Da li ste čuli za trovanje suncem? Evo kako da ga prepoznate

by | avgust 12, 2023
Simptomi trovanja suncem

Možda još niste čuli za to, ali trovanje suncem postoji i uopšte nije bezazleno. Stoga je veoma važno da ga prepoznate i odreagujete na vreme.

Šta je trovanje suncem?

Ova pojava predstavlja težak slučaj opekotina od sunca. Trovanje uzrokuje plikove na koži i može postati veoma bolno i neprijatno. Iako su ovo uobičajeni znaci bilo kakve intenzivne opekotine od sunca, trovanje može postati toliko ozbiljno da izaziva sistemske simptome poput groznice, povraćanja, teškog fizičkog i mentalnog stresa.

Neka vaša koža sija na suncu: Kako što brže do preplanulog tena?

Tačni uzroci za ovu pojavu još uvek nisu u potpunosti shvaćeni, ali se veruje da je u pitanju kombinacija raznih faktora. U ovome može igrati ulogu individualna osetljivost na UV zračenje, genetska predispozicija ili intenzivno izlaganje suncu.

Simptomi trovanja suncem

Važno je napomenuti da se izraz trovanje suncem kolokvijalno koristi za opisivanje teških opekotina od sunca, a ne stvarno trovanje. Ovih nekoliko simptoma ukazuju na to da imate više od obične opekotine.

 • Dobijate intenzivne i bolne plikove
 • Imate groznicu
 • Stalno ste naježeni
 • Imate jake glavobolje
 • Imate mučninu
 • Imate bolove u mišićima

Ukoliko je u pitanju samo opekotina od sunca, onda je moguće da ćete imati i crvenilo, ljuštenje, osetljivost i nelagodnost, ali se ovi simptomi neće manifestovati na celom telu.

Simptomi trovanja suncem: Kako se izboriti sa njima kod kuće?

Iako je prevencija najbolji metod, postoje načini za lečenje za neke slučajeva trovanja kod kuće. Blagi slučajevi se mogu lečiti hladnim oblogama, zadržavanjem hidratacije i lekovima protiv bolova. Međutim, ako su opekotine dovele do plikova, dermatolozi će dati smernice i pravilnoj nezi plikova. Ovo obično uključuje održavanje plikova čistim, izbegavanje dodira i podrazumeva nanošenje antibiotskih masti kako bi se sprečila infekcija.

Kao i kod svake opekotine od sunca, važno je da pazite da izbegavate iritirajuće proizvode na oštećenoj koži i da koristite umirujuće sastojke kao što su aloe vera, ceramidi, vitamin E, shea puter ili drugi opšti lekovi za opekotine. Trovanje suncem bi trebalo generalno da se izleči u roku od nedelju dana, ali tačno lečenje zavisi i od težine lečenja.

Kada je vreme da se obratite lekaru?

Ukoliko se vaši simptomi pogoršaju i ne možete da ih kontrolišete, svakako je neophodno da se obratite lekaru. Neki od tretmana koje vam lekar može pružiti jesu hladne obloge, lekovi protiv bolova, antibiotici, steroidne kreme, a nekad i oralni steroidi.

Kako sprečiti trovanje?

Ova pojava je ozbiljan problem, kako za vašu kožu, tako i za opšte zdravlje i zbog toga je najbolje da preduzmete mere predostrožnosti.

 • Obavezno nosite kremu za sunce sa zaštitnim faktorom
  Nošenje kreme je odličan prvi korak, ali ne bi trebalo da je nanesete samo ujutro. Umesto toga, trebalo bi da je nanosite na svaka dva sata koja provedete na suncu.
 • Izbegavajte boravak na suncu u najtoplijim satima 
  Pokušavajte da izbegavate da budete na suncu između 10 i 14 sati. Na ovo posebno obratite pažnju kada putujete u tropsku klimu.
 • Nosite zaštitnu odeću
  Ako znate da ćete duže vreme provesti na suncu, razmislite o nošenju odeće koja šriri od sunca, naročito ako ste skloni opekotinama od sunca.

Dakle, shvatite trovanje suncem kao ozbiljan problem i trudite se da se sklonite od sunca kada nije neophodno da mu budete izloženi. Zapamtite, zdravlje pre svega!

Marko_Marcello/GettyImagesPlus