrogen
  • porodična istorija
  • zapaljenje tkiva
  • povećano masno tkivo uzrokovano povećanjem telesne težine
  • gubitak kolagena
  • loša cirkulacija (čest problem u nogama)
  • loša limfna drenaža
  • sanji epidermis (spoljni sloj kože)

Celulit ne predstavlja nikakvu opasnost za nas, niti se smatra bolešću. Ipak, većina žena žudi da ga se otarasi jer, priznajmo, narandžina kora na butinama ne izgleda privlačno.

 

Šta je to stepen celulita i zašto bi ga trebalo odrediti?

Postoje tri stepena celulita. Ovaj sistem ocenjivanja omogućava dermatolozima i kozmetolozima da procene ozbiljnost stanja.

Blaga pojava celulita (Ocena 1) je upravo ono što nazivamo narandžinom korom. To su rupice na površini kože koje se vide kada je pritisnemo. Ako zagrabite kožu između prsta videćete jednu do 4 rupice.
Umerena pojava celulita (Ocena 2). Ovo već uključuje i mreškanje kože i rupice su veće, kao kod švajcarskog sira. Vide se i bez pritiska na kožu.
Teška pojava celulita (Ocena 3) podrazumeva namreškanu kožu, udubine i velike rupe koje su česte. Celulit se jasno vidi golim okom.

 

Šta pomaže protiv celulita na butinama?

Postoji veliki broj kozmetičkih sredstava, vežbi, masaža, pilinga koji obećavaju da će vam ukloniti celulit, ali… To što je neko sredstvo popularno, nažalost, ne znači nužno i da je efikasno. Zato smo tu da proverimo šta je to efikasno protiv celulita na butinama.

Anticelulit masaža

Ako ste krenule u borbu protiv celulita ona vam jeste neophodna. Možete probati kućnu masažu, ili, ako imate ocenu 2 ili 3, potražite pomoć profesionalnog masera.
Masaža može da smanji celulit već samim tim što poboljšava limfnu drenažu, a dobra je i za istezanje kožnih i potkožnih tkiva. Deluje na naš metabolizam, baš kao i na samu kožu.
Odlično je u masažu uključiti adekvatne kreme protiv celulita, ali zapamtite: ključnu je da pokrete masaže izvodite pravilno. Ne možete naneti kremu i očekivati da će celulit nestati sam. Takođe, znajte da samo jedna masaža neće pomoći kada je u pitanju celulit. Morate dosledno ponavljati proces da biste postigli i održali željene rezultate.

L&Z preporuka:

Collistar Anticelullite Capsules

Anticelulit kapsule specifične uljane formule za intenzivan tretman protiv najtvrdokornijeg celulita. Svoju izuzetnu efikasnost duguju revolucionarnom jedinjenju dva sastojka u svom najčistijem obliku (bez vode i konzervansa): kofeinu koji razlaže masti i ekstraktu divljeg kestena (escin) koji pospešuje izbacivanje viška tečnosti. Namenjene su svim tipovima kože kao moćni tretman za uporan i očvrsli celulit i kao povremeni ‘šok’ anticelulit tretman. Ova snažna formula izbacuje višak vode iz kožnih tkiva i smanjuje obim tela, kožu učvršćuje, čineći je glatkom i gipkom, a ‘pomorandžinu koru’ manje vidljivom.

 

 

Promena životnog stila: Piti više vode i smanjiti težinu

Voda je još jedna jeftina opcija koja može pomoći kod celulita. Ne samo da vas hidrira, već voda takođe pomaže u podsticanju cirkulacije i protoka limfe.
Gubitak težine takođe može pomoći da se smanji celulit. Ipak, imajte na umu da čak i mršavice mogu imate narandžinu koru umesto kože. Mršavljenje će svakako uticati na smanjenje stepena celulita, ali nemojte očekivati da ćete ga se rešiti u potpunosti.

 

Kreme protiv celulita na butinama

Za celulit ne postoje lekovi, ali postoje kozmetička sredstva koje mogu efikasno doprineti toniranju tela i gubitku celulita. Ali, šta ona sadrže?

Pre svega, tu je kofein. Svakodnevna upotreba proizvoda sa kofeinom može smanjiti pojavu celulita dehidracijom ćelija, potvrdila su i istraživanja Američke akademije za dermatologiju.

L&Z preporuka:

Collistar Anticellulite Crio Gel

Krio-gel za sve tipove celulita, sa efektom hladnog.
Dva moćna aktivna sastojka (crveni brazilski biber i kofein) intenzivno deluju na masne naslage, na 3 nivoa: *ograničavaju formiranje zrelih masnih ćelija, *sprečavaju nagomilavanje novih i *podstiču uklanjanje već postojećih ćelija masnog tkiva. Ova raskošna formula je obogaćena biljnim ekstraktima ananasa, divljeg kestena i borovnice koji imaju drenirajuća svojstva i koji, zajedno sa ekstraktom fermentisane zelene kafe (bogate flavonoidima), sprečavaju dalje nakupljanje viška tečnosti u kožnim tkivima. Formulisan na bazi krioterapije, stimuliše mikrocirkulaciju u tretiranim zonama i pruža osećaj lakoće već u trenutku nanošenja.

 

Uz kofein, naučnici su dokazali da i druga sredstva koja postižu dehidrataciju i drenažu vode, kao i ona koja poboljšavaju protok limfe, imaju pozitivan uticaj na smanjenje celulita. Ovakvi kompleksi moraju se koristiti svakodnevno najmanje dva meseca do prvih rezultata.

L&Z preporuka:

Collistar: Anticellulite Draining Gel-Mud

Gel-krema protiv celulita povezanog sa zadržavanjem vode.
Ova jedinstvena formula kombinuje izuzetnu efikasnost aktivnih sastojaka anticelulit blata i Slim Drone® Complex koji ima svojstvo da transportuje snažne lipolitičke aktivne sastojke pravo ‘u centar’, odnosno, u ćelije masnog tkiva, čime pokreće njihovo razlaganje. Inovativna i prijatna gel-tekstura odmah se upija, ne masti garderobu i ne ispira se, a deluje izuzetno brzo. Već posle prve upotrebe koža tela postaje glatka i čvrsta, a tretirana područja rasterećena i sa primetnim osećajem lakoće.

 

Zatim, stižu čine retinol i drugi stimulatori proizvodnje kolagena. Istraživanja su pokazala da ovakvi aktivni sastojci pokazuju efikasnost u smanjenju blagog i umerenog celulita. Kod teškog pomažu zatezanje kože, pa tragovi celulita postaju  manje izraženi.

L&Z preporuka:

Collistar Anticellulite Thermal Cream

Anticelulit krema za sve tipove celulita, posebno namenjena opuštenoj koži kojoj nedostaje tonus.
Zahvaljujući raskošnoj formuli obogaćenoj termalnom vodom, ciljano i intenzivno deluje na celulit, izgled pomorandžine kore i masne naslage. Stimuliše i revitalizuje mikrocirkulaciju, aktivirajući prirodni mehanizam sagorevanja masti. Efikasno deluje protiv gubitka tonusa, stimulišući proizvodnju kolagena i elastina i poboljšavajući čvrstoću kože.

 

Vežbe protiv celulita na butinama

Ako želite da smršate ili tonirate mišiće, možda ćete otkriti da uravnotežena ishrana i redovno vežbanje mogu pomoći u smanjenju celulita na butinama.

Čučnjevi

Da izvedete čučanj:
Stanite sa nogama u širini ramena. Uverite se da su vam nožni prsti usmereni napred.
Spustite gluteuse kao da sedite u stolici, pazeći da vam kolena ne prelaze ivicu nožnih prstiju.
Stisnite gluteuse dok se podižete u početnu poziciju, a zatim ponovite.

Skok čučnjevi

Ovo je korak dalje od običnog čučnja:
Uradite običan čučanj.
Dok se vraćate u početnu poziciju, lagano ubrzajte i skočite.
Pokušajte da sletite što je moguće mekše na noge.
Ponavljajte.

Iskoraci

Step-up je odlična vežba za toniranje butina:
Stanite ispred klupe za vežbanje.
Zakoračite na kutiju, jednu po jednu nogu.
Vratite se nazad po istom obrascu.

Bočni iskoraci

Kako se pravilno rade?
Stanite uspravno sa stopalima u širini kukova.
Idite širokim korakom na jednu stranu. Savijte desno koleno dok gurate kukove unazad a levu nogu držite ravno.
Odgurnite se istom nogom da biste se vratili u početni položaj.
Ponovite sa drugom stranom, savijajući levo koleno i ispravljajući desno.

 

Zaključak: Kombinovani pristup je vaša sigurna opklada protiv celulita na butinama

Ne postoji čarobni način da se preko noći oslobodite celulita na butinama. Ali, to ne znači da ne možete da postignete rezultate ako iskombinujete nekoliko principa: prilagodite ishranu, aktivirate se fizički, vodite računa o unosu vode i počnete sa masažama i primenom lokalnih sredstava protiv celulita.
Budite uporne, jer izvesno je da celulit ne nestaje lako. Dermatolozi preporučuju da sačekate najmanje 6 do 8 nedelja pre nego što donesete sud o tome kako je neko sredstvo protiv celulita uticalo na vašu kožu.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Collistar Srbija (@collistarsrbija)

Irina Tiumentseva/gettyimages, promo