Pranje vunene odeće: 6 saveta za održavanje i čišćenje

by | 26 januara, 2023
pranje vunene odeće

Da bi što duže ostala očuvana, vunenoj odeći je neophodna nežnost. Posebno obratite pažnju na pranje vunene odeće kako se ne bi oštetila.

6 saveta za održavanje i pranje vunene odeće

Priprema odeće

Ukoliko ima potrebe, pre pranja očetkajte odeću. Ako ste primetili oštećenje, prvo ušijte tkaninu jer i mala rupa može da se pretvori u veću tokom pranja. Ukoliko planirate da perete ručno, prethodno skinite nakit na rukama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NORDIC WOOLS® (@nordicwools) 

Ručno pranje vunene odeće

Vunenu odeću je poželjno prati ručno jer su pokreti nežniji prema tkanini, kao i temperatura vode. Sipajte mlaku vodu u lavor, dodajte blagi deterdžent (sa oznakom „za vunenu odeću“) i neka se potpuno rastvori. Zatim potopite odeću u lavor i ostavite neko vreme da se dobro natopi ali ne duže od 60 minuta. Laganim pokretima trljajte tkaninu bez jakih pritisaka i ne gužvajte je. Na kraju blago iscedite i potopite je u čistu mlaku vodi, pa isperite. Ponavljajte sve dok voda ne bude čista. Nakon što sva voda iskaplje iz tkanine, utapkajte je peškirom i ostavite da se suši na horizontalnoj površini.

Pranje vunene odeće u veš-mašini

Potrebno je da odaberete program za vunenu odeću ili ručno pranje. Temperatura vode ne sme biti viša od 30 stepeni. Nove stvari treba prati odvojeno od ostalog veša i isprati sirćetom (jedna čaša je dovoljna za jedan ciklus). I brzina obrtaja je važna – ne treba biti veća od 400. Odeću od drugih materijala ne bi trebali prati zajedno sa vunom.

Za pranje je najbolje odrabrati detrdžente koji sadrže lanolin. Ova supstanca čini vlakna mekim, jakim, zadržava strukturu. Ako ga ne budete pronašli, umesto uobičajenog praška, bolje je koristiti balzam ili regenerator za kosu. Možete koristiti i prašak za dečiju odeću ali ga prethodno rastvorite u vodi.

Sušenje vunene odeće

Vunene stvari treba sušiti u zavisnosti od vrste pletenja. Ne treba da ih stiskate jer ih možete oštetiti. Idealno je sušiti ih u horizontalnom položaju jer ukoliko se okače na vešalicu – razvući će se. Nemojte ubrzavati sušenje fenom ili sušiti odeću na suncu.

Odeća napravljena od gustog pletenja može se osušiti i na klasičnoj sušilici. Ali ako ste u nedoumici, bolje je da je postavite horizontalno. Prethodno postavite peškir kako tkanina ne bi poprimila udubljenja od žice.

Peglanje vunene odeće

Možete peglati vunu, ali peglom sa teflonskim dnom i to sa suprotne strane. Obično na takvim peglama postoji i poseban režim za vunu. Ako ne postoji, koristite informacije o dozvoljenoj temperaturi na deklaraciji proizvoda.

Čuvanje vunene odeće

Čuvanje je važan korak u održavanju vunene odeće. Čak i ako ste je nežno oprali i osušili, tkanina može da se ošteti u ormaru. Da se to ne bi desilo, proizvode treba okačiti na vešalice bez oštrih ivica kako ne bi razvukli vunu. Zgužvana tkanina može da se ispravi uz pomoć vodene pare u kupatilu – samo je okačite na kratko.

Vunena odeća zahteva mnogo pažnje i brige kako bi što duže izgledala novo i očuvano. Ukoliko želite da je maksimalno negujete, pratite ove savete.

 

Miljana MomirovićEvgeniia Siiankovskaia/GettyImagesPlus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.