Sve što treba da znamo o povećanju usana hijaluronom naučili smo na najbolji način

by | januar 26, 2017

Razgovarala: Brankica Treskavica

Kada se pomene hijaluron prvo pomislim na mnoštvo tekstova, koje sam o njemu pročitala, a onda na drugaricu, za koju nikad ne biste pomislili da je „radila usta“, ali jeste, još pre četiri godine. Od tada ih „dopunjava“ svakih desetak meseci i uvek izgleda baš onako kako želi. Imajući to u vidu, zamolila sam doktorku Željku Cabunac, koja je zaslužna za izgled njenih usana, da odgovori na pitanja za koja verujem da zanimaju svaku ženu koja ozbiljno razmišlja o ovoj intervenciji.

Dr Željka Cabunac

Za šta se sve, u domenu estetike, koristi hijaluron?

Na licu i vratu mogu da se koriguju bore, asimitrije (nos, jagodice, usta, brada) i da se dobije bolji volumen. Popravljanje volumena podrazumeva preoblikovanje čela, popunjavanje slepoočnog predela (temporalna regija), podizanje obrva, korekciju oblika nosa, podočnjaka, povećanje jagodica, povećanje i podmlađivanje usana, korekciju i povećanje brade, kao i korekciju ugla donje vilice.

Da li hijaluronom mogu da se postignu podjednako efektna povećanja usta, kao i trajnim materijalima?

Naravno, ali nikad ne treba izgubiti iz vida važnost – mere. Prednost hijalurona je što su komplikacije (ako se uopšte pojave) zanemarive i odmah rešive, što sa trajnim filerima nije slučaj.

Dr Cabunac usta - pre

Privatna arhiva

Postoje li veći otoci posle povećanja usta hijaluronom?

To je retkost, a kad se pojave prolaze za dan-dva. Mali otoci, čak, izgledaju lepo, pa se dešava da se pacijentkinje, kad on prođe, vrate da im dodam hijaluron, kako bi usta izgledala kao kad je tek ubrizgan. Mogućnost nastajanja otoka zavisi upravo od količine hijalurona, pa tako više hijalurona znači veći otok, ali ne neprihvatljiv. Posle ubrizgavanja se stavljaju hladne obloge, koje se drže 20 minuta, pa se pravi pauza od 20 minuta i, tako, više puta tokom dana. Ako je ispoštovan princip mere, pacijent može da posle korekcije usana normalno funkcioniše.

Mnogim devojkama, koje su povećale gornju usnu, deo između nosa i usne je vrlo izražen. Da li to može da se izbegne?

Da, ukoliko se prethodno uradi detaljna analiza anatomije usana i celokupnog lica, pogotovo položaja brade. Prirodno naglašena brada je “crveno” svetlo, koje upozorava da treba dobro razmisliti o načinu ubrizgavanja, koji treba primeniti. Prirodna anataomija lica diktira tehniku i količinu hijalurona, za svakog pacijenta. Ako doktor poštujete sve te principe, pacijentkinja neće dobiti “patkasta” usta.

Neki trajni materijali su pravili granulome na usnama. Da li to može da se desi i kad se radi hijaluronom?

U tom slučaju je mogućnost vrlo mala, a pojava granuloma je u direktnoj vezi sa kvalitetom hijalurona koji se koristi. Posle petnaest godina upotrebe Restylane hijalurona, mogu da kažem da ni jedan moj pacijent nije imao granulom. Ukoliko se to ipak nekome desi, nema razloga za paniku, jer postoje terapijski protokoli kojima se to vrlo jednostavno i efikasno rešava.

Dr Cabunac - usne posle povećanja

Usne posle povećanja

Da li je tačno da ne treba paničiti ni ako su usta prekomerno povećana hijaluronom?

Da, jer se problem vrlo jednostavno i brzo rešava enzimom koji resorbuje hijaluron. Bez trauma za pacijenta, usne će se momentalno vratiti na veličinu koju su imala pre ubrizgavanja.

Kako se vrši “podmlađivanje usana hijaluronom”?

Kako starimo usne se polako smanjuju i skupljaju. Pacijenti često konstatuju da su njihove usne, koje su nekad bile velike i lepe, postale “sparušene”, a uz ivice se pojavljuju sitne bore. Da bi usne ponovo bile “kao nekad” potrebno je PODMLADITI ih, a to se, najčešće, radi tako što se specifičnom tehnikom ubrizga hijaluron u ivicu usana. Time im se vraća “jedrina” iz mladosti. Često su pacijentkinje prestrašene veličinom usana, koje su previše povećane silikonom, pa se boje bilo kakve intervencije. Međutim, kad im se objasni ceo postupak podmlađivanja i razlika između njega i povećanja, odlučuju se za ovaj tip korekcije, jer su sigurne da će ponovo imati “svoja nekadašnja usta”.

Pročitaj i… Diskretno i tako elegantno – našminkaj se kao Nataša Bekvalac 

 

Tagovi: