Tri istine o strijama koje što pre morate prihvatiti

by | maj 26, 2016

Strije su oštećenja, odnosno pukotine na koži u obliku tanjih i debljih linija koje nastaju prilikom naglog i brzog rastezanja tkiva. I, dok na pojavu strija delimično možemo da utičemo, kada ih ugledamo na koži najčešće je već kasno. Ovo su tri najvažnije stvari o strijama koje bi svaka žena trebalo da zna.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Strije ne možete potpuno da uklonite

Za razliku od blažih ogrebotina čiji ožiljci nakon nekog vremena gotovo potpuno nestanu, strije je nemoguće u potpunosti „izbrisati“ sa kože. Iako na tržištu postoje brojni tretmani koji garantiraju uspeh, jedino što oni mogu je da ih maksimalno zakamufliraju.
Tretmani mogu da promene teksturu ožiljka, posvetle strije, zaglade ih i smanje njihovu vidljivost, ali one će i dalje ostati na koži. Takođe, treba imati na umu da je za dobijanje pozitivnih rezultata potrebno izdvojiti nekoliko meseci i obaviti veliki broj tretmana, što može biti vrlo skupo.

Pročitajte još i… Dva prirodna sastojka u borbi protiv dosadnih mitisera

Preostale dve istine o strijama pročitajte na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kreme i losioni imaju neznatan učinak

I dok kvalitetnom i doslednom pripremom kože kremama, uljima i losionima za telo možemo da sprečimo nastajanje strija, u trenutku kada se one pojave na koži preparati ovog tipa više nisu toliko delotvorni koliko obećavaju reklame. Naime, kreme i losioni protiv strija mogu da zaglade, nahrane i osveže kožu, što strije može da učini nešto manje vidljivim, ali neće ih potpuno ukloniti i one će i dalje ostati na koži.

Pročitajte još i… Zbog ovih navika vam koža nogu ne izgleda lepo

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Starim strijama nema spasa

I dok je strije pod nazivom striae alba, koje smo dobili tokom odrastanja ili nagle promene težine gotovo nemoguće zakamuflirati, i jednostavno ih moramo prihvatiti kao deo našeg tela, tek nastale strije, koje se najčešće pojavljuju tokom trudnoće još uvek mogu vizuelno da se sakriju. Reč je o strijama naziva striae rubra koje, zbog brojnih vidljivih kapilara, imaju crvenu ili ljubičastu boju. Ovakve „sveže“ strije delotvorno se mogu ublažiti laserskim tretmanom koji će ukloniti vidljivu boju i maksimalno izgladiti tek nastale „pukotine“ na koži.

Pročitajte još i… Ovako ćete najlakše ukloniti mrlje sa kože nakon farbanja kose

Tagovi: