Držite dijetu tokom vrelih dana? Ovo su napici koji imaju minimalno kalorija, a važni su za hidraciju

by | avgust 25, 2021

Svaka fizička aktivnost, koliko god da je mala, dovodi do gubitka vode i elektrolita kroz znojenje. Ljudi konstantno gube tečnost, ali je ne piju u dovoljnim količinama, što dovodi do gubitka energetskog balansa.

Stoga ako i vi želite da izgubite nekoliko kilograma viška, imajte na umu da je savet stručnjaka da držite zdravu dijetu – šta to znači? Ako je dnevni preporučeni unos kalorija 2.200, odricanjem od 500 kalorija na dnevnom nivou mršavićete jedan kilogram na dve nedelje. Možda zvuči sporo, ali taj kilogram se neće vratiti kao kod popularnih dijeta.

S druge strane, u vreme leta kada je pojačana hidracija neophodna, obezbedićete sebi energetski balans, ali i ubrzati metabolizam. Ipak, to ne znači da treba u svim vrstama tečnosti da uživate neograničeno jer, nemojte zaboraviti, i pića imaju kalorije. Zato ako kombinujete dnevni režim ishrane u 1.700 kalorija, birajte i ona pića koja će vam obezbediti dovoljnu hidraciju, ali i minimalan unos kalorija.

Voda

Ne postoji osoba koja ne voli vodu. Svaki deo našeg organizma zavisi od količine vode koju popijemo i ona je najvažnija hranljiva materija. Raspoloženje, koncentracija, budnost – na sve ovo voda ima veliki uticaj. Iako su preporuke stručnjaka da se u toku letnjih dana pije i do dva litra dnevno, neophodan unos zavisi od mnogo faktora kao što su godine, starost, pol, opšte zdravstveno stanje. Ipak, stav je da je najbolja količina vode ona koja zadovoljava vaše potrebe i održava nivo hidracije organizma. U svakom slučaju, koliko god da je pijete, voda je definitivno najbolji prijatelj svake dijete budući da ne sadrži kalorije.

Slatka pića

Svetski stručnjaci smatraju da je izbacivanje šećera iz ishrane potpuno nerazuman potez, budući da su oni prekopotrebni u ostvarivanju energetskog balansa. Naime, šećeri određuju koliko brzo i intenzivno možete ostvariti fizičku aktivnost. Dakle, vaša izdržljivost zavisi od toga koliko brzo možete dobiti potrebnu dozu šećera. Pošto šećeri zahtevaju manje kiseonika od masti i proteina, oni su pravo gorivo za naše mišiće.

Tokom fizičkih aktivnosti, posebno u letnjem periodu mišići rapidno potražuju šećere iz krvotoka odakle dobijamo direktnu energiju. Kada nivo šećera u krvi opadne, tada opada i nivo moždane aktivnosti zbog čega se osećamo umorno i imamo poteškoća da obavimo i najjednostavnije aktivnosti.

Uostalom, postoje slatka pića koja uopšte nemaju veliki broj kalorija, tako da ih lako možete kombinovati u 1.700 kalorija. Na primer, jedna Coca-Cola limenka ima tek 144 kalorije. Ako se to ne uklapa u vaš dnevni broj kalorija, onda bez problema možete probati nekalorijsku verziju Coca-Cola Zero.

Oprez sa ceđenim sokovima

Iako su ceđeni sokovi zdravi, nephodno je paziti na količinu u kojoj ih unosite. Na primer, specijalisti za dijabetes upozoravaju da jedna pomorandža može da sadrži 45 kalorija, ali da čaša soka od narandže od dva decilitra ima čak 110 kalorija. To je zato što kora narandže sadrži vlakna, antioksidante, fitonutrijente, vitamine i minerale. Istovremeno, vlakna ubrzava apsorpciju šećera, a kada iscedimo voće dobijamo samo šećere, bez vlakana. Svakako da se ceđeni sokovi preporučuju kao odlično osveženje, ali pazite na količinu u kojoj ih unosite.

Rohappy/iStock/Getty Images Plus via Getty Images