Najbolja TURNEJA Gorana Markovića!

by| jul 7, 2009

 

lepota i zdravlje turneja goran markovicNajbolji film 38. Filmskog festivala u Sopotu je „Turneja“ reditelja i scenariste Gorana Markovića, proglasio je sinoć žiri na svečanom zatvaranju festivala u sopotskom Centru za kulturu. Nagradu, „Veliku statuetu Sofest“, primili su zajedno producenti filma Svetozar Cvetković i Tihomir Stanić, a priznanje im je uručio predsednik žirija, reditelj Mihailo Vukobratović.
Cvetković je zahvalio žiriju „što je prepoznao isto ono što je prepoznato na festivalima u Montrealu, Monpeljeu, Napulju, Kijevu, Moskvi i Solunu“, velikim međunarodnim festivalima na kojima je „Turneja“ učestvovala i nagrađivana u proteklih godinu dana.

DARKO LUNGULOV NAJBOLJI REŽISER
Nagradu za režiju žiri je dodelio Darku Lungulovu, za film „Tamo i ovde“. Lungulov sa tim filmom upravo učestvuje na festivalu u Karlovim Varima, pa je Statuetu Sofest primio jedan od njegovih glavnih glumaca Branislav Trifunović. Članovi žirija bili su srpski reditelj Dejan Zečević i filmski poslenik iz Nemačke Marko Valić. Žiri je ocenio da je program ovogodišnjeg festivala u Sopotu bio značajan po onome što je pokazao, a to su žanrovska raznovrsnost, ozbiljna angažovanost autora i sposobnost da se sa skromnim materijalnim sredstvima naprave dela koja nas uveravaju u vitalnost srpske kinematografije.

NAJBOLJI GLUMCI: MIRJANA KARANOVIĆ I MILOŠ SAMOLOV
Za najbolji scenario nagrađen je Miroslav Momčilović, za film „Čekaj
me, ja sigurno neću doći“. Stautete Sofest za glumu dobili su Mirjana
Karanović, za glavnu ulogu u filmu „Tamo i ovde“ i Miloš Samolov za
rolu u filmu „Čekaj me, ja sigurno neću doći“.
Prva dama srpske kinematografije Milena Dravić pozdravila je publiku na kraju manifestacije. „Ako je ‘sopot’ reč koja znači izvor, a izvore ne treba zatvarati, ja ću samo da poželim srećan novi, 39. Sofest“, rekla je ona. Festival je zatvorila projekcija filama „Hitna pomoć“ reditelja i scenariste Gorana Radovanovića.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: RTS

Tagovi: