Najslađa zimnica: Jednostavan recept za slatko od smokve

by | 11 septembra, 2023
Slatko od smokve

Priprema zimnica je u toku, pa je tako idealno vreme i za slatko od smokve i njegovu pripremu. Dalje u tekstu otkrijte savršen recept za ovu poslasticu.

Slatko od smokve: Voće puno vitamina

Smokve su zanimljivo voće koje postaje sve omiljenije, a postoji i dobar razlog za to. Osim što je njihov sladak okus primamljiv sam po sebi, one su i izuzetno bogate vlaknima koje pomažu naš sistem za varenje. Pored toga, one sadrže različite minerale i vitamine kao što je vitamin A, K, C i E, potom kalijum, magnetijum, gvožđe i kalcijum koje su sjajne za održavanje zdravlja kostiju, krvnih sudova, vida i mnogih drugih funkcija tela. Takođe, one su bogate antioksidansima. Stoga je pravljenje slatkiša od ovog vrsta voća sjajna ideja.

Kako se priprema najukusniji pinđur: Najzdravija zimnica

Savršen slatkiš za hladnije dane

Dakle, smokve su same po sebi veoma zdrave, a slatko od smokve je prirodna poslastica bez veštačkih boja, aroma ili konzervansa. Zahvaljujući njenim zdravim dejstvima, ova poslastica je i dobar izvor energije.

Bogatstvo ukusa ga čini nezamenjivim kada su hladniji dani u pitanju, a možete ga konzumirati samostalno, ali i kao namaz na hlebu ili kao sastojak u raznim dezertima. Pored toga, slatko od smokve ima dug rok trajanja.

Trikovi kako da slatko savršeno uspe

  • Prvenstveno je važno da voće dobro operete i da ga očistite od peteljki pre pripreme.
  • Takođe, prilikom pripreme, trik da znate da ste dostigli idealnu konzistenciju jeste da kapnete vrelo slatko na tanjir dok se kuva. Ukoliko se slatko brzo stvrdne i postane gusto, onda ste dobili savršeno slatko. Ukoliko je masa previše tečna, nastavite da ga kuvate.
  • Toplo slatko sipajte u sterilisane tegle dok je još vruće. Odmah zatvorite tegle i okrenite ih naglavačke kako biste stvorili vakuum.
  • Pre nego što ih odložite na hladno i tamno mesto, ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Uz ovih nekoliko saveta i ovaj jednostavan recept, sigurno ćete biti oduševljeni ovom savršenom poslasticom.

Slatko od smokve – Recept

Sastojci:

  • 2 kg smokvi
  • 2 kg šećera
  • 2 dcl vode
  • 1 limun

Priprema:

  • Uzmite dublju šerpu i u nju stvaite šećer i 2 dcl vode.
  • Postavite je na ringlu da se rastopi i prokuva.
  • Svaku smokvu probušite čačkalicom kako ne bi došlo do pucanja prilikom kuvanja.
  • Stavite smokve u šećer i vodu.
  • Dodajte sok od pola limuna, a ostatak iseckajte i stavite da se skuva sa smokvama.
  • Kuvajte sat vremena.
  • Tokom kuvanja kašikom skidajte penu.
  • Prilikom kuvanja pomerajte šerpu kako biste ih “promešali”. Ukoliko budete koristili kašiku ili varjaču, one će se raspasti.

Prijatno!

Na internetu postoji niz videa za pripremanje slatkog od smokvi, pa možete odabrati odgovarajući u skladu sa vašim interesovanjem. Evo ga jedan od videa.

Sarsmis/GettyImagesPlus