Neprijatni mirisi: Ova kozmetička sredstva deluju bolje od dezodoransa

by | maj 21, 2023
Neprijatni mirisi

Za početak, znoj zapravo nema miris, već neprijatni mirisi u stvari potiču od bakterija. U nastavku pogledajte kako da uvek mirišete sveže.

Da biste se osećali prijatno u svojoj koži, često se dešava da određeni dezodoransi prosto ne funkcionišu. Zbog toga je neophodno pronaći pravu kombinaciju aktivnih sastojaka koji drže znojenje i neprijatne mirise pod kontrolom.

U nastavku pogledajte 4 najjača sastojaka koji deluju protiv bakterija, pa ih potražite u dezodoransu ili napravite svoj kod kuće.

Neprijatni mirisi: Ova kozmetička sredstva deluju bolje od dezodoransa

Kokosovo ulje

Pravo pitanje je za šta kokosovo ulje nije korisno. U slučaju da ga koristite kao dezodorans, bićete iznenađeni efektom. Kokosovo ulje ima prirodna anti-bakterijska svojstva koja pomažu u ubijanju bakterija koje izazivaju neprijatan miris. Zbog toga je odlično da je vaš dezodorans na bazi kokosovog ulja ili ga nanesite direktno na kožu. Takođe je malo verovatno da će izazvati iritaciju i pogodno je za suvu kožu.

Ulje čajevca

Ako vam miris ne igra veliku ulogu, ulje čajevca je prilično efikasan dezodorans. On deluje antigljivično i pomaže protiv bakterija, pa možete biti sigurni da neće doći do neprijatnih mirisa. Potražite ga u sastojcima dezodoransa ili ga pomešajte sa kokosovim uljem. Koristite oko 10 kapi ulja čajevca na polovinu šolje kokosovog ulja i dobro promešajte.

Neprijatni mirisi: Aktivni ugalj

Još jedan popularan sastojak u nezi kože, dermatolozi preporučuju aktivni ugalj kao alternativu dezodoransu. Posebno je pogodan jer ne blokira pore i znojenje na način na koji to antiperspiranti na bazi aluminijuma rade. Ipak, apsorbuje vlagu i drži znojenje pod kontrolom.

Da biste napravili dezodorans od uglja, dodajte 1/2 kašičice aktivnog uglja u prahu u 1/4 šolje baznog ulja, kao što je kokos.

Alfa-hidroksilne kiseline (AHA)

Nije iznenađujuće da AHA kiseline pomažu u rešavanju brojnih kožnih problema, pa čak i neprijatne mirise. To je zbog toga što deluju protiv bakterija koje ih izazivaju. AHA kiseline smanjuju pH nivo pazuha, zbog čega okruženje za bakterije postaje manje gostoljubivo. Najjednostavniji za korišćenje su tonici sa ovim sastojkom. Ipak, budite oprezni za koncentracijom jer može izazvati iritaciju i dehidrirati kožu.

Prirodna alternativa dezodoransu može biti zabavna za isprobavanje, a moguće je da će efikasno delovati protiv znojenja. Međutim, potrebno je „ubosti“ pravi sastojak koji funkcioniše za vas ili njihovu kombinaciju.

Miljana Momirović Ridofranz/GettyImagesPlus