Kako se računa trudnoća po nedeljama i šta je najvažnije u drugom stanju

by | maj 9, 2024

Odradili ste test i saznali da ste u drugom stanju? Čestitamo! Upravo počinje jedno od najuzbudljivijih poglavlja u Važem životu i životu Vašeg partnera. Ukoliko Vam je ovo prva beba, sigurno želite da znate i kako izgleda trudnoća po nedeljama i čega sve treba da se pridržavate dok ste u drugom stanju.

Računanje trudnoće

Ukoliko ste uradili test par dana nakon kašnjenja menstrualnog ciklusa onda ste najverovatnije u petoj nedelji trudnoće (pod uslovom da su Vam ciklusi na 28 ili 30 dana). Verovali ili ne, trudnoća po nedeljama se računa od prvog dana poslednjeg menstrualnog ciklusa, dakle, početkom drugog stanja se smatra i period pre nego što dođe do ovulacije i oplodnje jajne ćelije.
Na internetu postoje sajtovi posvećeni drugom stanju i svim promenama koje mama i beba doživljavaju u tih magičnih 40 nedelja. Neki imaju čak i kalkulator trudnoće, koji može, na osnovu poslenjeg dana menstrualnog ciklusa da izračuna termin porođaja, ali i nedelju trudnoće. Na ovim sajtovima se može naći i kako tačno izgleda trudnoća po nedeljama, odnosno kako se razvija plod i koje simptome majka može da očekuje – od mučnine i glavobolje, preko grčeva, pa sve do prestanka onih najgorih simptoma iz prvog trimestra ili kada mogu da se očekuju prvi pokreti bebe.

Najvažniji pregledi

Osim što svaka trudnica želi da zna kako izgleda trudnoća po nedeljama i kakve je sve promene čekaju, treba da se informiše i kada su najvažniji pregledi u trudnoći. Prvi je svakako potvrda materične trudnoće i srčane radnje negde u sedmoj ili osmoj nedelji. Sledeći pregled koji nikako ne bi trebalo propustiti je u mini ekspertski ultrazvuk i Double test iz krvi koji ukazuju na postojanje nekih hromozomskih anomalija. Pun ekspertski ultrazvuk se radi oko dvadesete nedelje, kada se opet meri anatomija bebe. U trećem trimestru su najvažniji pregledi u kojima se radi CTG odnosno, mere kontrakcije.

Kontrola stresa je ključna

Svaka buduća majka je makar od jedne osobe dobila savet da ne sme da se nervira dok je u drugom stanju. Međutim, ovo je lakše reći nego uraditi jer trudnoća sama po sebi može doneti i veliku radost, ali i ozbiljan stres, pogotovo u prvom trimestru, kada je briga za bebu najveća. Upravo u ovom periodu je najvažnija kontrola stresa , koja se, srećom, može naučiti. Imajte na umu da je od izuzetne važnosti da ovo što pre savladate jer preveliki stres itekako može da utiče na razvoj bebe i tok trudnoće. Da bi se u početku trudnoće postigla kontrola stresa potrebno je da buduća majka prihvati neke stvari. Tu se pre svega misli na određena ograničenja koje drugo stanje sa sobom nosi – shvatite, nećete više biti u mogućnosti da radite stvari koje ste olako radili ranije – Vaše telo se menja. Kontrola stresa u trudnoći se, osim prihvatanja ograničenja odnosi i na mala ugađanja sebi. Znamo da verovatno brinete oko toga kako će proteći sledeći pregled, ili zbog svakog novog simptoma koji ste osetili, ali dajte sebi malo šanse da se opustite i zaboravite na trenutak. Radite stvari koje volite, izađite iz kuće i provedite vreme sa dragim ljudima. Prošetajte po omiljenom parku ili se častite ručkom u omiljenom restoranu.

Postoje i neke vežbe za kontrolu stresa koje Vam sigurno mogu pomoći da se nosite sa svojim osećanjima u toku drugog stanja. Savetujemo Vam da ih pronađete i pokušate da ih primenite kako biste pomogli sebi, ali i svojoj bebi.
Za kraj, potrudite se da što više uživate u drugom stanju, razgovarajte sa partnerom o tome kako se osećate, pronađite dobrog doktora kome verujete i stvorite krug ljudi koji će Vam biti primarna podrška u ovom čudesnom putovanju zvanom trudnoća!

pexels