Tanka koža lica: Mogu li retinol i kiseline da utiču na to?

by | januar 10, 2023
Tanka koža lica

Tanka koža lica može da nastane iz brojnih razloga, a da li je korišćenje retinol i kiselina jedno od njih? Evo šta kažu stručnjaci.

Pre nego što utvrdimo efekat ovih komponenti na kožu, hajde da se prisetimo za šta se sve koriste.

Tanka koža lica, kiseline i retinol- koja je veza?

Mlečna kiselina obavlja dve funkcije odjednom: piling i hidrataciju. Zbog blagog dejstva, preporučuje se njena upotreba osobama sa suvom i osetljivom kožom.

Mandelična kiselina se koristi za efikasno piling kože, može se koristiti kao profilaksa za akne (neinflamatorne) i za hiperpigmentaciju. Kiselina ne deluje na duboke slojeve kože.

Glikolna kiselina, najpopularnija u kozmetičkim salonima, ima male molekule koji lako prodiru u kožu, stimulišući kolagen i izglađujući bore. Vidno se poboljšava kvalitet i elastičnost kože.

Salicilna kiselina je jedan od najboljih proizvoda za borbu protiv akni. Pročišćava kožu i sužava pore. Glavna prednost salicilne kiseline je u tome što promoviše zarastanje oštećene kože od akni.

Azelaična kiselina je indikovana za akne i rozaceu. Savršeno uklanja natečenost i upale, doprinosi značajnom smanjenju melanina, što dovodi do osvetljavanja kože i prevencije staračkih pega.

Hijaluronska kiselina ima sposobnost da održava ravnotežu vlage. Pogodna je za suvu, osetljivu i dehidriranu kožu.

Askorbinska kiselina se nosi sa upalnim procesima, osvetljava kožu, a utiče mladost i lepotu kože.

Lipoična kiselina je antioksidans, obnavlja oštećena kolagena vlakna i sprečava pojavu staračkih pega.

Ferulna kiselina se koristi u serumima i losionima za lice koji sadrže vitamine C i E. Deluje protivupalno, a kao antioksidans štiti od ultraljubičastog zračenja. Inhibira proizvodnju melanina u koži, čime usporava pojavu pigmentacije, a stvara i efekat depigmentacije srednjeg intenziteta.

Pilinzi i tanka koža

U kozmetologiji se koriste pilingi na bazi kiselina, koji su podeljeni prema dubini izlaganja:

Površinski kiseli piling stvara minimalnu traumu, crvenilo i iritacija nestaju sledećeg dana. Piling se može raditi prilično često – jednom na svaka dva do tri meseca. U ovom slučaju, koža se ne stanjuje.

Srednji kiseli piling se smatra efikasnijim, period oporavka je od 7 do 14 dana. Da koža ne postane tanja, može se sprovoditi striktno tokom perioda niske sunčeve aktivnosti.

Duboki kiseli piling se preporučuje ne više od 3 puta u životu. Nakon dubokog pilinga, period oporavka je 2-3 nedelje.

Uz pravilnu upotrebu kiselina i pilinga, dolazi do obnavljanja dermisa, a neće biti stanjivanja kože. Zahvaljujući kiselinama, kvalitet kože se poboljšava, gustina se povećava, a bore se izglađuju.

Ali uz čestu i nepravilnu upotrebu kiselina i retinola, koža nema vremena da se oporavi, postaje tanja i podložnija infekcijama, jer joj nedostaje zaštitna barijera. U nekim slučajevima mogu čak da se stvore i opekotine!

Često, hidrolipidni omotač pati kada sami pacijenti uzimaju proizvode za kućnu negu koji su prezasićeni kiselinama. Mogu se naći u tonicima, kremama i serumima, koji se prodaju u svakoj prodavnici. Stoga, kozmetičarka koja će proučiti vašu kožu i pronaći ono što vam odgovara treba da odabere takve proizvode. Apsolutno sve kiseline povećavaju osetljivost kože na ultraljubičaste zrake, pa je, ako se koriste, neophodno naneti kremu za sunčanje sa SPF od najmanje 50.

Retinol se s pravom smatra univerzalnom komponentom koja promoviše sintezu kolagena, smanjuje bore u borbi protiv akni, ujednačava teksturu kože, smanjuje pigmentaciju, sužava pore.

Na ćelije ne utiče sam retinol, već njegov aktivni oblik, retinoična kiselina. Dejstvo na epidermu se javlja na različitim nivoima, promoviše brzo obnavljanje kože, proizvodnju kolagena i hijaluronske kiseline, koji igraju važnu ulogu u mladosti kože.

 

Lepota i zdravljeta-nya/iStock/Getty Images Plus via Getty Images