Zablude o aknama: 10 mitova u koje i dalje verujemo!

by | avgust 3, 2022
zablude o aknama

Zablude o aknama prisutne su u našim životima otkako nam se pojavi prva bubuljica na licu. A mi vam konačno odvajamo mitove od istine.

Akne predstavljaju upalno stanje kože koje nastaje usled začepljenja pora. Akne se najčešće javljaju na licu, ali mogu biti prisutne i na ramenima, grudima, rukama i leđima. Ovo stanje se ne sme lečiti na svoju ruku, već isključivo uz pomoć stručnjaka.

Da li su akne karakteristične samo za tinejdžere, sprečavaju li kontraceptivne pilule ovo stanje i da li čokolada pospešuje pojavu akni samo su neka od pitanja koje je svako od nas makar jednom postavio. A mi vam u nastavku nudimo odgovore.

Zablude o aknama

Akne su tinejdžerski problem

Tačno i lažno. Akne zaista pogađaju adolescente, ali mogu da se pojave i kod odraslih osoba (nakon 25 godina). Procenjuje se da između 14 i 54% žena ima akne i u odraslom dobu. U 80% slučajeva akni kod odraslih žena, u pitanju su uporne akne, koje su se pojavile u adolescenciji. U ostalim slučajevima u pitanju je povremeno pojavljivanje akni.

Akne zahvataju samo lice

Lažno.  Lice je područje na kojem najčešće izlaze akne, ali mogu biti zahvaćena i leđa, pa čak i torzo. Kod odraslih žena, pojava akni na leđima u odnosu na lice javlja se u 50% slučajeva.

Akne su hormonalni problem

Tačno, ali… to se dešava na koži a ne u krvi. Naime, udo akni dolazi kada dođe do poremećaja nivoa androgenih hormona koji cirkulišu u krvi. Ćelije kože, kao i ćelije lojnih žlezda nose androgene receptore. Ovo izaziva pojačano lučenje sebuma što uzrokuje začešljenje pora i pojavu akni. Imajte na umu između 65 i 78% žena ima predmenstrualne akne, a većina njih nema hormonske abnormalnosti.

Kontracepcijske pilule sprečavaju pojavu akni

Netačno. Samo pilula koja kombinuje antiandrogen omogućava ograničavanje izbijanja akni i nije propisana zbog svojih kontraceptivnih svojstava, već zbog antiandrogenskih svojstava kao deo lečenja akni. U ostalim slučajevima, oralni kontraceptivi ili nemaju efekta na akne, ili imaju negativan efekat jer sastojci pilula mogu pogoršati akne. Stoga, osoba koja ima problematično lice, pre početka korišćenja kontraceptivnih pilula, treba da se posavetuje sa ginekologom.

Zablude o aknama- čokolada i pojava bubuljica

Ni istinito ni lažno. Štetna uloga određenih namirnica kod onih koji pate od akni se još ispituje. Čokolada, prema nekim studijama, neutiče na pogoršanje akni. Sa druge strane, dermatolozi predlažu smanjenje mlečnih proizvoda osobama koje imaju problematičnu kožu. Savet je da se ishrana bazira na svežem voću i povrću.

Stres utiče na pojavu akni

Istina, ali… Emocionalni stres je jedan od mogućih uzroka izbijanja akni, ali za većinu ljudi sa aknama, one nastaju mnogo pre nekog većeg stresa (u tinejdžerskom dobu).

Zablude o aknama- sunce smanjuje pojavu bubuljica

Tačno i netačno. Izlaganje suncu ima antiinflamatorno dejstvo, a pojava preplanule kože pomaže da se kamufliraju upalni procesi.Ali istovremeno, izlaganje suncu dovodi do povećanja debljine epidermisa što će pogoršati stanje kože.

Akne se ne smeju dirati

Istina. Ponekad je teško kontrolisati se, ali ceđenje akni neminovno dovodi do povećanja upale, a samim tim i do pogoršanja stanja kože.

Zablude o aknama- bubuljice su posledica loše rutine nege

Nije sasvim tačno. Primena previše masnih kozmetičkih proizvoda na koži sklonoj aknama može biti uzrok pogoršanja već postojećih akni, ali obična loša rutina nege ne može biti jedini uzrok akni.

Šminka utiče na pojavu akne

Netačno. „Proizvodi za šminkanje pogodni za kožu sklonu aknama se čak preporučuju da zakamufliraju lezije i na taj način poboljšaju samopoštovanje, koje je često narušeno kod tinejdžera ili odraslih sa aknama. Ipak, apsolutno je neophodno koristiti specijalizovane proizvode za šminkanje, posebno razvijene za kožu sklonu aknama.

Lepota i zdravljeAleksandr Rybalko/iStock/Getty Images Plus via Getty Images