Sve što treba da znate o… nadogradnji trepavica!

by | 9 oktobra, 2013

Dugačke i guste trepavice uvek izazivaju divljenje. Ipak, drage dame, nemojte biti zavidne jer dugačke trepavice nisu uvek dar prirode niti rezultat kvalitetne maskare. Danas mnoge žene, zarad lepote, neretko odlaze u kozmetičke salone ne samo na tretmane lica i tela već i na nadogradnju trepavica. Ipak, pre nego što se odlučite da promenite imidž uz pomoć veštačkih trepavica, treba da znate nešto više o ovom metodu.

trepavice1

Još davnih dana, pozorišne i filmske glumice obavezno su, zbog bolje izražajnosti lica, pre predstava i snimanja lepile veštačke trepavice. U drugoj polovini prošlog veka veštačke trepavice prodavale su se na kozmetičkim odeljenjima velikih robnih kuća i bile su dostupne svim ženama koje su na ovaj način želele, makar privremeno, da poboljšaju svoj izgled.

Tako su naše mame mogle da kupe trepavice i da ih uz pomoć specijalnog lepka zalepe na kapke. Takve trepavice bile su „spas“ za gala prijeme i velika slavlja, trajale su nekoliko sati i sasvim dobro su osvežavale lice. Jedina mana im je bila ta što su izgledale previše veštački. Naime, ranije su se koristile trepavice u „jednom komadu“ koje su se lepile od unutrašnjeg ugla kapka ka spoljašnjem, dakle prekrivale su ceo kapak.

Danas je situacija drugačija jer se uglavnom koriste snopići dlačica koji se takože lepe za gornji kapak, ali samo na onim mestima gde su prirodne trepavice prorežene. Današnjom tehnologijom dobija se tri vrste trepavica: kratke, srednje i dugačke a prave se od prirodnih ili veštačkih dlaka.

Naravno, prirodne su bolje, jer većina veštačkih dlačica zapravo su najlonska vlakna koja, ako upadnu u oko, mogu da izazovu upalu. Lepak je izražen na bazi smole i proizvodi se u dve varijante – bezbojan i u crnoj boji. Crni lepak izgleda kao tanka linija ajlajnera, te se preporučuje damama koje inače koriste ajlajner.

trepavice2

Koliko dugo traju veštačke trepavice?

Nove trepavice traju maksimalno dve nedelje. Upravo iz tog razloga američki kozmetičari nastavljaju da rade na poboljšanju tehnologije proizvodnje veštačkih trepavica da bi im produžili vek trajanja na barem mesec dana, koliko traju prirodne trepavice.

Naime, prirodne trepavice postižu maksimalnu dužinu za da 15-20 dana nakon čega otpadaju i ustupaju mesto novima. Zajedno sa opadanjem prirodnih trepavica opadaju i veštačke koje su za njih pričvršćene.

Trepavice će izgledati prirodno, a njihov izgled se neće razlikovati od pravih ako ne preteruje s nadogradnjom. Suviše guste i dugačke trepavice sebi mogu da dozvole ekstravagantne dame sa krupnim očima, punim usnama i raskošnom frizurom. Na tipično „slovenskom“ licu uokvirenom plavim uvojcima, dugačke i guste trepavice izgledaće previše veštački. Takvo preterivanje oprašta se samo u izuzetno svečanim prilikama i nigde više. S druge strane, ako kratke trepavice ne ispunjavaju vaša estetska očekivanja, onda je najbolje da nadogradite one srednje dužine.

Postoji i preciznija orijentacija u odreživanju potrebne dužine trepavica. To možete uraditi samostalno, tako što ćete izmeriti trepavice koje su ispale. Ako dužina vaših trepavica ne prelazi 7 mm, onda se morate zadovoljiti kraćim trepavicama. Ako se dužina trepavica kreće od 7 do 10 mm, ukrasite oči trepavicama srednje dužine. Srećnice čije su trepavice duže od 10 mm, komotno mogu da zalepe dugačke trepavice.

Uz pomoć nadogradnje, trepavice će postati ne samo duže, nego i gušće. Najbolja varijanta koju preporučuju i poznati šminkeri je da nalepite dva-tri snopića srednje dužine na spoljašnji ugao oka, a sredinu učinite gušćom s još nekoliko dlačica. U ovom postupku glavnu ulogu ima kozmetičarka koja mora da rasporedi veštačke dlačice po krajevima i sredini kapaka vodeći računa o njihovoj gustini. Na kapku istovremeno postoje stare, srednje i nove trepavice. Zajedno sa opadanjem dlačica dolazi i do ispadanja veštačkih trepavica. Ako su one nestručno i neravnomerno nalepljene, onda se može dobiti ovakva slika: nakon nekoliko dana na jednoj polovini oka trepavice će otpasti, a na drugoj će i dalje biti dugačke i guste!

Šta „ne prija“ nadograđenim trepavicama?

1. Ulje. Ako namažete kapke uljem, trepavice će otpasti kao jesenje lišće. Zato je suncokretovo ulje najbolji i najsigurniji način za samostalno skidanje trepavica u domaćim uslovima. Uveče, pre spavanja namažite kapke uljem i ujutru ćete naći svoje trepavice na jastuku ili obrazima.
2. Masna krema, jer bilo koja masnoća rastvara lepak.
3. Trljanje očiju. Jedini kontakt sa očima treba da bude tokom jutarnjeg u večernjeg umivanja lica.
4. Bazenska i morska voda. Plivačice će, nažalost, sačuvati veštačke trepavice samo nekoliko dana.
5. Kozmetika. Kozmetički preparati skraćuju životni vek veštačkih trepavica. S obzirom na to da su vam oči već dovoljno izražajne, nema potrebe da koristite senke, olovke, a posebno ne maskaru.

Osobama koje imaju zdrave oči i normalnu kožu, veštačke trepavice neće smetati. Ostale dame, koje imaju bilo kakvih problema s kožom, svesno se izlažu riziku.

Ko treba da bude oprezan i zašto?

1. Alergične osobe. Razumljivo je da lepak i trepavice moraju da budu dermatološki i oftalmološki ispitani, pa je zato rizik sveden na minimum. Ali, poslednjih godina raste broj osoba koje su osetljive na brojne spoljašnje faktore. No, to ne znači da sve alergične osobe treba da se odreknu nadogradnje trepavica. Jednostavno, prvo treba da zalepite dve ili tri dlačice na kapak da biste proverili da li lepak izaziva crvenilo i nadražaj.
2. Osobe sa slabim trepavicama koje lako opadaju. Nije teško zamisliti šta će se desiti prirodnim trepavicama ako ih opteretite lepkom koji sadrži smolu.
3. Osobe sa suvom kožom kapaka. Takva koža zahteva svakodnevno nanošenje masne kreme. Ako je lišimo kreme dobićemo mrežicu novih borica oko očiju.
4. Osobe sa masnom kožom. Nažalost, životni vek nadograđenih trepavica na masnoj koži poprilično je skraćen, tako da nije realno očekivati da će trajati više od nekoliko dana.
5. Osobe kod kojih se često javlja konjuktivitis. Objašnjenje je sasvim jasno – još učestalija pojava upale.

Zaključak: savremeni metodi nadogradnje trepavica potpuno su bezopasni. Razlozi za apstinenciju od ovog tretmana lepote isključivo su individualne prirode, u smislu osetljivosti i specifičnosti kože.

Autor: Life Content

Tagovi: