Znakovi da krema za lice ne odgovara: Evo kako nam koža to poručuje!

by | mart 24, 2023
Znakovi da krema za lice ne odgovara

Kako su to znakovi da krema za lice ne odgovara? Lako! Samo treba da pratite šta vam poručuje koža! Evo o čemu se zapravo radi.

Kako odrediti efikasnost kreme za lice? Na kraju krajeva, ovo nije kozmetička procedura, kada se nakon prve sesije koža izgladi i postane elastičnija. Potrebno je dosta vremena da promene postanu primetne. Šta ako se krema ne uklapa u naš tip kože ili jednostavno ne radi? Po kojim znacima je moguće utvrditi neefikasnost korišćenog kozmetičkog proizvoda?

Znakovi da krema za lice ne odgovara

Ako izuzmemo očigledne reakcije tela u vidu alergija i iritacije, treba obratiti pažnju na to kako se koža ponaša. Moguće je da nakon upotrebe kreme na njenoj površini ostane lepljivi film, koji ne samo da donosi neugodnost, već može izazvati začepljenje pora i razvoj akni. Takođe, lek se može smatrati neprikladnim ako nakon njegove upotrebe dermis postane mnogo deblji ili, obrnuto, patološki suv. Dakle, šta ukazuje na to da korišćena krema ne samo da ne radi, već i iskreno šteti našoj koži?

Članak se nastavlja posle reklama

Lepljivi film na koži nakon upijanja kreme

Ovo nisu samo neprijatne senzacije, već i ozbiljni problemi za dermis. Pod takvim filmom stvara se „efekat staklene bašte“, koža ne diše, a pore se začepljuju. Aktiviraju se patogene bakterije, koje izazivaju razvoj upale i akni. Ali razlog za formiranje filma može biti ne samo loš kvalitet kreme, već i njena nepravilna upotreba. Na primer, ako nanesete kremu sa gustom teksturom na masnu kožu, mešajući se sa prirodnom masnoćom, na površini će se formirati gusta struktura koja sprečava apsorpciju kreme. Drugi razlog je nedovoljno čišćenje kože pre nanošenja kreme. Prirodni zaštitni film na površini dermisa može postati barijera koja sprečava prodiranje sredstva u tkiva.

Osećaj stezanja

Takve senzacije mogu izazvati određeni sastojci koji čine kozmetički proizvod. Ovu reakciju izazivaju alkohol i antibakterijske komponente. Ako je procenat ovih supstanci u proizvodu previsok, onda koža može postati veoma suva i osetljiva. Zbog toga je bolje odbiti upotrebu takve kreme ili je zameniti onom gde je koncentracija antibakterijskih sastojaka niža. Ili nadoknadite dejstvo kreme dodatnom hidratantnom kremom.

Znakovi da krema za lice ne odgovara- mašćenje kože

U slučaju da se koristi previše proizvoda sa efektom matiranja, može se dobiti suprotan rezultat. pH dermisa je poremećen i da bi se obnovio, koža počinje da proizvodi veliku količinu sebuma. To dovodi do povećane masnoće i sjaja, kako na celom licu tako i u T-zoni. Stoga, da biste vratili ravnotežu, kada koristite proizvode za matiranje, neophodno je obratiti pažnju na hidrataciju.

Članak se nastavlja posle reklama

Akne i upale

Kao što je gore pomenuto, akne se mogu aktivno pojaviti ako korišćeni proizvod ima previše gustu strukturu. Zbog toga su za kožu sklonu upalama bolje prikladne lagane kreme, serumi ili losioni koji ne stvaraju film na površini i koji se lako upijaju. Takođe se preporučuje da pažljivo proučite sastav kreme pre kupovine. Ako sadrži veliku količinu raznih komedogenih ulja, to može da izazove mitisere i akne. Ako je koža problematična, onda je pre kupovine kozmetičkih preparata bolje da se konsultujete sa specijalistom kako biste izbegli pojavu akni i bacanje novca na neodgovarajući proizvod.

Znakovi da krema za lice ne odgovara- manja moć upijanja

Kada nakon nanošenja kreme koža ne upije preparaz, to ukazuje da nije dovoljno navlažena. Pa, kvalitet proizvoda ostavlja mnogo da se poželi. Ako u prvom slučaju možete koristiti hidratantni tonik pre nanošenja kreme, onda je u drugom slučaju bolje odbiti da ga koristite, jer posledice mogu biti nepredvidive. Krema može da ostane na licu i kada je nanesete previše. U proseku, na kožu treba da se nanese krema u količini veličine graška, tada višak neće formirati.

Članak se nastavlja posle reklama

Počevši da koristite novi kozmetički proizvod, morate posmatrati kako koža reaguje na njega kako ga ne bi oštetila. Pa, najbolje je izabrati proizvode za negu po preporuci kvalifikovanog specijaliste koji će tačno odrediti tip vaše kože i preporučiti efikasan preparat.

Lepota i zdravljegpointstudio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images