Obeležen Nacionalni dan donora: Menjanjem svesti do većeg broja donora

by | jun 13, 2017

Obeležen je Nacionalni dan donora – 6. jun, ustanovljen na inicijativu Hemofarm Fondacije, koja je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja već dve godine u snažnoj kampanji za povećanje broja donora i transplantacija organa u Srbiji. U okviru kampanje „Najvažniji poziv u životu“ poznate ličnosti, lekari i građani poslali su jedinstvenu poruku o potrebi stvaranja nacionalnog konsenzusa za donošenje novog Zakona o transplantaciji.

promo

Naš poznati glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić je u holu Kulturnog centra Beograd telefonom razgovarao sa građanima o predrasudama koje prate ovu temu, a njemu su se se pridružiti i ostali potpisnici donorskih kartica; Vladimir Arsenijević, pisac, Veran Matić, direktor Fonda B92, Tanja Bošković, glumica i Suzana Zlatanović, novinarka.

Članak se nastavlja posle reklama

Srbija ima svega oko 135.000 potencijalnih donora. Među njima su i mnoge li
nosti iz javnog života koji su svoja razmišljanja o donorstvu initmno podelili u autorskim tekstovima objavljenim na sajtu Hemofarm fondacije. Evo šta kažu zašto su potencijalni donori organa.

Ronald Seeliger, CEO Hemofarm AD i potrpedsednik STADA grupe
„Trebalo mi je tri minuta da ispunim formular i dobijem karticu i od tada se ona nalazi u mom novčaniku – lako se može naći ako nekada zatreba. Tada sam odlučio da uzmem donorsku karticu zbog svoje dece, porodice i prijatelja. Danas, možda bih je ispunio i zbog sebe. Svako bi trebalo da ima karticu, jer je ljudski brinuti. Zapravo, trebalo bi da postoji zakon da svi rođenjem postaju donori, a ako to ne žele, onda da se aktivno eliminišu sa liste davalaca. Može se desiti da vašem detetu, majci ili najboljem drugu zatreba organ. Ja polažem nadu u to da doniranje organa po zakonu postane važeće od rođenja. Do tada: Uzmite svoju donorsku karticu danas. Nemojte biti pasivni“.

Lena Bogdanović, glumca

Članak se nastavlja posle reklama

„Dati organ znači spasiti nečiji život a spasiti jedan život znači spasiti celo čovečanstvo. Pokloniti nekom nešto čak i kad nas više ne bude, produžiti nečiji život kad više ne budemo mogli da produžimo svoj – eto, to je posledica zaveštanja organa. Mislimo o tome, zaboravimo na predrasude i strahove i potpišimo karticu u nadi da ćeš baš taj jedan poziv nekom promeniti sve“.

Vladimir Arsenijević, pisac
„Zato što sam obeznađen – premda ne i iznenađen! – činjenicom da je Srbija, sa samo tri donora organa na milion stanovnika, na samom dnu lestvice među evropskim zemljama u kojima je u proseku dvadeset donora na milion stanovnika i zato što smatram da je svako nastojanje da se to tužno stanje promeni vredno aktivne podrške. Zato što mi to daruje jedan krajnje poseban osećaj da i nakon smrti mogu da budem od koristi a ne potpadam pod atavističko verovanje da smo kao osobe puki zbir naših sastavnih delova.“

Članak se nastavlja posle reklama

Tanja Bošković, glumica
„U našem narodu postoj divna lirska metafora: Dajem ruku za brata… Ili: Srce dajem svojoj dragoj. Duboko verujem da je i ova tema darivanja imanentna našem nacionalnom biću. Potpisivanje donorske kartice je najbolja stvar koja od nas čini istinske humaniste, ljude koji misle o tome kako mogu da pomognu i kada njih ne bude bilo. Jer potpis ne košta ništa, ali nas kvalifikuje za humanost i za bolju večnost“.

Tagovi: