Šta je celulit, zašto je njegova pojava normalna i kako ga se rešiti

by | jul 15, 2022
šta je celulit

Prvo što bi trebalo da znate: celulit je potpuno normalna pojava, a žene svih veličina i oblika ga imaju. Ali, šta je celulit?

Celulit nije medicinski, već kozmetički problem i pogađa 80-90% žena.

Narandžina kora ili celulit je stanje kože i epidermisa koji se manifestuje u vidu neravnina na koži, najčešće u oblasti zadnje lože (noge i zadnjica), a može se javiti i na drugim delovima tela.

Članak se nastavlja posle reklama

Poznato je da simptomi celulita imaju direktne veze sa time kako se masno tkivo vezuje za dublje slojeve kože.

Onda kada se masno tkivo gomila na jednom mestu, ono pravi izbočine na koži što se pokazuje kao nepravilnost u vidu izraženih rupica.

Kako se celulit razvija nije potpuno jasno, iako se veruje da je za njegovu pojavu krivo nekoliko faktora – pol, genetika i stil života. (Pročitaj: Celulit – ne može magijom da nestane, ali i za njega ima rešenje)

Članak se nastavlja posle reklama

Šta je celulit?

Vaskularne promene i moguća zapaljenska stanja mogu biti odgovorni za nastanak celulita.

Većina žena nakon puberteta dobije ove „neravnine“ na koži nezavisno do kilaže ili toniranih mišića.

Članak se nastavlja posle reklama

Zato, ono što bi takođe trebalo da zapamtite jeste da celulit neće obavezno nestati gubitkom kilograma već promenom stila života.

Posavetujte se sa dermatologom o tome koje je najbolje rešenje za vas kako biste se rešili celulita. Raspitajte o nuspojavama, komplikacijama, vremenu oporavka, očekivanim rezultatima i troškovima, piše Health.

Članak se nastavlja posle reklama

Sada kada znamo šta je celulit, evo nekoliko saveta kako ga se najbolje rešiti.

Ukoliko se hranite zdravo, a posebno ako unosite određene namirnice, možete smanjiti simptome celulita ili ih sprečiti tako da se nikad i ne pojave.

Članak se nastavlja posle reklama

Za početak, redovna hidratacija je od ključnog značaja. (Pročitaj: Najomraženija, ali najbolja vežba za zadnjicu teško pada i Kejt Apton (video))

Isto tako, bilo bi dobro da se rešite loših navika koje mogu imati uticaj na nastanak celulita. Jedna od njih jeste pušenje. Nikotin dokazano smanjuje cirkulaciju i ometa proizvodnju kolagena što za posledicu ima smanjenu elastičnost kože i tkiva.

Na celulit možete uticati i fizičkom aktivnošću. Vežbanje ne samo da je dobra preventiva protiv celulita, ona je i efikasan način da simptomi celulita nestanu ili se bar smanje.

Članak se nastavlja posle reklama

Masaže su veoma značajne za uklanjanje celulita. Ne samo da direktno menjaju strukturu potkožnog tkiva koje izaziva simptome celulita, već pospešuju cirkulaciju, hrane kožu i zatežu je.

lepotaizdravlje.rsHealth