Telo posle 40-te: 7 glavnih razloga zbog kojih gubite lepotu i 7 načina da situaciju preokrenete

by | 28 jula, 2022
telo posle četrdesete

Telo posle četrdesete se menja – to je neminovnost. Ali, ako promenimo neke životne navike, možemo zadržati lepotu još dugo

Svaka od nas sanja da sa godinama izgleda još bolje. To nije nešto što mogu samo zvezde ili pobornice plastične hirurgije. Stvar je samo u tome da pirhvatimo promene i da shvatimo da na njih možemo da utičemo onako kako nam se i događaju: polako, ali neumitno.

Ključni savet: Važno je da ne zaboravite vaše svećice na torti. Godine ne treba da utiču na to kako se osećate, ali morate biti svesni da se telo posle četrdesete menja i da zahteva više brige. Neke se navike moraju odbaciti

Telo posle četrdesete: koje navike ubijaju lepotu?

 

Zaboravljate na zaštitu od sunca

 

Izlaganje sunčevoj svetlosti ubrzava proces starenja i stvaranje bora – ovo je čista istina. Često u gradu, pri svakodnevnim aktivnostima, mi zanemarujemo SPF kreme. Greška! I ovde smo izložene UV zračenju tipa A, koje čini 95% celokupnog spektra i ubrzava istanjivanje kolagenih i elastinskih filamenata. Koža posle četrdesete počinje da odaje znake fotostarenja. Jednostavnije rečeno: šetnja po gradu bez SPF kreme znači: pigmentacija, gubitak elastičnosti kože, pojava bora, o melanomu nećemo ni da pričamo!

Rešenje: Čak i po oblačnom vremenu, pre izlaska, nanesite kremu za sunčanje sa visokim SPF faktorom, koja pruža pouzdanu barijeru protiv ultraljubičastih zraka, posebno u proleće i leto.

 

Odlaganje antiejdž nege do 35+ godina

 

Mnoge žene jednostavno ne brinu o starenju kože sve do perioda posle 35-te godine, kada kod svih nas neumitno počnu da se pojavljuju prvi znakovi: bore, gubitak volumena. Ovo je najčešća greška i vodi nas ka tome da sa 50 + budemo u iskušenju da tražimo pomoć estetskog hirurga, jer, htele mi to ili ne, svet nam i dalje  nameće imperativ mladosti. Odbaciti ga – to zahteva određenu hrabrost. Sa druge strane, ovo ne znači  da bi trebalo da trčimo na skupe tretmane već sa 25. Važno je samo da kožu pravilno negujemo: hidriramo je, klonimo se štetnih uticaja. Sve devojke koje su svesne ovoga, zahvaljivaće sebi nakon četrdesete.

Rešenje: Niste na vreme mislili o koži? Sada je vreme da potražite savet kozmetologa. On će vam preporučiti preparate i neagresivne tretmane koji će umanjiti efekat vremena.

 

Ne spavate redovno/dovoljno

 

Zdrav, čvrst san održava mladost kože. Ako sumnjate u ovu činjenicu i spavate manje od 7-8 sati dnevno, onda pravite jednu od velikih grešaka! Noću dolazi do ubrzane regeneracije ćelija, naše telo intenzivno sintetiše melatonin, hormon spavanja, koji je glavni antioksidans i samim tim odgovoran za svež ten, odsustvo bora i usporavanje procesa starenja ćelija.

Rešenje: Pokušajte da uskladite obaveze tako da spavate bar 7 sati. Znamo, to nije uvek izvodljivo, ali pokušajte da bar 4 puta nedeljno sebi obezbedite okrepljujuć san. Ukoliko imate nesanicu, obratite se za pomoć lekaru.

 

Zaboravljate na kosu

 

Gubitak kose pogađa i žene. Nakon četrdesete ona počinje da se proređuje i istanjuje. Ipak, to ne znači da ovaj proces ne možete da promenite već sada. Važno je da počnete da brinete i o skalpu glave koji često zanemarujemo.

Rešenje: Ako je gubitak kose osetan već sada, najbolje je da se obratite profesionalcima. Danas postoje procedure koje mogu da preokrenu proces gubitka kose. Između ostalih, raspistajte se mezoterapijama i plazma terapijama.

 

Držite dijete

 

Jedna od najčešćih ženskih grešaka! Praćenje jedne dijete, čak i najsavršenije, neće dovesti do održivog gubitka težine i neće vas osloboditi nakupljanja masti na stomaku, bokovima ili butinama. Da biste to izbegli i efikasno smanjili težinu, potreban je samo integrisani pristup. U idealnom slučaju, potrebno je da se konsultujete sa endokrinologom koji će uzeti anamnezu i proveriti kakav vam je hormonalni balans.

Rešenje: Zaboravite na brze dijete. Držite se opštih pravila zdrave ishrane i zaboravite na šećere. Ako vam je teško da sami osmislite jelovnik, obratite se nutricionisti.

 

Ignorišete sport

 

Čak i ako kao dete niste svim srcem voleli časove fizičkog vaspitanja, posle 40. godine moraćete da se aktivirate Fizička neaktivnost je prvi saveznik viška kilograma i ubrzanog starenja organizma. Izaberite bilo koji sport  – biciklizam, treking, vodeni aerobik, joga, plivanje, ping-pong.

Rešenje: Dva ili tri treninga nedeljno će vam pomoći da održite formu i izvučete zdravstvene dobrobiti.

 

Zaboravljate na vrat

 

On uvek odaje vaše godine, verujte! Na zoni podbratka i vrata najpre se vidi gubitak volumena. Pritom, žene često zaboravljaju da je i ovaj deo tela važno negovati svakodnevno, poput lica. Grešku shvate tek kada se gubitak volumena već dogodi. Situacija je još gora od kako koristimo mobilne telefone. Pojam „telefonsko lice“ uveli su estetičari da opišu pojavu koja nam se događa usled svakodnevnog višesatnog gledanja u mobilni, laptop ili telefon. Naši mišići vrata se skraćuju, koža podbratka opušta, a rezultat je – dupla brada!

Rešenje: Pokušajte da svojoj dnevnoj rutini dodate posebne kreme za podbradak i da svakodnevno radite posebne vežbice za zatezanje ovog rejona. Takođe, vodite računa o položaju tela, a posebno glave, koji zauzimate kada koristite hajtek aparate. Držite ih u visini očiju i sa vremena na vreme, istegnite mišiće vrata.

ridofranz/gettyimagesplus