Lidija Ćulibrk o nastanku L&Z: „Na početku nisam znala koliko to što radim može biti veliko“

by | 11 marta, 2021

Povodom jubilarnog 240. izdanja magazina “Lepota i zdravlje”, prvog lifestyle časopisa u Srbiji, delimo mali „L&Z“ vremeplov koji smo napravili sa glavnom i odgovornom urednicom Lidijom Ćulibrk. Lidija već 20 godina predano i sa jednakim žarom kreira naš magazin i stoji iza svake odštampane stranice. Podelila je sa nama i vama najsrećnije, ali i najizazovnije trenutke kroz koje su ona, njena redakcija i “L&Z” prošli za ovih 240 brojeva.

Kako je nastala ideja o tome da pokrenete magazin Lepota i zdravlje?

“L&Z” je nastala u vreme kada na srpskom tržištu nije bilo lajfstajl magazina već samo ženskih porodičnih magazina kao što su, na primer, Bazar ili Praktična žena. Mi smo doneli mnogo novosti iz domena kozmetike, počev od nege do plastične hirurgije, zatim fitnesa i ishrane. Ženu nismo tretirali samo kao člana porodice već kao individuu koja ima svoje lične potrebe i traga za svojim snovima. Naše žene su bukvalno bile željne svega i, za razliku od ovog momenta u kom razgovaramo, kada je svima dostupna svaka informacija, tada su “L&Z” informacije i stil koji smo počeli da negujemo bili prava ekskluziva.

Po čemu pamtite početak rada na prvom broju? Kojim ste se rečima obratili redakciji i kako ste izabrali prvu naslovnu stranu, odnosno kakav je bio taj prvi broj?

To je bilo vreme, sada slobodno mogu reći, kada smo većinu sadržaja preuzimali iz stranih magazina, a naše naslovne i unutrašnje strane su krasile skenirane fotografije iz istih magazina. Prava “siva zona”. Stock servisi fotografija i tekstova nisu postojali. Veliki broj novinara je i dalje koristio pisaću mašinu i slao tekstove faksom ili u koverti. Fotografije su se “izrađivale”, a potom skenirale. Svi ti poslovi, kao karike u lancu pravljena jednog proizvoda – časopisa, potpuno su nestale i zamenilo ih je digitalizovano poslovanje, lakše i elegantnije. Sama redakcija je nastajala iz meseca u mesec. U startu sam bila sama tako da nisam imala kome da se obraćam – i sve sam radila sama. I sama sam učila iz broja u broj. Taj posao nije imao ko da vas nauči, jer ga niko dotle nije ni radio u Srbiji. Prvi broj je bio “mali”, “tanak”, bez promotivnih sadržaja i reklama, a sada je već sasvim požuteo.

Kakva su osećanja bila kad je prva “Lepota” izašla iz štampe?

Bila sam zbunjena. Nisam znala koliko to što radim može biti veliko, koliko može uticati na žene, koliko je važno i do koga sve naše reči mogu da stignu. Potresna pisma čitateljki su mi na to skrenula pažnju i osvestila činjenicu da je našim ženama jedan takav magazin toliko neophodan. I danas nam pišu žene iz porodilišta, iz zatvora, one koje žive daleko od domovine. I danas me to dotiče.

Kako ste savladavali izazove, šta su zapravo bili najveći izazovi sa kojima se magazin susretao?

Najveći izazov je biti u isto vreme i privlačan, zanimljiv, ali i edukativan i relevantan. Moj stav je uvek bio da ćemo na veliki broj žena uticati kroz sadržaje koji su im atraktivni i koji ih opuštaju, jer one neće čitati stručne publikacije i zbornike na bilo koju temu već će nešto korisno za svoje zdravlje, karijeru i životni balans pročitati uglavnom u ženskom magazinu. Ta odgovornost je izazov. Kao kod vaspitanja dece, ne smete da “smorite” decu, a morate i da im prenesete ozbiljne, ne uvek prijatne poruke.

Koje momente izdvajate kao najznačajnije?

Pri kraju druge godine izlaženja, napisala sam prvi put Reč urednika, jer smo tada shvatili da smo relevantni. Taj broj je štampan u tiražu od 180.000. Zatim, trenutak kada je „L&Z“ postala regionalna licenca i dobila svoja izdanja u svim ex-YU državama. I sada sam srećna kad god imam priliku da komuniciram sa mojim urednicama iz regiona. I kao treći momenat bih izdvojila 2013, kad je iz magazina izrasla najveća regionalna konferencija “Pro-Femina” koja se već pet puta održala u Beogradu, ali i u Sarajevu, Skoplju, Podgorici.

Koja tema ili koji sagovornik je za ovih 16 godina ostavio na vas najveći utisak? Koja je to priča koja je na vas, a onda i na vašu redakciju, imala najviše uticaja?

Najviše me fasciniraju priče običnih ali uspešnih žena, onih koje su uspešne ili u svom malom biznisu, u društveno odgovornom radu, ili na čelu svoje porodice. Pošto sam psiholog po struci, uvek me ta tematika najviše zanima. Pratim sve što se dešavalo poslednjih 17 godina u ovom segmentu i nastojim da doprinesem i putem magazina, ali i konferencija, skupova, u svakoj prilici u kojoj imam priliku da govorim u javnosti. Počev od destigmatizacije duševnih bolesnika, preko popularisanja psihoterapije i lajf-koučinga do razvoja različitih alternativnih metoda koje pomažu ljudima da izgrade najbolju verziju sebe. I, naravno, rodna ravnopravnost i različitost, kao i svi oblici afirmisanja prava žena i ženskih sloboda, tema su „Lepote&Zdravlja“.

Šta smatrate najvećim dostignućem magazina i njegove redakcije?

Naša redakcija je jedan od najboljih timova u oblasti izdavaštva u Srbiji. Ne smemo da zanemarimo profitabilnost magazina, sjajan advertajzing tim, broj ljudi koje zapošljavamo, velik broj saradnika širom regiona i tešku bitku da print u borbi sa digitalom opstane bar u nekoj formi. Formi „Lepote&Zdravlja“ :). Ali, dostignućem smatram i našu digitalnu verziju u formi portala www.lepotaizdravlje.rs, na kom plasiramo tematski sličan ali sadržinski potpuno drugačiji “content”, pokrećemo različite akcije, poklanjamo i trudimo se da budemo interaktivni, prisutni na društvenim mrežama i viralni kao što to zahtevaju novi mediji.

Kako ste tako zahtevan posao, sa specifičnim radnim vremenom, usklađivali sa obavezama koje ste imali kao majka? Gde je tu bilo vreme samo za vas?

Uvek sam imala fleksibilno radno vreme i veliku dozu poverenja od strane mojih pretpostavljenih, što se ispostavilo kao dobitna kombinacija. Ovakva pozicija mi je obezbeđivala dovoljno vremena za moju privatnost, pre svega roditeljstvo i vreme sa decom, a istovremeno mi je davala mogućnost da budem kreativna. S druge strane, vremenom, ono što me je zaista i zanimalo je postalo sadržaj „L&Z“ i ono što je bilo sadržaj „L&Z“ je počelo da me zanima. Kao svojevrstan sistem spojenih sudova. Jedna moja koleginica rekla: “Radim ono što volim i još me plaćaju za to.” Neću da kažem da nije bilo i teških trenutaka. Upravo sam se na njih i osvrnula u svom uvodniku u jubilarnom broju. Ali sada, kad nam je 200. broj na kioscima nećemo o tome, imamo razloga da slavimo!

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagram i Youtube.

Jubilarno, 240. izdanje magazina „Lepota i zdravlje“ na kioske izlazi 20. marta!
lepotaizdravlje.rsLepota i zdravlje