Strije u trudnoći: Evo kako ih sprečiti (i lečiti!) prema stručnjacima

by | april 20, 2023
Strije u trudnoći

Strije u trudnoći nisu nimalo neuobičajena pojava, tako da nema potrebe da se opterećujete.  Međutim, ako želite da ih svedete na minimum (ili lečite i izbledite strije koje već imate), u nastavku vam otkrivamo najbolje savete stručnjaka o tome kako da ih sprečite tokom trudnoće.

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, strije su vrsta ožiljaka koji nastaju kada se koža vrlo brzo skuplja ili rasteže. Najverovatnije ćete dobiti strije tokom naglog rasta, trudnoće, perioda brzog gubitka ili dobijanja na težini, ili vremena brzog rasta mišića, kao na primer tokom treninga sa tegovima.

Što se tiče načina na koji strije naučno funkcionišu, koža sadrži proteine (koji se nazivaju kolagen i elastin) koji je podržavaju i omogućavaju joj da se isteže. Ali kada se koža veoma brzo širi ili rasteže, ovi proteini mogu puknuti, što dovodi do pojave strija.

Članak se nastavlja posle reklama

zavisnosti od boje kože ili koliko dugo postoje strije, one mogu izgledati crvenkaste, ljubičaste, srebrne, bele, tamnosive ili crne. Kod svetlije kože, obično se u početku pojavljuju crvene, a zatim izblede u bele ili svetlije, a kod tamnije kože mogu početi kao veoma tamne ili hiperpigmentirane linije i izbledeti do svetlije braon boje.

Zašto se javljaju strije u trudnoći?

Strije su uobičajene tokom trudnoće zbog kombinacije fluktuirajućih nivoa hormona, istezanja kože i genetike. Najverovatnije će se pojaviti tokom trećeg tromesečja trudnoće, kada je koža najviše rastegnuta. Tokom trudnoće, telo proizvodi veće nivoe hormona, kao što su estrogen i progesteron, koji mogu oslabiti elastičnost kože i učiniti je sklonijom strijama. Pored toga, povećanje telesne težine tokom trudnoće može doprineti razvoju strija, posebno u oblastima gde je koža najviše istegnuta, kao što su stomak, grudi, bokovi i butine.

Strije mogu biti nasledne, tako da možete biti pod većim rizikom da ih dobijete ako neko u vašoj porodici ima strije, navodi Američka akademija za dermatologiju.

Članak se nastavlja posle reklama

Mogu li sprečiti pojavu strija?

Ne postoji način da 100% sprečite pojavu strija tokom trudnoće, ali možete učiniti neke stvari da ih učinite manje verovatnim — kao i da smanjite njihov izgled kada se pojave. Strije u trudnoći je teško ili nemoguće sprečiti- 50-90% svih trudnica prijavi neki oblik strija. To je zato što drugi faktori povezani sa razvojem strija – uključujući genetiku, promene hormona, tip kože i činjenicu da koža vašeg stomaka mora da se rastegne da bi napravila mesta za vašu bebu koja raste – svi utiču na to da li ili ne, ili na šta stepena, razvijaju se strije. Srećom, imate niz opcija za smanjenje verovatnoće pojave strija i minimiziranje njihovog izgleda.

Kako sprečiti strije u trudnoći

Ostanite hidrirani

Pijenje puno vode može održati vašu kožu hidratiziranom, gipkom i mekom, što može smanjiti verovatnoću razvoja strija. Održavanje što je moguće više hidratizovane kože pijenjem puno tečnosti, minimiziranjem kofeina i hidratacijom može pomoći jer je manje verovatno da će se hidratizovana koža pokidati kada se rasteže.

Članak se nastavlja posle reklama

Koristite ekstrakt centella asiatica

Isprobavanje proizvoda koji sadrži ekstrakt centella asiatica može pomoći u sprečavanju strija. Ekstrakt centella asiatica potiče iz male biljke porodice Mackinlaiaceae koja potiče iz močvara Azije. Ovaj ekstrakt je popularan u ajurvedskoj medicini i koristi se za lečenje stanja kože stotinama godina. Sprečava progresiju i pojavu strija, a takođe stimuliše proizvodnju ćelija i fibroblasta, koji pomažu u izgradnji tkiva kojih nema toliko u oblastima strija.

Hijaluronska kiselina i strije u trudnoći

Primena proizvoda koji sadrži hijaluronsku kiselinu može da učini da strije budu manje primetne, posebno ako to uradite ubrzo nakon što se strije pojave. Hijaluronska kiselina može imati i hidratantne i antiinflamatorne efekte na kožu.  Kao molekul koji se prirodno nalazi u koži, on je od pomoći u lečenju i ublažavanju, a oba mogu biti od koristi u procesu prevencije ili lečenja strija.

Članak se nastavlja posle reklama

Probajte retinoid

Nakon trudnoće, retinoidi mogu pomoći u lečenju strija tako što povećavaju proizvodnju kolagena i elastina, kao i ubrzavaju obnavljanje ćelija. Imajte na umu da retinoidi nisu bezbedni za upotrebu tokom trudnoće i da ih treba koristiti tek nakon toga. Takođe se ne preporučuju za osetljivu kožu, pa nastavite sa oprezom i razmislite o testiranju preparata ako niste sigurni kako će vaša koža reagovati.

Ciljajte na sporo i stabilno povećanje telesne težine

Strije se često javljaju tokom trudnoće jer brzo dobijanje na težini može uzrokovati da se vaša koža rasteže i rastavlja. Cilj da vaše povećanje telesne težine bude što stabilnije može biti od pomoći u minimiziranju strija.

Članak se nastavlja posle reklama

Stalno dobijanje na težini može pomoći u sprečavanju strija smanjenjem opterećenja na koži.“Razgovarajte sa svojim doktorom o tome koji je raspon zdravog povećanja telesne težine za vašu specifičnu trudnoću.

Strije u trudnoći i vežbanje

Redovna vežba može pomoći u poboljšanju cirkulacije i promovisanju zdrave kože. Vežbanje vam takođe može pomoći da održite zdravu težinu i izbegnete naročito brzo povećanje telesne težine, što može zaštititi od pojave strija. Ako niste sigurni koji nivo vežbanja je siguran tokom trudnoće, razgovarajte sa svojim lekarom.

Probajte microneedling

Ako želite da minimizirate pojavu postojećih strija, mikroigla je odlična opcija. Microneedling deluje tako što stimuliše kožu da proizvodi više kolagena i elastina, što zauzvrat može da popravi neke rupture koje se mogu desiti tokom trudnoće. Verovatno će vam trebati nekoliko tretmana pre nego što rezultati budu primetni.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Lepota i zdravljeYevhenii Khil/iStock/Getty Images Plus via Getty Images