Kako izbeći booking prevare? Jednostavni saveti za putovanja

by | jun 21, 2023
Kako izbeći booking prevare

Otkrivamo vam savete kako izbeći booking prevare i u potpunosti uživati u odmoru. 

Lažne avionske karte, lažni sajtovi za rezervaciju hotela i nepostojeće iznajmljivanje automobila su sve češće booking prevare.  Ali ovi jednostavni saveti za putovanja će vam pokazati kako pravilno planirati putovanje.

Online prevaranti obično ciljaju na popularne destinacije i doba godine kada je potražnja velika. Letnji godišnji odmori, praznična sezona i zimovanja su periodi kada milioni putnika rezervišu letove i traže smeštaj. Prevaranti obično cvetajukada putnici traže dobre ponude na mreži. Lakoća onlajn rezervacija takođe je doprinela širenju prevara.

Mnoge žrtve saznaju da su postale žrtva tek pre putovanja ili kada stignu na aerodrom ili u hotel i često može biti teško dobiti legitimnu zamenu nakon što steprevareni. Pazite na ove znakove.

Kako izbeći booking prevare?

Pazite na lažne web-sajtove za putovanja

Lažne web stranice za putovanja odgovorne su za mnoge od najskupljih prevara. Putnici širom sveta postali su žrtve sajtova koji prodaju lažne avionske karte, smeštaj koji ne postoji, lažne pakete za odmor i lažno iznajmljivanje automobila.

Prevaranti na mreži postaju sve sofisticiraniji, koriste iskačuće prozore i onlajn reklame da bi vas namamili da posetite lažne web stranice koje izgledaju jednako dobro kao i legitimne.

Jedno istraživanje o putovanjima pokazalo je da skoro četvrtina turista nikada nije proverila autentičnost web-sajta pre nego što je rezervisala smeštaj. Trećina putnika je rekla da im nikada nije palo na pamet da provere da li je sajt originalan. Uvek nastavite sa oprezom kada rezervišete onlajn.

Kako možete da proverite da li je web lokacija stvarna?

Prva stvar koju treba da uradite je da proverite ime domena. Uvek proverite da li je to ime domena najvišeg nivoa (TLD) koje koristi sufiks: .com; ne .org ili .net. Legitimnea web lokacija nikada ne bi koristila .net sufiks (nekad su ga koristile samo internet kompanije) ili sufiks .org (uglavnom koriste neprofitne organizacije poput koledža i univerziteta). Ali prevaranti ih mogu koristiti da bi pokušali da vas prevare.

Budite posebno pažljivi sa plaćanjem rezervacija na mreži

Kada je u pitanju onlajn plaćanje, uvek budite dvostruko oprezni. Bezbedna web lokacija koristi šifrovanje i autentifikaciju da zaštiti vašu transakciju. URL će početi sa „https“ i uključivati ikonu katanca, takođe poznatu kao SSL sertifikat. Danas vas većina web pregledača upozorava kada web lokacija nije bezbedna. Ali uvek obratite pažnju.

Plaćanje kreditnom karticom takođe može ponuditi veću zaštitu od prevare. Ako kreditnom karticom platite avionsku kartu ili hotelsku sobu, a ispostavi se da je lažna, možda ćete moći da dobijete povraćaj novca od banke. Pazite na plaćanje na platformi treće strane. Uobičajena taktika prevaranta je pokušaj da vas odvuku od pouzdane platforme za rezervacije nudeći bolju cenu.

Kako izbeći booking prevare? Besplatne avio karte

Danas više od polovine svih krađa onlajn rezervacija uključuje putovanje avionom. Lažne ponude za putovanja, lažna takmičenja avio-kompanija i prevare sa avionskim kartama su u porastu.

Prevaranti u potpunosti koriste prednosti avio-kompanija koje proširuju svoje prisustvo na društvenim medijima objavljivanjem lažnih ponuda na različitim stranicama. Neke od ovih stranica društvenih medija mogu biti samo kopija stvarnih verifikovanih stranica. Jednom kada kliknete na vezu ili preuzmete aplikaciju da biste iskoristili ponudu, rizikujete da date svoje lične podatke prevarantima koji bi mogli da vam ukradu identitet.

Još jedna prevara na društvenim mrežama vas navodi da mislite da dobijate besplatnu avionsku kartu za deljenje objave. Prevara se pokreće kada vidite poruku ili objavu sa „zvanične“ stranice avio-kompanije ili provajdera putovanja koja nudi dve besplatne karte ako kliknete na vezu i prosledite je svojim prijateljima.

Umesto toga, bićete preusmereni na web lokaciju treće strane za „pecanje“ koja nije povezana sa avio-kompanijom. Jednim klikom prevaranti (na primer) mogu da vam ukradu listu prijatelja na Fejsbuku ili dobiju dozvolu za postavljanje neželjene pošte na vašu vremensku liniju. Detaljnije verzije ove obmane kradu vaše korisničko ime i lozinku preko lažne stranice za prijavu.

Prevare lažnih avio-kompanija o konkurenciji takođe rastu. Ako dobijete poruku koja vam čestita na pobedi na takmičenju aviokompanije, najverovatnije je lažna. Avio-kompanije će vam obično slati samo SMS o informacijama o letu, ažuriranjima ili upozorenjima. Nemojte biti u iskušenju da kliknete na bilo koju SMS vezu koja kaže da ste pobedili na takmičenju aviokompanije.

Pripreme za letovanja su u toku! Predstavljamo vam naš Instagram vodič kroz Santorini!

Izbegavajte veoma niske cene hotelskih soba

Lažni reketi za hotelske sobe su u porastu. Ako sumnjivi hotelski sajt na mreži pokuša da vas spoji sa neverovatno niskom cenom ili neverovatnom pogodbom, to je momentalna crvena zastavica. Pregledajte sa oprezom ili zatvorite stranicu i potražite negde drugde.

Ako vam se čini da je ponuda sobe previše dobra da bi bila istinita, pozovite direktno broj službe za korisnike hotela. Nakon što ste razgovarali o ceni sobe, zatražite preporuke i za lokalne restorane i atrakcije. Način na koji druga strana na liniji vodi duži razgovor može pomoći da se daju nagoveštaji ako razgovarate sa obučenim službenikom za korisničku podršku ili sa osobom koja nema iskustva u rešavanju turističkih upita.

Ako odlučite da rezervišete, uvek pokušajte da direktno kontaktirate hotel ili im pošaljite e-mail da potvrdite da zaista imate rezervaciju. Što više vremena provedete proveravajući akreditive hotela, manje ćete imati šanse da budete prevareni i potencijalno da izgubite novac.

Kako izbeći booking prevare? Ignorišite e-poruke za „potvrdite svoj let“

Ne morate da brinete samo o lažnim kartama. Još jedna prevara avionske kompanije cilja na vaše prijemno sanduče e-pošte. Nedeljama pre putovanja, možda ćete dobiti e-poruku u kojoj se od vas traži da „potvrdite svoj let“. Lako je nasesti na ovu prevaru jer avio-kompanije često šalju e-poruke sa pitanjem da li želite da se čekirate na mreži.

Dakle, morate biti dvostruko oprezni. Ne klikćite ni na jednu vezu u bilo kojoj e-poruci „potvrdite svoj let“. Možda ćete biti odvedeni na web lokaciju za prevare i od vas će biti zatraženo da potvrdite svoje ime i plan puta preko vašeg naloga za česte letove. Prevaranti bi tada mogli da vam ukradu poene za letove ili čak da vam otmu kartu.

Ne plaćajte puno unapred

Zamislite da letite pola sveta i stignete u odmaralište samo da biste otkrili da nemate sobu? To se dešava češće nego što mislite. Milioni putnika su prevareni lažnim web-sajtovima trećih strana i objavama na društvenim mrežama da rezervišu hotelske sobe koje ne postoje.

Osim što vam se naplaćuje soba koju nikada ne dobijete, podaci o vašoj kreditnoj kartici takođe mogu biti ugroženi. Ne možete da otkažete ili promenite svoju rezervaciju i nećete zaraditi bodove za hotelske nagrade. Vaš odmor će biti skup i potencijalno uništen.

Legitimni hotelski sajtovi vam možda neće uvek naplatiti unapred. Uzimaju vaše podatke o plaćanju i naplaćuju vam kada stignete. Ako hotel naplaćuje depozit za zadržavanje sobe ili nudi popust za plaćanje unapred, sve ovo treba da bude jasno i transparentno saopšteno kada napravite rezervaciju. Ako ovo nigde ne možete da vidite – ili web lokacija zahteva punu uplatu – ovo je crvena zastava!

 

Lepota i zdravljeseb_ra/iStock/Getty Images Plus via Getty Images