Šta preduzeti kako biste sprečili nastanak strija

by | 9 jula, 2020
Strije, Lepota i zdravlje

Strije nastaju kad se koža, iz različitih razloga, prekomerno rasteže i puca. Tačnije, oštećuje se vezivno tkivo u središnjem sloju kože i stvaraju se ožiljci. Od toga koliko je oštećenje, zavisi i izgled strija, tj. njihova dubina i širina. Kad ožiljci nastanu, njihova boja je crvenkasta, pa su strije prilično upadljive, ali posle nekog vremena one počinju da blede. Postaju svetlije od okolne, zdrave kože. (Pročitaj: Hajdi Klum otkriva preparate koji njenu kožu čine savršenom)

Šta utiče na nastanak strija?

Kad god se vaše telo drastično menja, postoji šansa da ćete dobiti strije. Koža jednostavno ne može da isprati rast potkožnog tkiva i zato doslovno puca. Najčešće, to se dešava u trudnoći, posebno u predelu stomaka i grudi. Do pucanja kože dolazi i kad se naglo ugojite, a tada se strije javljaju i na zadnjici i butinama. Ponekad strije dobiju i deca u pubertetu, jer se oblik njihovog tela u tom periodu znatno menja (nagli rast).

Da li ćete imati strije ili ne, zavisi od više faktora. Na neke možete da utičete, dok su drugi u potpunosti van vaše moći. Jedan od ključnih faktora  jeste genetika. Ako vaša majka ili baka imaju elastičnu kožu koja dobro podnosi rastezanje, verovatno ćete i vi biti srećnica koja čak ni nakon trudnoće neće imati prugice po stomaku. Ipak, genetika nije jedina koja određuje kako će se vaša koža ponašati. (Pročitaj: Suva ulja – najbolja nega tokom letnje sparine)

Kao i mnoge druge stvari koje se tiču fizičkog izgleda, i strije u velikoj meri zavise od hormona. Hormonske promene odražavaju se i na stanje kože, utičući da ona bude tanja ili manje elastična nego inače. To se posebno uočava kod žena kad ostanu u drugom stanju, kao i kad uđu u klimaks. (Pročitaj: Podstaknite lučenje oksitocina – hormona zaduženog za dobro raspoloženje)

krema sa pumpicom lepota

Razmišljajte o strijama pre nego što se pojave

Strije ćete preduprediti ako…

Potrudite se da u ishrani što više koristite sveže, neprerađene namirnice. Voće i povrće bogato vitaminom C, kao i namirnice bogate cinkom će, pored jačanja imuniteta, doprineti da koža bude optimalno hidrirana i zdrava. Problematične regije redovno masirajte kako biste poboljšali cirkulaciju i sprečili pucanje kože. Nastojte da kontrolišete svoju telesnu težinu, jer naglo gojenje često ostavlja trag i na koži. Redovna nega u vidu krema, losiona i ulja, čak i kad nemate strije, važna je – jer održava elastičnost epitela. (Pročitaj: Nema greške: Moringa ulje je tajni sastojak za blistavu kožu i kosu)

Mogu li postojeće strije u potpunosti nestati?

Na tržištu se mogu naći mnogi preparati koji obećavaju eliminaciju, ili bar ublažavanje, strija, ali njihov procenat delotvornosti nije baš kako se tvrdi. Postoje i invazivne kozmetičke metode koje će na različite načine uticati da strije budu manje vidljive i primetne. Treba biti svestan da strije ne mogu u potpunosti nestati, ali da tako nešto zaista i nije neophodno. Svako telo ima određene nedostatke, a kad znate tu činjenicu – opsesivna potreba da izgledate savršeno postaje potpuno besmislena. (Pročitaj: Kejla Itsines otvoreno progovorila o onome što muči većinu žena)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images