Vodič: Kako tumačiti sastojke na etiketama “sun” proizvoda

by | jun 6, 2022
Kako tumačiti sastojke na etiketama “sun” proizvoda

Leto nam se bliži, pa sve više razmišljamo i o nezi kože. Evo i odgovora na pitanje kako tumačiti sastojke na etiketama “sun” proizvoda.

Evo jedne otrežnjujuće činjenice: u našoj zemlji se svake godine registruje oko 500 novih slučajeva melanoma, a ova bolest kod nas i u svetu ima veliki društevni značaj, jer je broj obolelih u porastu.

Leto nam se bliži, a temperature su svakako već dovoljno visoke da je većina nas sigurno makar jednom bila na plaži ili bazenu. I iako većina nas o dodatnoj nezi kože razmišlja isključivo leti, nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom savetuje se tokom cele godine. Ali i u ovom slučaju, mnogi od nas imaju brojne nedoumice. Koji SPF nam je potreban, koji sastojci odgovaraju našoj koži i da li cena odgovara kvalitetu samo su neka od pitanja za čijim odgovorima tragamo.

Kako tumačiti sastojke na etiketama “sun” proizvoda

Proverite zaštitni faktor

SPF je mera koja označava koliko je solarne energije potrebno da se na zaštićenoj koži pojavi opekotina u odnosu na taj odnos kada koža nije zaštićena. Kako se vrednost SPF-a pojačava, tako se pojačava i zaštita od opekotina. Stručnjaci savetuju da koristimo kreme za sunčanje s faktorom 50.

Zaštita od dva tipa zračenja

Da bismo u potpunosti bili sigurni da nam je koža zaštićena tokom boravka na suncu, krema mora da ima zaštitu i od UVB i UVA zračenja. Dok UVB zraci oštećuju površinski deo kože, dok UVA zraci prodiru dublje i urokuju pigmentaciju, brže starenje kože, nastanak bora i gubitak elastičnosti. A obe vrste ovih zraka utiču na stvaranje kancera kože.

Stoga, pri izboru kreme, obratite pažnju na to da li na etiketi piše spektar zaštite i koji je opseg.

Hemikalije vs minerali

Postoje dve vrste krema za sunčanje: mineralne i hemijske i obe štite kožu, na različite načine. Hemijske se oslanjaju na sastojke koji uzrokuju hemijske reakcije koje apsorbuju UV zrake i tako štite kožu. Sa druge strane, mineralne kreme koriste anorganske komponente koje se „lepe“ na površinski sloj kože i tako je štite.

Termin „mineralni“ se četo odnosi na sastojke titanijum dioksid ili cink oksid (ili oba). Ovi sastojci predstavljaju filtere. Većina drogerija u ponudi ima upravo hemijske kreme, ali sve više brendova nudi mineralne alternative.

Isto tako, mineralne kreme za sunčanje mogu biti laganije na samoj koži, jer ne izazivaju iritaciju poput hemijski. Ukoliko imate osetljivu kožu, birajte prirodnije formule.  Ipak, za potpunu zaštitu, stručnjaci savetuju kombinaciju ovih vrsta krema.

„Prirodne“ kreme

Imajte na umu da kreme koje u nazivu imaju termin „prirodno“ impliciraju da sadrže sastojke dobijene od biljaka, ali ne naznačavaju koliko je ta krema sigurna.

Vodootporne kreme za sunčanje

Ovakve formule impliciraju da pružaju zaštitu dok smo u vodi, međutim ta zaštita ima rok trajanja. Vodootporne kreme za sunčanje će nas štititi od 40 do 80 minuta. Nijedna krema nije vodootporna na duže staze.

Ovakve kreme su odličan izbor za decu ili za one koji vole da plivaju, ali zahtevaju redovno nanošenje.

Pročitajte i… Istine i zablude o kremama za sunčanje

„Dermatološki testirana“ vs „preporučena od strane dermatologa“

Postoji ogromna razlika u značenju ove dve stavke. Neke kompanije zapošljavaju dermatologe koji testiraju kvalitet proizvoda, i otuda i napomena na etiketi „dermatološki testirana“. Sa druge strane, druge kompanije pitaju dermatologe da probaju proizvod i da kažu da li bi ga preporučili i otuda naziv „preporučena od strane dermatologa“.

Ne postoji industrijski standard koji odlučuje korišćenje ovih fraza. I iako neki proizvođači zaista testiraju proizvod na manjoj grupi ljudi, ove fraze su, najčešće, samo deo marketinške strategije.

Krema za lice vs krema za telo

Kreme za sunčanje namenjene za lice su napravljene tako da ne začepljuju pore i ne uzrokuju pojavu bubuljica i akni. One uglavnom sadrže manje količine cink oksida. Kreme za sunčanje za lice najčešće sadrže kombinaciju hemijskog blokatora i cink oksida. Dizajnirane su da se koriste i uz šminku i druge proizvode za negu lica, a da imaju isti efekat zaštite.

Sa druge strane, kreme za telo su gušće, kako bi bile postojane i štitile kožu tela, čak i kada se znojimo.

Neaktivni sastojci

Nemojte ignorisati ovu stavku na sastavu „sun“ proizvoda. Birajte kreme koje ne sadrže paraben, mirise i ulja. Kako biste izbegli iritaciju kože, izbegavajte i one kreme koje sadrže repelente za insekte. Krema za sunčanje se nanosi često, na svaka dva sata, dok se repelenti ne nanose baš toliko učestalo. Isto tako, obratite pažnju i na sastojke na koje ste alergični.

Kvalitet

Prilikom kupovine kreme za sunčanje, držite se internacionalno priznatih brendova kojima verujete. Oni imaju resurse da proizvode pristupačne, efikasne, sigurne i dostupne kreme za sunčanje.

Pročitajte i… Kako čuvati kremu za sunčanje da duže traje?

lepotaizdravlje.rsLightven/iStock/Getty Images Plus via Getty Images